Egy kiskanál elég: a sűrített paradicsom csodája

A sűrített paradicsom esetében definícióra és meghatározásra valószínűleg nincs szükség, nyilván mindannyian tudjuk, hogy miről van szó. Amiről azonban mégis szükség van némi szót ejteni, az a megfelelő használat.

De mégis mire jó a sűrített paradicsom? Ahhoz képest, hogy mind ugyanabból a gyümölcsből készülnek, a különböző feldolgozott paradicsomkonzervek, szószok és paszták mind másra képesek, más körülmények közt hozzák a legjobb formájukat. Most nem a passzírozott vagy a darabolt paradicsomról lesz szó, hanem a konzervcsalád legkisebb tagjáról, ami mégis a legtöbb ízt hordozza magában: ez a sűrített paradicsom.

Egy kiskanál elég: a sűrített paradicsom csodája

Mi van az üvegben?

A kiindulási pont természetesen itt is a paradicsom. Azonban a többi termékhez képest a legnagyobb különbség talán az, hogy a sűrített paradicsomnak nagyon alacsony a nedvességtartalma.

Hosszasan főzik, és szépen-lassan elpárolog belőle a víz, és ami hátramarad, az egy kevés piros paszta és rengeteg koncentrált paradicsomíz.

Ugyan ipari körülmények között tényleg a főzés az alkalmazott módszer, a tradicionális sűrített paradicsom a napfényen készül. Egyes olasz kisvárosokban még a mai napig is így járnak el: az átpasszírozott paradicsom nagy faasztalokon sűrűsödik, ahogy órákig süti a nap. Nem csoda, hogy szó szerint napfényes íze van minden tésztának.

Miért ilyen kicsi?

Azt is észrevehettük már, hogy a sűrített paradicsom a többi konzervhez és üveghez képest igen aprócska. Ez nem azért van, hogy minél többet kelljen belőle venni, hanem azért, mert egy-egy ételhez csupán néhány kiskanálnyi is elég belőle.

Pont az imént említett koncentrált íz miatt van ez, emiatt nem kell sokat használni belőle. Sőt, nagy mennyiségekben valószínűleg túl erős lenne a hatás, akár más ízeket is képes lenne elnyomni a paradicsom.

Hogyan főzzünk vele?

Nem mindegy azonban, hogyan főzünk a sűrített paradicsommal. Ha nem jól tesszük a fazékba, egyáltalán nem fogjuk érezni a jelenlétét, elveszik az amúgy csodálatos ereje.

A kulcs a karamellizálásban van. És nem, a cukornak nincsen köze a dologhoz. Legalábbis a kristálycukornak nincs. A paradicsomban természetesen jelen lévő cukrokat kell lepirítanunk, ezzel tudjuk ugyanis „kibontani” az amúgy rejtett aromákat.

Ezért mindig a főzés elején kell hozzáadnunk a sűrített paradicsomot. Amikor megvan a hagymás (esetleg fokhagymás) alapunk, kanalazzuk be a pasztát, majd közepes lángon pirítsuk nagyjából 5 percig. Az edényben lévő olaj nem engedi majd, hogy leégjen, azonban némi leragadást így is tapasztalni fogunk.

Ettől ne ijedjünk meg, ne dobjuk ki a fazék tartalmát. A leragadás a karamellizálódás része, és ezeket az apró darabokat egy kevés víz vagy alaplé segítségével fel tudjuk oldani.

Ha az egész konzervet használjuk, érdemes a benne maradt paradicsomot egy kevés vízzel kiöblíteni, és ezzel felönteni a karamellizált sűrítményt.

Mit főzzünk vele?

Persze nemcsak paradicsomos tésztaszószokba kerülhet, hanem rengeteg más fogásnak is nagyon kellemesen mély alapot építhetünk vele. A húsos ragukban, pörköltekben is gyakori a használata, de egy nagy fazék levessel is csodákra képes.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


A konyhai alapokból sosem árt egy kis frissítés:

Címlapról ajánljuk

További cikkek