Tankolj fel gyümölcsökkel!

Gyümölcssalátát minden reggelizőasztalra! Júliusnál alkalmasabb hónap nincsen arra, hogy helyben termett, friss gyümölcsökkel indítsuk a napot! 

Már elérkezett az az időszak a nyárban, amikor tényleg egyre több szezonális gyümölcstől roskadoznak a piacon a pultok, s őszintén megvallva, ilyenkor a főzést-sütést is takaréklángra teszem legalább egy hónapra. Amit csak lehet nyersen, mindenféle hőkezelés nélkül eszem, mert a hosszú tél után ilyenkor van lehetősége a szervezetnek valóban egészséges, vitamindús élelmiszerekből táplálkozni. A reggeli és a vacsora is sokszor friss gyümölcsökkel végződik nálam, de hogy ne legyen olyan unalmas, napindítónak íme pár ötlet salátákra. Már 1-2 héten belül érezni fogod a közérzeteden, a bőrödön, hogy a nyers zöldségek és gyümölcsök mennyire jótékony hatással vannak a testedre.

Azt nem tagadom, hogy a dinnye mind közül talán a legnagyobb kedvencem, már csak azért is, mert a víztartalma révén pillanatok alatt eltelít és jobb esetben délutánig nem is éhezem meg. Variálni most is lehet, sőt érdemes: a jéghideg gyümölcshúst felkockázva 1-2 kanál mézzel, gyömbérrel jó ízesíteni, estefelé mások a vodkában áztatott dinnyét szokták majszolni – ízlés kérdése. A még mindig a kamrában raboskodó kompótokat, befőtteket is ilyenkor jó felhasználni. Hogy az újabb turnus felsorakozóinak is jusson hely, pusztítsuk el gyümölcssalátának a maradék őszibarack- és meggybefőtteket, kombináljuk őket friss gyümölcsökkel. A déligyümölcsök télen is jó szolgálatot tesznek, de nyáron se feledkezzünk meg róluk, bár én is előszeretettel választom ilyenkor a hazai árut inkább.

A narancs, a banán és az ananász, a citrom rengeteg gyümölcssaláta-recept főszereplője, nyáron ráadásul ezek is valamennyivel olcsóbban beszerezhetők. A nagyon édes ízek egyébként igen jól viselik magukon a citrom savanykásságát. Az olajos magvakról tudjuk, hogy kis mennyiségben egészségesek és jót tesznek az agyműködésnek, így nyugodtan megszórhatjuk kevéssel a salátát is, amit akár előző reggel is összeállíthatunk: én reggel például nem nagyon szeretek egy kávéfőzésnél többet pepecselni a konyhában, így az előző este összeaprított salátáért nagyon hálás tudok lenni, különösen azért, mert így az ízeknek is van egy teljes éjszakájuk összeérni.

Még több gyümölcssaláta receptje >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek