4 konyhai maradék, amiből csodás tésztaszószt készíthetsz

Ha van otthon tésztaszósz, az egy gyors és maceramentes ebédet jelent. Amennyiben azonban nincsen, az azt jelenti, hogy lehetőségünk adódik készíteni egyet. Jelen esetben vásárlás nélkül, maradékokból.

A tésztaszósz lehet egy olyan dolog, amit készen veszünk a boltban (bár nem járunk annyira jól vele), egy olyan dolog, amit adott recept alapján készítünk el, de egy olyan dolog is, amihez felhasználjuk a konyha maradékait. Így két legyet üthetünk egy csapásra: finom tésztaszószunk (abból pedig tésztás ebédünk) lesz, és pazarolni sem fogunk. Jól hangzik, nem?

4 konyhai maradék, amiből csodás tésztaszószt készíthetsz

Leveszöldség

Ha jobban kellett mindenkinek a lé, a hús és a tészta, a répák és gyökerek pedig hoppon maradtak, akkor se csüggedjünk. Készítsünk a főtt zöldségekből krémes tésztaszószt, ami valamelyest a vadasra fog hasonlítani.

Mivel a zöldségek már alapból puhára vannak főve, csak annyi lesz a dolgunk, hogy alaplével és egy kis tejszínnel leturmixoljuk őket.

Kerülhet ebbe a szószba, sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller és hagyma is. Ha esetleg akad egy-két darab főtt vagy sült hús, azt is adjuk majd a tészta mellé, ezzel is laktatóbb lesz az étel. Figyeljünk oda a fűszerezésre (só, bors bőven elég), nehogy íztelen legyen a szósz.

Sült zöldség

Persze nemcsak a maradék főtt, de a maradék sült zöldségek is kaphatnak egy új esélyt, ha nem fogytak el, Mivel ezek is jó puhák, ugyanolyan sorsra juthatnak egy turmixgép kelyhében, mint a leveszöldek.

Ráadásul itt még komplexebb szószt kapunk, a sütés miatt kialakult karamellizációnak köszönhetően. Az ilyen jellegű szószokat ne tejszínesre, hanem inkább pestoszerűre alakítsuk: mehet bele olaj, reszelt sajt és valamilyen darált mag is (bár ez elhagyható, esetleg száraz kenyérrel helyettesíthető).

Szendvicskrém

Ha éppen a hűtőben pihen egy fél tál hummusz vagy más zöldségkrém, használjuk fel bátran az ebédhez. Az ilyen jellegű krémeken egy kicsit lazítani, hígítani kell, hogy kellően bevonják a tésztát. Ezt alaplével tehetjük meg, így nem fogunk ízt veszíteni.

A tejes és húsos krémeket inkább ne használjuk ilyen célra, mert nem biztos, hogy jól bírják majd a főzéssel járó hőt.

Krémleves

Az ellenkező irányba haladva készülhet tésztaszósz krémlevesből is: ehhez csupán egy kis sűrítésre lesz szükség. Erre vannak jó és kevésbé jó módszerek: például ne próbáljuk elforralni a krémlevest, mert így nem sűrűbb lesz, csupán kicsapódik majd benne a tejszín vagy tej.

Inkább turmixoljunk bele valamilyen konzerv hüvelyest (ami ízben illik hozzá) vagy krumplit, esetleg száraz kenyeret. De az is segíthet, ha a tésztafőzővízből adunk hozzá egy keveset, majd óvatosan összemelegítjük a frissen kifőtt tésztával: a vízben lévő keményítő enyhén besűríti majd a levest.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több maradékmentő tippet találhatsz itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek