Főzz sörrel, ünnepeld az októbert – 4+1 módot mutatunk rá

Október van, a hónapban zajlik egy bizonyos német ünnep, amelynek középpontjában az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, a sör áll. Mi, magyarok is kivesszük a részünket a fogyasztásából, de vajon használjuk-e a konyhában? És, ha nem, ugyan miért?

Különleges csoportot alkotnak azok az ételek, amelyek hozzávalóik közt tudhatnak valamilyen alkoholt: izgató, szinte bűnös érzést keltenek az emberben, arról nem is beszélve, hogy ízprofiljuk és aromáik egyszerűen utánozhatatlanok. Ha alkoholos főzésről van szó, a leggyakrabban használt ital a bor, ez nem vitás – azonban csakúgy, ahogy az illatos fehéreket és testes vörösöket csorgatjuk ragukba, rizottókba, a karakteres lagereket és portereket is önthetjük megannyi húsos, zöldséges étekhez.

Mélységet, komfortos, őszies hangulatot adnak szinte mindennek: nézzük, hogyan hasznosulnak a sörök a konyhában!

Főzz sörrel, ünnepeld az októbert – 4+1 módot mutatunk rá

Krémlevesek

Megannyi selymes, melengető, őszies-télies levesben jól elhelyezkedhet a sör: mind a világos, mind a sötét fajtája landolhat a fazékban.

Készíthetünk a segítségével sörlevest (természetesen), vagy hasonlóan tömény sajtlevest, persze, ha inkább a könnyedebb fogásokkal szimpatizálunk, akkor csorgassuk a komlós nedűt hagyma-, gomba-, lencse-, zeller- vagy sütőtökkrémlevesekbe.

Chilis bab

A tökéletes chilis babnak több titkos hozzávalója is van – az étcsokoládén és a fahéjon túl például ott bújik a sör is. Mindegy, hogy húsos vagy vega verziót készítünk, mindenképpen löttyintsünk némi világos sört a rotyogó fazékba, ezzel egy kellemesen karakteres alhangot adva a fogásnak.

Ropogósra sült húsok

A malacsült sörrel való locsolgatása nem puszta szórakozás vagy úri passzió: a szénsavas, alkoholos italnak bizony szerepe van abban, hogy az állat bőre a lehető legpirosabbra és legropogósabbra süljön. Ugyanezt bevethetjük kacsák, libák és csirkék combjainál is.

Sörtészta

E listában kétszer is előfordul majd, hogy olyan tésztákról ejtünk szót, amelyek sört tartalmaznak. Először kezdjük az ismertebb verzióval: a sörtészta egy olyan folyós bunda, amibe szinte bármit belemárthatunk a csirkemelltől kezdve, az (Orly) fogasfilén keresztül egészen az újhagymáig – a végeredmény minden esetben egy csodásan ropogós, belül mégis puha kabát lesz, amit a legtöbb alapanyag tényleg fantasztikus eleganciával visel.

+1: Csokitorta

No és akkor térjünk rá a második „sörtésztára”, ami tulajdonképpen plusz egyként lett feltüntetve a felsorolásban. Miért történt így? Leginkább azért, mert ebben a szekcióban főzés helyett sütésről beszélünk, sós főételek helyett pedig desszertekről: nem másról, mint a csokoládés süteményekről.

A legpuhább, leglégiesebb és legmélyebben csokoládés-karamellás-melaszos piskótákat kaphatjuk, ha egy igazán karakteres barnasörrel húzzuk fel a masszáinkat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További feledhetetlen konyhai kalandok várnak:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...