Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A gyümölcsök lesüllyedése a süteményben egy olyan titokzatos probléma, amit minden házi cukrász máshogy magyaráz, és más módszerrel próbál megelőzni. Most ezek közül hoztunk kettőt, némi összehasonlítással.

Amikor gyümölcsös süteményt sütünk, és a darabok az édesség tésztáján belül (nem pedig a tetején) vannak, két út áll előttünk az eloszlatás terén. Ezek a módszerek mind különböző hatást érnek el, és nem mindegy, hogy mikor vetjük be őket. Nagymértékben meghatározza a gyümölcsös sütemények állagát és kinézetét is, hogy belekeverjük vagy rátesszük a gyümölcsöt.

Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A tésztába keverve

Ez a hagyományosabb és jobban elterjedt módja a gyümölcs eloszlatásának. Miután megtisztítjuk és feldaraboljuk, közvetlenül a bekevert masszába öntjük, és megpróbáljuk minél egyenletesebben beforgatni.

Sokan liszttel szórják meg a gyümölcsöt, hogy ne süllyedjen a tepsi aljára, miközben sül.

Ugyan ez egy bombabiztos trükknek tűnik, nem egészen ezen múlik a siker. Sokkal inkább a tésztánk állaga, sűrűsége számít. A folyékonyabb tészta ugyanis nem képes olyan jól megtartani a gyümölcsdarabokat, ezért liszt ide vagy oda, biztosan lesüllyednek majd.

A keverős módszert akkor alkalmazzuk, ha:

  • kissé sűrűbb tésztánk van
  • apróbb szemű, könnyebb gyümölcsöt használunk (pl. bogyós gyümölcsök)
  • rövid sütési idővel dolgozunk

A tetejére szórva

A másik iskola azt vallja biztos módszernek, hogy a gyümölcsöt utólag öntsük a tepsibe, miután a tészta már belekerült. Így némi előnnyel indulnak a darabok, nem fognak olyan sokat süllyedni a melegben.

Azonban óvatosnak kell lennünk ezzel a módszerrel is, mert bizonyos esetekben áteshetünk a ló túloldalára: a sütemény teteje helyett az alja marad üresen, gyümölcs nélkül.

Persze megvan a helye ennek a technikának is, nézzük, milyen esetekben vessük be. Akkor szórjuk a sütemény tetejére a gyümölcsöt, ha:

  • folyósabb, lágyabb állagú a piskótánk
  • nagy darabokba vágott gyümölcs kerül a tepsibe
  • több mint 40 percig sül az édesség

A fenti szempontok figyelembevételével mindig könnyedén dönthetünk majd arról, hogy az adott süteményrecept milyen technikát igényel. Legyen tökéletes az édesség kívül-belül, nyűgözzünk le vele mindenkit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tudj meg mindent a süteményekről:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...