Krémes tésztaszószt készíthetsz bármilyen zöldségből

Tésztaszószt főzhetünk egyszerűen passzírozott paradicsomból, megvehetjük a boltban egy üvegben, vagy elengedhetjük a fantáziánkat, és felhasználhatunk hozzá bármilyen zöldséget.

A tésztaszósznak szerencsére nincsenek túl szűk fogalmi keretei, ami annyit jelent, hogy kedvünk szerint alakíthatjuk, mi kerül a mártásba, mi adja az alapját. Persze ott vannak a klasszikus paradicsomos, sajtos, tejszínes és húsos tészták, de ezeken bármikor bátran túlléphetünk, ha valami újat szeretnénk kipróbálni. Főzhetünk például zöldséges tésztaszószt, majdnem az összes létező zöldségből.

Krémes tésztaszószt készíthetsz bármilyen zöldségből

Milyen egy jó tésztaszósz?

Van néhány fontos tulajdonság, ami elengedhetetlen egy igazán finom tésztaszósznál. Ezek közül az első talán az állag: a szósz legyen krémes, épp annyira sűrű, hogy megmaradjon a tésztán, alaposan bevonja azt.

Ha túl híg, akkor lefolyik róla a nagy része, ha túl sűrű, akkor pedig elnyomja jelenlétével a finom tésztát.

Az nem baj, ha nem teljesen sima és krémes a szószunk, egy kis rusztikus darabosság még belefér a dologba. Ez attól is függ, hogy fogunk-e még valamit hozzáadni a tésztához (darált hús, sült zöldségek, stb.).

Mi a módszer lényege?

Jelen esetben zöldségekkel dolgozunk, így ezeket kell olyan módon megfőznünk, hogy elérjük a fent leírt állagot. Ezt pedig a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy ha teljesen szétfőzzük az alapanyagokat.

Ilyen szétfőzött, puha állapotukban tudjuk majd krémesíteni a zöldségeket, hogy kellemes szószalapot adjanak. A szétfőzésnél azonban figyelnünk kell arra, hogy minél több ízt megőrizzünk.

A vízben főzés éppen ezért nem jó módszer, mert a zöldségek ízének nagy része a főzővízben végzi, innen pedig nem tudjuk visszanyerni az összes aromát. Inkább válasszuk a fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával történő, lassú párolást. Ezzel a zöldségek ugyanolyan krémes, puha állagot kapnak majd, mellette viszont az ízük is megmarad.

Ha elkészült a zöldségalapunk, turmixoljuk le botmixerrel vagy turmixgéppel, majd ízesítsük és gazdagítsuk kedvünk szerint (a lehetséges extrákról szót ejtünk kicsit lejjebb).

Milyen zöldségből főzhetjük?

Mindenképpen olyan zöldségre lesz szükségünk, amit viszonylag gyorsan puhára lehet párolni. A következők például jó alapot nyújthatnak:

  • sárgarépa, cékla, édesburgonya
  • vöröshagyma, póréhagyma
  • brokkoli, karfiol
  • padlizsán, cukkini

A keményebb zöldségeket (cékla, répa, édesburgonya) vágjuk kisebb kockákra vagy reszeljük le. A könnyen puhulókat elég nagyobb darabokra szeletelni.

Mivel egészíthetjük ki?

Krémesíthetünk a szószon olívaolaj, vaj, krémsajt vagy friss kecskesajt hozzáadásával. Amikor párolunk, mindenképpen tegyünk alá hagymát, fokhagymát, friss és szárított fűszereket.

Chilit, citrom héját és levét is használhatunk, ha egy kicsit extrémebb kedvünk van. A túl sűrű szószt lazíthatjuk alaplével, tejjel, tejszínnel vagy kókusztejjel. Mindenképpen tegyünk félre egy kis bögre tésztafőzővizet, az összekeverésnél ez is jól fog jönni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai megoldások, finom ételek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.