Ízletesebb lesz a bolti tésztaszósz ezzel a 9 trükkel

Tésztaszószt főzni abszolút nem bonyolult dolog, sokan mégis kényelemből a bolti termékeket választjuk. Persze nincs szégyen ebben, ráadásul ezeket a mártásokat is a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, pár egyszerű lépésben.

A tésztaszósznak egészen sok kritériumban meg kell felelnie: éppen eltalált állag, megfelelő fűszerezés, az ízek tökéletes kombinálása. Persze nem bonyolult dolog ez, mindent folyamatosan alakíthatunk főzés közben, ahogy nekünk tetszik. De mi van akkor, ha az ízletes házi tésztaszósz helyett nekünk csak egy kiábrándító bolti szószunk van otthon? Aggodalomra semmi ok, vegyük sorra a lépéseket, amelyek a finom bolti mártáshoz vezetnek.

Ízletesebb lesz a bolti tésztaszósz ezzel a 9 trükkel

Sűrítsük be!

A híg szósz egyben kevésbé ízes szósz is: a sűrítéssel ugyanis koncentráljuk az ízeket, sokkal mélyebb, aromás mártást kapunk. Néha enyhe karamellizáció is történik, ez is csak fokozza az élvezeteket.

A sűrítést vagy redukálást végezzük alacsony lángon, esetleg a sütőben, amíg el nem érjük a szimpatikus állagot.

Fokozzuk a paradicsomos ízt!

A legtöbb tésztaszósz paradicsomos ízű, azonban a gyümölcs íze ritkán jön át tényleg nagyon erőteljesen. Ezért ezt is felfokozhatjuk, ha egy kevés sűrített paradicsomot karamellizálunk az edény aljában, mielőtt beleöntenénk a szószt.

Fűszerezzük meg jobban!

Vannak alapból fűszeres és natúr bolti szószok is, és ezek közül mindkét kategóriára igaz, hogy mindig elbírnak még egy kis fűszerezést. Borssal mindig jól járunk, csakúgy, mint az „olaszos” fűszerek (bazsalikom, oregano) egyikével. De használhatunk chilit vagy fűszerpaprikát is.

Adjunk hozzá sajtot!

A sajt és a tészta elválaszthatatlan társak, és mielőtt a kész ételre szórnánk egy nagy adag reszelt sajtot, ugyanezt megtehetjük a szósszal is. Nagyon minimálisan sűrűbb lesz tőle, ízben sósabb, tehát csak nyerhetünk vele.

Tegyük sósabbá!

Erre nem biztos, hogy szükségünk lesz, tekintve, hogy a legtöbb bolti tésztaszósz alapból elég sós, azonban néha lehet, hogy pont az az egy csipet teszi majd tökéletessé a fogást.

Tegyük savanyúbbá!

A túlzott sósságon, de az alapvető íztelenségen is javíthat pár csepp ecet vagy citromlé. A savanyú ízek segítenek felébreszteni az ízlelőbimbókat, tehát intenzívebben érezhetjük majd az aromákat. A balzsamecet kifejezetten jól áll a szószoknak.

Tegyük édesebbé!

Az ecet után gyakran azt érezhetjük, hogy még hiányzik valami. Ez a valami pedig általában egy kevés cukor. A paradicsom alapból hajlamos egy kicsit a savanyúságra, és ha még ecet is kerül mellé, a cukorra mindenképpen szükségünk lesz.

Építsünk neki alapot!

Bármilyen szomorú szósz jobbá tehető egy minimális aprítással és főzéssel. És bár a bolti mártásnak épp az volt a célja, hogy ne kelljen főznünk, ez a 10 perces feladat talán mégsem fog annyira fájin, főleg azért, mert nagyon megéri.

Egyszerű dinsztelt hagymával és fokhagymával, de esetleg egy bonyolultabb hagyma-sárgarépa-zeller alappal is ezerszer finomabb tésztát főzhetünk.

Használjuk a tészta főzővízét!

Miután megfőzzük a tésztát a vízben, a folyadék tele lesz keményítővel. Ennek pedig kiváló sűrítő tulajdonságai vannak, amit felhasználhatunk a szószhoz is. Egy kevés sós, keményítős tésztafőző víz csodákra képes.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai trükk:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.