Tankolj fel gyümölcsökkel!

Gyümölcssalátát minden reggelizőasztalra! Júliusnál alkalmasabb hónap nincsen arra, hogy helyben termett, friss gyümölcsökkel indítsuk a napot! 

Már elérkezett az az időszak a nyárban, amikor tényleg egyre több szezonális gyümölcstől roskadoznak a piacon a pultok, s őszintén megvallva, ilyenkor a főzést-sütést is takaréklángra teszem legalább egy hónapra. Amit csak lehet nyersen, mindenféle hőkezelés nélkül eszem, mert a hosszú tél után ilyenkor van lehetősége a szervezetnek valóban egészséges, vitamindús élelmiszerekből táplálkozni. A reggeli és a vacsora is sokszor friss gyümölcsökkel végződik nálam, de hogy ne legyen olyan unalmas, napindítónak íme pár ötlet salátákra. Már 1-2 héten belül érezni fogod a közérzeteden, a bőrödön, hogy a nyers zöldségek és gyümölcsök mennyire jótékony hatással vannak a testedre.

Azt nem tagadom, hogy a dinnye mind közül talán a legnagyobb kedvencem, már csak azért is, mert a víztartalma révén pillanatok alatt eltelít és jobb esetben délutánig nem is éhezem meg. Variálni most is lehet, sőt érdemes: a jéghideg gyümölcshúst felkockázva 1-2 kanál mézzel, gyömbérrel jó ízesíteni, estefelé mások a vodkában áztatott dinnyét szokták majszolni – ízlés kérdése. A még mindig a kamrában raboskodó kompótokat, befőtteket is ilyenkor jó felhasználni. Hogy az újabb turnus felsorakozóinak is jusson hely, pusztítsuk el gyümölcssalátának a maradék őszibarack- és meggybefőtteket, kombináljuk őket friss gyümölcsökkel. A déligyümölcsök télen is jó szolgálatot tesznek, de nyáron se feledkezzünk meg róluk, bár én is előszeretettel választom ilyenkor a hazai árut inkább.

A narancs, a banán és az ananász, a citrom rengeteg gyümölcssaláta-recept főszereplője, nyáron ráadásul ezek is valamennyivel olcsóbban beszerezhetők. A nagyon édes ízek egyébként igen jól viselik magukon a citrom savanykásságát. Az olajos magvakról tudjuk, hogy kis mennyiségben egészségesek és jót tesznek az agyműködésnek, így nyugodtan megszórhatjuk kevéssel a salátát is, amit akár előző reggel is összeállíthatunk: én reggel például nem nagyon szeretek egy kávéfőzésnél többet pepecselni a konyhában, így az előző este összeaprított salátáért nagyon hálás tudok lenni, különösen azért, mert így az ízeknek is van egy teljes éjszakájuk összeérni.

Még több gyümölcssaláta receptje >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...