Nosalty Logó

Tökéletes macaronok

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csokoládéganache

Macarontészta

Összesen 284 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csokoládéganache

Macarontészta

Összesen 2849 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csokoládéganache

Macarontészta

Összesen 344 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 284 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.1 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1333.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    480 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    402.4 g
  • Cukor
    371 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    411 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 2849 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 344 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Csokoládéganache

Macarontészta

Elkészítés

Csokoládéganache

  1. Vízgőz fölött egy tálban összeolvasztjuk a csokoládét és a tejszínt. Simára keverjük, és felhasználásig hagyjuk teljesen kihűlni. Kezdjük ezzel az egész sütési folyamatot, mert míg a macarontészták elkészülnek, a csokikrém is tökéletesen megdermed.

Macarontészta

  1. A sütőt melegítsük elő 150°C fokra, és menjen a légkeverés is.
  2. Első körben készítsünk elő minden hozzávalót. Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, a tojásfehérjéket pár órán át hagyjuk szobahőmérsékleten állni, és a hozzávalókat grammra pontosan mérjük ki! A habzsákot, eszközöket, sütőpapírt és lemezeket is készítsük elő, legyen minden kéznél.
  3. A mandulalisztet a porcukorral és egy csipet sóval konyhai darálóban daráljuk le jó alaposan, hogy még simább és egyneműbb legyen a keverék. Fontos lépés, hogy ezután át is szitáljuk apró lyukú szűrön, hogy véletlenül se maradjanak nagyobbacska manduladarabok.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdjük habbá verni, ha elkezd fehéredni, folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot. Majd miután elolvadt a cukor, és a habunk is megkeményedett, mehet egy habteszt. Ha a fejünk fölé emelve a tálban a hab meg sem mozdul, na akkor jól dolgoztunk! :)
  5. Ezután hozzákeverjük (szintén robotgéppel, alacsony fokozaton) a vaníliaaromát és a rózsaszín (opcionális) ételfestéket. Ne féljünk tőle, nem fog összeesni a hab, ha óvatosan keverjük. Ha esetleg porállagú ételfestéket használunk, akkor azt a mandulás-cukros keverékhez adjuk, daráláskor.
  6. A mandulalisztes keverék 1/4-ét hozzákeverjük a habhoz, határozott mozdulatokkal. Majd ha szinte már sima az állaga, mehet hozzá a maradék is, amivel most már teljesen simára keverjük. Akkor jó az állaga, ha a tésztából a spatulával 8-as formákat tudunk rajzolni.
  7. Miután ezzel is megvagyunk, kicsit felpörögnek az események. Gyorsan kell dolgoznunk, a masszát habzsákba töltjük, és kinyomkodjuk. Használjunk kör alakú nyomócsövet a habzsákhoz, mert így lesz szép kerek formájuk.
  8. Egy tipp: ha nem akarjuk, hogy a papír csúszkáljon, vagy sütés közben felpöndörödjön, nyomjunk a lemez mind a négy sarkába egy kevés tésztát, és erre helyezzük rá a sütőpapírt. A videóban látható módon és technikával egyforma nagyságú korongokat nyomkodunk, egymástól 3-4 cm távolságra. Két tálcára kényelmesen el tudjuk őket helyezni.
  9. Két fontos lépés következik a nyomkodás után: az egyik az, hogy a sütőlemezt jó erővel csapkodjuk oda a munkapulthoz minden irányból, hogy minden felesleges légbuborék távozzon. Ha ezt nem tesszük meg, a tésztakorongok szétfolynak sütés közben.
  10. A másik lépés a pihentetés, 30-40 perc hagyjuk állni őket, hogy a korongok teteje megbőrösödjön. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a macaronok meg tudjanak emelkedni, és jellegzetes kis talpuk nőjön. A pihentetés alatt az az optimális, ha minél szárazabb a levegő, mivel a macaronok nem kedvelik a párát. Ha nem száradnak ki kellően, akár össze is eshetnek, elfolyhatnak.
  11. Az idő leteltével a lemezeket (egyesével) betesszük a sütőbe. Szigorúan 15 percig sütjük őket légkeverésen, és nem nyitogatjuk a sütőajtót, egy pillanatra sem.
  12. Miután megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, ezután könnyedén lejönnek a sütőlemezről, és kezdhetjük az összeállítást.
  13. Érdemes összepárosítani a korongokat, lehet, hogy előfordul köztük kisebb, nagyobb. Legyen meg mindegyiknek a párja. Nekünk lemezenként 22 darab korong jött ki, azaz 44, ebből pedig a végén 22 darab macaronunk lett.
  14. A csokoládékrémet habzsákba töltjük, és szépen megtöltjük vele a macaronok egyik felét, majd rátesszük a tetejüket (a videóban is látható módon).
  15. Betöltöttük az összeset. Ha türelmesek vagyunk, egy napot hagyjuk állni, hogy egy kicsit összepuhuljon a krém és a tészta, viszont ha nem bírjuk ki, akár neki is eshetünk azonnal.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sűtés ideje: 15 perc
  • elkészítettem: 10 alkalommal
  • Feltöltés dátuma: 2020. September 29.

Receptkategóriák

Gerzsenyi Flóra 79 recept

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és folyamatoknak. Fontos, hogy precízek legyünk és türelmesek. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat. Itt is érvényes az "ismétlés a tudás anyja" mondás, miszerint minél többet csináljuk, annál jobbak leszünk benne! A macaron egy édes, enyhén tömény, mégis könnyed, kerek aprósütemény, ami porcukorból, mandulalisztből, tojásfehérjéből, kristálycukorból és általában ételfestékből készül, a korongokat pedig valamilyen szintén édes és masszív töltelék hozzáadásával tapasztják össze. Ez lehet többek közt vajkém, gyümölcslekvár vagy selymes csokoládékrém – nálunk is ez utóbbi készült most tejszínből és étcsokoládéból.

Hozzászólások

Hozzávalók

Csokoládéganache

Macarontészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek