Segítség karácsonyra: mi legyen a maradék tojásfehérjével?

Az ünnepi időszak, a tojáslikőr, az angolkrém, a majonéz vagy a torták legnagyobb károsultja egyértelműen a tojásfehérje, ami vagy a fagyasztóban, vagy (sajnos sokaknál) inkább a lefolyóban végzi. Itt van néhány szuper trükk, hogy megmentsd a maradékot!

Kezdjük azzal, hogy a tojásfehérje sokkal tovább eltartható, mint a tojássárgája. Hűtőben akár két hetet is kibír - a profi cukrászok például hűtőben 4 napig pihentetett tojásfehérjét ajánlanak a macaronkészítéshez, de egyébként fagyasztóban akár 3 hónapig is eltarthatod.

Talán a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb felhasználási módja a maradék fehérjének, ha habcsókot készítesz belőle, amiből lehet például:

  • Egyszerű és tökéletes habkarika
  • Diós habcsók, aminél persze használhatsz pörkölt mandulát, kesudiót, törökmogyorót, pekándiót, sőt, még pörkölt fenyőmaggal is isteni.
  • Óriás ünnepi habcsókot, aminél a mandulát szintén helyettesítheted más olajos magvakkal, de dúsíthatod kandírozott citrushéjakkal vagy akár kandírozott gyömbérrel is.
  • Piros gyümölcsös habcsóktortát, ahol a mogyoró kerül főszerepbe.
  • Szuper kókuszcsókot, ami még extrább, ha a kókuszreszelék mellé egy kis kókuszpelyhet is keversz.
  • Az igazi nagyágyú pedig a pavlova, ami az ünnepi sztárja lehet.

Gyors megoldás még a püspökkenyér, ami a fehérjehabtól igazán könnyű lesz, egy óra alatt meg is van, és persze olyan ízesítőket használhatsz hozzá, amit csak akarsz: bármilyen olajos magot, aszalt és kandírozott gyümölcsöt szórhatsz bele, fűszerezheted fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal (és ha igazán különlegeset akarsz, próbáld ki a tonkababot), de egy kis aprított étcsokoládéval, sőt, füstös-ropogós kakaóbabtörettel is feldobhatod.

Szinte már alig néhány cukrászdában készítik (megkérdőjelezhető minőségben) a kardinális szeletet, mivel csak frissen az igazi, nehezen eltartható édesség, viszont annyira könnyű, hogy pillanatok alatt elfogy. Rengeteg fehérjét felzabál, úgyhogy az egyik legjobb kármentő, de ez klasszikusan egy olyan sütemény, amit valaki vagy szeret vagy utál. Aki szereti viszont, az örökké hálás lesz neked, ha megleped egy házi kardinálissal.

Aztán ott vannak még a felfújtak és a szuflék, amelyeknél az a trükk, hogy a tojásfehérjehabot nagyon könnyű, laza mozdulatokkal keverd az alaphoz, hogy a fehérje gyönyörűen fel tudja lazítani a masszát, így biztosan nincs szükség egy szem sütőporra sem. Lehet csokoládés, igazán házias és pillekönnyű túrós, vagy akár egy izgalmas limoncellós változat, de rengeteg variációja létezik.

Fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy tojásfehérjéből még majonézt is készíthetsz!

Egy darab tojásfehérjéhez adj egy teáskanál mustárt, egy citrom levét, sót és egy 1 deci semleges ízű olajat (például szőlőmag), az egészet mérd egy keskeny, magas falú pohárba vagy edénybe, és botmixerrel turmixold fél percig. Nem kell úgy finomkodni vele, mint a hagyományos majonézzel, és nem is kell azonnal elfogyasztani az összeset: a tojásfehérjés majonéz másfél hétig eláll hűtőben.

Tippek a tökéletes tojásfehérjehabhoz:

  • Tiszta edény, rendes hab: szárazra törölt, minden szennyeződéstől mentes edényben készítsd.
  • Mindig adj hozzá egy csipet sót és néhány csepp citromlevet (vagy alacsony savtartalmú ecetet)! Ezek segítenek abban, hogy a tojásfehérjében lévő protein igazán stabil szerkezetű legyen, és így sokkal könnyebben és gyorsabban lesz kész a habod.
  • Ha kristálycukrot használsz, nyugodtan add a fehérjéhez még az elején, ha viszont porcukorral dolgozol, azt több lépésben add csak hozzá!
  • Először mindig lassan keverd, majd fokozatosan növeld a fordulatszámot. Ha igazán selymes habot szeretnél, akkor közepes fokozaton verd habbá - igaz, hogy tovább tart, viszont így apróbb levegőbuborékok keletkeznek, amitől selymes és stabil lesz a hab.
  • Felejtsd el a kőkemény habot! Nem csak a tejszín-, de a fehérjehabot is túl lehet verni, ilyenkor a hab száraznak, töredezőnek tűnik és csúnya darabos marad tőle bármi, amit lazítani szeretnél vele. Megvan, amikor a piskótában kis fehérjecsomók maradnak, hiába kevered? Na, ez ezért történik. Legyen stabil, de maradjon selymes és tartsa meg az alakját, hidd el, így sokkal egyszerűbb lesz vele dolgozni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!