Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A gyümölcsök lesüllyedése a süteményben egy olyan titokzatos probléma, amit minden házi cukrász máshogy magyaráz, és más módszerrel próbál megelőzni. Most ezek közül hoztunk kettőt, némi összehasonlítással.

Amikor gyümölcsös süteményt sütünk, és a darabok az édesség tésztáján belül (nem pedig a tetején) vannak, két út áll előttünk az eloszlatás terén. Ezek a módszerek mind különböző hatást érnek el, és nem mindegy, hogy mikor vetjük be őket. Nagymértékben meghatározza a gyümölcsös sütemények állagát és kinézetét is, hogy belekeverjük vagy rátesszük a gyümölcsöt.

Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A tésztába keverve

Ez a hagyományosabb és jobban elterjedt módja a gyümölcs eloszlatásának. Miután megtisztítjuk és feldaraboljuk, közvetlenül a bekevert masszába öntjük, és megpróbáljuk minél egyenletesebben beforgatni.

Sokan liszttel szórják meg a gyümölcsöt, hogy ne süllyedjen a tepsi aljára, miközben sül.

Ugyan ez egy bombabiztos trükknek tűnik, nem egészen ezen múlik a siker. Sokkal inkább a tésztánk állaga, sűrűsége számít. A folyékonyabb tészta ugyanis nem képes olyan jól megtartani a gyümölcsdarabokat, ezért liszt ide vagy oda, biztosan lesüllyednek majd.

A keverős módszert akkor alkalmazzuk, ha:

  • kissé sűrűbb tésztánk van
  • apróbb szemű, könnyebb gyümölcsöt használunk (pl. bogyós gyümölcsök)
  • rövid sütési idővel dolgozunk

A tetejére szórva

A másik iskola azt vallja biztos módszernek, hogy a gyümölcsöt utólag öntsük a tepsibe, miután a tészta már belekerült. Így némi előnnyel indulnak a darabok, nem fognak olyan sokat süllyedni a melegben.

Azonban óvatosnak kell lennünk ezzel a módszerrel is, mert bizonyos esetekben áteshetünk a ló túloldalára: a sütemény teteje helyett az alja marad üresen, gyümölcs nélkül.

Persze megvan a helye ennek a technikának is, nézzük, milyen esetekben vessük be. Akkor szórjuk a sütemény tetejére a gyümölcsöt, ha:

  • folyósabb, lágyabb állagú a piskótánk
  • nagy darabokba vágott gyümölcs kerül a tepsibe
  • több mint 40 percig sül az édesség

A fenti szempontok figyelembevételével mindig könnyedén dönthetünk majd arról, hogy az adott süteményrecept milyen technikát igényel. Legyen tökéletes az édesség kívül-belül, nyűgözzünk le vele mindenkit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tudj meg mindent a süteményekről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?