hozzászólások (5)

leírás

Az uborka és a tök házasságából született zöldség, mely lehet világos-vagy sötétzöld, sárga vagy sárga csíkos, azonban színtől függetlenül beltartalmi értékeik hasonlóak.
Az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a "tömeget adó" hozzávaló lehet. Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A kifejlett, 25-30 cm-es termések is ehetőek, csak ezeket meg kell hámozni. Készíthető belőle - mint a tökfélékből - főzelék, lecsó, pörkölt, pástétom, fasírozott, rakott-, sült egytálétel és rántott húspótló, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve szintén kitűnő fogás.
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Főszezonja májustól októberig tart, de a gyors szállításnak köszönhetően egész évben vásárolhatjuk.

hogyan tároljam

A zsenge termések könnyen nyomódnak, ütésre érzékenyek és gyorsan romlanak. Épen, egészségesen 1-2 napig, hűtőszekrényben 1-2 hétig tarthatók el minőségromlás nélkül. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára!
A kemény héjú, érett, hibátlan példányok szárcsonkját olvasztott gyertyába mártva, hűvös helyen akár hónapokig eltarthatók egészben is.

Cukkini alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (5)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        szépróza
        szépróza / szépróza k, 2010-11-02 18:08

        Ma sós-borsos olivaolajjal kikent alufóliában tekerve tettem egy félbevágott cukkinit a sütőbe, fél órára. Az eredmény remek vacsi lett. Salátaöntettel ettem.