r
Nosalty Logó

Klasszikus Ragù alla Bolognese

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Simon Gábor
Klasszikus Ragù alla Bolognese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 664 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3977 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 186 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1273.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    388 mg
  • Nátrium
    583 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    776 micro
  • β-karotin
    1961 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2301 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 664 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    192.2 g

Zsír

  • Összesen
    143.8 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    394 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7640.3 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    461 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    444 mg
  • Foszfor
    2327 mg
  • Nátrium
    3498 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    416.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    898 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1276 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1302 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    4656 micro
  • β-karotin
    11768 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13808 micro
  • Lut-zea
    689 micro
Összesen 3977 kcal
  • 12% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    215 micro
  • β-karotin
    544 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    638 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 186 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A guancialét és pancettát vágjuk fel apróra, és egy kevés olívaolajon kezdjük lassan zsírjára pirítani. Eközben a zöldségeket is aprítsuk fel finomra, vagy akár le is reszelhetjük őket. Mikor szép pirosra megpirult a szalonna, mehet rá a zöldségkeverék, pároljuk időnként megkeverve 6-7 percig.
  2. Amikor összeesett a zöldségalap, és üvegesre párolódott, akkor mehet bele a darált hús. Sózzuk, borsozzuk meg, és kezdjük el pirítani. Először a levét fogja elfőni, utána fog a zsiradékon pirulni. Ez egy fontos szakasz, alaposan pirítsuk meg a húst, amíg barnás színe lesz. Ezután öntsük hozzá a vörösbort, és forraljuk vissza pár percig.
  3. Miután elforrt a bor, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és öntsük fel alaplével. Keverjük el, és lefedve legalább egy-másfél órát főzzük takarék lángon, majd fedő nélkül ismét ugyanennyi ideig. Az igazi csoda ekkor keletkezik, mikor elkezd szépen lassan besűrűsödni a szósz, így alakulnak ki azok a mély ízek a szószban. Ha esetleg túl sűrűvé válna, akkor alaplével fel lehet lazítani.
  4. A tagliatellét főzzük meg a csomagoláson leírtak szerint, de vegyük ki 1 perccel korábban a vízből, mert utána a szószban is át kell majd forgatni a tésztát. Végül reszelt parmezánnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 19056
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus Ragù alla Bolognese
Simon Gábor 53 recept

A Ragù alla Bolognese egy olyan regionális különlegesség, amelynek számos verziója létezik, és valószínűleg nincs is két olyan helyi olasz család, akik teljesen ugyanúgy csinálnák. Elkészítésében különféle technikák keverednek, mint pl. a párolás, pirítás, forralás. Az alapanyagoktól függően is számos variációja keletkezett már, azonban pár hozzávaló szinte mindegyik receptben megegyezik. A ragu alapját képező zöldségek: vöröshagyma, sárgarépa, zellerszár. A fokhagyma használata azonban nem túl gyakori, de elrontani nem fogja. A megszokott, kifejezetten paradicsomos alap, inkább egy nápolyi ragura jellemző. Kevés sűrített paradicsommal készül az intenzívebb ízek eléréséhez, valamint hámozott egész paradicsomkonzerv is kerülhet bele, hogy kellemesen lágyítsa az állagát. Darált borjúból, marhából, sertésből, de akár ezeknek a keverékéből is készülhet a húsos mártás. A pancetta vagy guanciale, amik érlelt, nem füstölt húsok, szintén gazdagíthatják ennek a csodálatos, szívmelengető fogásnak az ízvilágát.

Címlapról ajánljuk

További cikkek