Kicsit bonyolult, de imádni fogod: pekándiós pite fűszeres almával

Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit le fogsz nyűgözni karácsonykor.

A pekándiós pite az Egyesült Államok egyik jellegzetes (és szinte kötelező) hálaadásnapi süteménye, ami eredetileg a déli államokban volt jellemző, de ma már világszerte rengeteg rajongója van. A pekándió Magyarországon nem számít különösebben ismert alapanyagnak, de szerencsére egyre több helyen megtaláljuk: hipermarketekben, piacokon kimérve és delikátesz boltokban is érdemes keresni. Egészen különleges az állaga és az aromája, ami sütés után ráadásul még izgalmasabb és erőteljesebb lesz.

Pekándió

A pekános pite szinte mindenben eltér az itthon hagyományos pitéktől: kerek formában sütik, kifejezetten híg töltelék kerül bele, hosszan sütik, a végeredmény szaftos, karamellre és melaszra emlékeztet az íze, a tészta és a pekánréteg között pedig egy remegős, ragacsos, de mégis selymes töltelék fogja össze az egész süteményt. A pekánon kívül az egyik fő hozzávalója a kukoricaszirup, ami egy sűrű, áttetsző és nagyon koncentráltan édes szirup. A legfőbb amerikai gyártója, a Karo (amit itthon is forgalmaznak néhány helyen) annyira összefonódott a pekánpitével, hogy az ő receptjük már klasszikusnak számít. Ha nem sikerül beszerezni, lehet helyettesíteni golden sziruppal (ez egy brit termék, a legismertebb gyártója a Lyle’s), ami a nádcukor-feldolgozás egyik mellékterméke, enyhén karamellás íze van, de használhatunk rizsszirupot is, amit ma már szinte az összes bioboltban megtalálunk. Még izgalmasabb és még mélyebben karamellás íze lesz a sötét barnacukortól és a sűrű melasztól - ezekkel fele-fele arányban érdemes kiegészíteni a világos barnacukrot és a kukoricaszirupot.

Nem egyszerű, de megéri!

De a valóság az, hogy amennyire fantasztikusan jó ez a pite, annyira bonyolult és hosszú elkészíteni, és ráadásul mi még csavartunk rajta egyet a fűszeres almaréteggel - ettől nem lesz annyira töményen édes, és a karácsonyi hangulathoz is jobban passzol, de ez nem szerepel a hagyományos receptben. A karácsonyi hajrában nem érdemes egyszerre nekifutni, mert sokkal könnyebb a dolgunk, ha apránként előkészülünk rá. Az almatöltelék előre elkészíthető és az egész 20 perc alatt megvan, egy hétig eláll hűtőben.

A nyers tésztát 2 napig is pihentethetjük hűtőben sütés előtt, sőt, kinyújtva és a formába igazítva is remekül elvan hűtve és lefóliázva. Az elősütést is el lehet intézni akár 2 nappal a befejezés előtt, hűtőben lefóliázva tökéletesen kibírja, és ezután már csak az összeállítás van hátra! A receptben az elősütéshez és a tészta súlyozásához kristálycukrot ajánlunk a megszokott lencse- , bab- vagy kerámiagyöngyös vakon sütés helyett, mivel a cukor sokkal egyenletesebben fedi be a tésztát, így szebb is lesz a végeredmény. A cukor sütés után rettentő forró, nagyon óvatosan kell vele bánni, a legjobb, ha a fólia segítségével egy tálba öntjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ezután nyugodtan felhasználható sima kristálycukor helyett is.

Így talán már nem is hangzik olyan megterhelőnek az elkészítés, csak hát nagyon sok elemből áll a dolog. Nagyon fontos viszont, hogy a hűtési időket, bármennyire bosszantó is, be kell tartani: a tésztának pihennie kell, különben szétesik és kinyújhatatlan lesz, az almának ki kell hűlnie, különben túlságosan felhígítja a szirupos tölteléket, és ráadásul melegen, de akár még langyosan is képtelenség szépen felszeletelni a kész pitét, ezért sem baj, ha akár egy éjszakát tud állni szobahőmérsékleten. Amúgy is a reggeli kávé mellé esik a legjobban.

Tipp: ha valamilyen (teljesen érthetetlen) okból nem fogyna el az egész pite, a szeleteket alaposan lefóliázva (vagy zárt dobozban) nyugodtan lefagyaszthatod, 3 hónapig eláll a mélyhűtőben. Semmi különöset nem kell vele csinálni ezután, csak hagyni felengedni, és már eheted is.

Kipróbálnál egy másik receptet is pekándióval?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

Címlapfotó: Nábelek Zsófi

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...