Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A gyümölcsök lesüllyedése a süteményben egy olyan titokzatos probléma, amit minden házi cukrász máshogy magyaráz, és más módszerrel próbál megelőzni. Most ezek közül hoztunk kettőt, némi összehasonlítással.

Amikor gyümölcsös süteményt sütünk, és a darabok az édesség tésztáján belül (nem pedig a tetején) vannak, két út áll előttünk az eloszlatás terén. Ezek a módszerek mind különböző hatást érnek el, és nem mindegy, hogy mikor vetjük be őket. Nagymértékben meghatározza a gyümölcsös sütemények állagát és kinézetét is, hogy belekeverjük vagy rátesszük a gyümölcsöt.

Igazából ezért süllyed le a gyümölcs a sütemény aljára

A tésztába keverve

Ez a hagyományosabb és jobban elterjedt módja a gyümölcs eloszlatásának. Miután megtisztítjuk és feldaraboljuk, közvetlenül a bekevert masszába öntjük, és megpróbáljuk minél egyenletesebben beforgatni.

Sokan liszttel szórják meg a gyümölcsöt, hogy ne süllyedjen a tepsi aljára, miközben sül.

Ugyan ez egy bombabiztos trükknek tűnik, nem egészen ezen múlik a siker. Sokkal inkább a tésztánk állaga, sűrűsége számít. A folyékonyabb tészta ugyanis nem képes olyan jól megtartani a gyümölcsdarabokat, ezért liszt ide vagy oda, biztosan lesüllyednek majd.

A keverős módszert akkor alkalmazzuk, ha:

  • kissé sűrűbb tésztánk van
  • apróbb szemű, könnyebb gyümölcsöt használunk (pl. bogyós gyümölcsök)
  • rövid sütési idővel dolgozunk

A tetejére szórva

A másik iskola azt vallja biztos módszernek, hogy a gyümölcsöt utólag öntsük a tepsibe, miután a tészta már belekerült. Így némi előnnyel indulnak a darabok, nem fognak olyan sokat süllyedni a melegben.

Azonban óvatosnak kell lennünk ezzel a módszerrel is, mert bizonyos esetekben áteshetünk a ló túloldalára: a sütemény teteje helyett az alja marad üresen, gyümölcs nélkül.

Persze megvan a helye ennek a technikának is, nézzük, milyen esetekben vessük be. Akkor szórjuk a sütemény tetejére a gyümölcsöt, ha:

  • folyósabb, lágyabb állagú a piskótánk
  • nagy darabokba vágott gyümölcs kerül a tepsibe
  • több mint 40 percig sül az édesség

A fenti szempontok figyelembevételével mindig könnyedén dönthetünk majd arról, hogy az adott süteményrecept milyen technikát igényel. Legyen tökéletes az édesség kívül-belül, nyűgözzünk le vele mindenkit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tudj meg mindent a süteményekről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...