Nyáron valószínűleg igen nagy mennyiségben fogy paprika a magyar háztartásokban – elég, ha csak arra a tömérdek tál lecsóra gondolunk, amit vasárnapi ebédekre, családi összejövetelekre, baráti bográcsozásokra készítünk. No de ez még csak egyféle paprika, és a TV-n túl is megannyi figyelemre érdemes zöldség található ebben a családban. Bemutatni nem kell őket, hisz’ úgyis ismerősök vagyunk már, amit azonban érdemes lehet végigvenni, azok a különböző elkészítési technikák, és a paprikafajták kompatibilitása ezekkel.

TV-paprika
Íze semleges, héja vékony, inkább vizes, mint húsos: összességében a TV nem emelkedik ki túl sok mindenben az összes paprikák közül, talán egyedül abban, hogy egyszerűsége sokszínűen felhasználhatóvá teszi.
Savanyíthatjuk, párolhatjuk, tehetjük nyersen salátába, talán az egyetlen, amire nem alkalmas, az a sütés: bedobhatjuk ugyan a sütőbe, de mivel nedvességtartalma túl magas, nem sok mindenre használható.
Lecsós pot pie
A pot pie egy klasszikus, amerikai piteféle, melynek lényege, hogy a tölteléket képző ragut kisebb, ramekin-szerű formákba töltik, és ezek tetejét fedik be tésztával. Általában húsos ...
Sopszka saláta
Szuper finom, egyszerűen előállítható saláta, lelkét a juhsajt adja, én néha juhtúróval helyettesítem.
Kaliforniai paprika
Talán nyersen a legfinomabb, mert a kaliforniai egy húsos, lédús, harsanós, édes aromájú paprikafajta. Ezért, ha kevert salátába keresünk színben, textúrában és ízben eltérő kiegészítőt, akkor mindenképpen erre a fajtára essen a választásunk. Ha főznénk vele, arra figyeljünk, hogy ne tegyük ki túl hosszas hőkezelésnek, mert akkor kellemetlenül puha, mállós lesz az állaga. Ehelyett maradjunk az olyan eljárásoknál, mint a hirtelen pirítás vagy stir fry, ezek érhetjük el ugyanis a tökéletes állagot: egyszerre ress, mégis párolt.
Könnyű, csirkés chop suey
Egyes városi legendák szerint a sokszínű zöldségfelhozatallal készített chop sueyhoz először követelőző aranyásóknak volt szerencséje, akik addig piszkálták a szakácsokat, míg ők ...
Kínai édes-savanyú csirke párolt rizzsel
Az édes-savanyú csirke egy igazán klasszikus, bár erősen a nyugati ízlésre szabott kínai étel, amelyet a legtöbben félnek otthon megfőzni, ezért a nem túl biztató bolti szószos ...
Színpompás nyári tekercsek
Ezek a házi készítésű nyári tekercsek tökéletesek előételnek vagy egy könnyed ebédnek, különösen, ha gazdag földimogyoró-szósszal tálaljuk őket. Receptünkhöz a ruganyos ...
Kápiapaprika
Ízre azt mondhatnánk, hogy megegyezik a kaliforniaival (sőt, a pritaminnal is), azonban a kápia egy fokkal édesebb, nedvességtartalma alacsonyabb (ezért koncentráltabban érezhetjük aromáját), húsa vékonyabb. Amennyiben sült vagy grillezett paprikát készítenénk, mindenképpen ezt a fajtát tegyük a kosarunkba: tökéletesen karamellizálódik, sütés után héja könnyedén eltávolítható, a zöldségből pedig percek alatt kence, krémleves, saláta válhat. A „piros” paprikák közül ezt a legjobb savanyítani is, alakja miatt könnyebben fektethető szendvicsekbe.
Ajvár, a Balkán paprikakréme
Ha a Balkánon megkérdezünk valakit arról, hogy merre kóstolhatjuk meg ezt a jellegzetes mártogatóst, biztosan tud egyszerre több helyet is mutatni nekünk. Náluk az ajvár olyan, mint ...
Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája
A tabbouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, ezt ...
Fűszeres, zöldséges rizzsel töltött paprika selymes paradicsommártásban
Néhány éve már kóstoltam rizzsel töltött paprikát egy ukrán főzőtanfolyamon, és kellemesen meglepett az ízek összetettsége. Híresebb, török vagy görög rokonaival ellentétben nem ...
Pritaminpaprika
Szegény pritaminnak nincs könnyű sora: az emberek vagy nem ismerik, vagy összekeverik a rá enyhén hasonlító kaliforniaival. És ha a forma nem lenne elég, az íz is valahol a kaliforniai-kápia vonalon táncol: édesebb, mint az előbbi, de azért nem ér az utóbbi nyomába.
Mivel a pritamin húsához képest viszonylag nagy csumával rendelkezik, nehezebb feladat lehet megtisztítani, ezért sütni például nem érdemes, túl nagy macerát okozna. Ha hozzájutunk, fogyasszuk nyersen, élvezzük ki kellemesen édes ízét.
Selymes-füstös erdélyi zakuszka
Ahány porta, annyi szokás, de a zakuszka alapvetően hagymából, paradicsomból, pritamin paprikából és padlizsánból készül, kerülhet bele fehér bab, egyes esetekben pedig gombát is ...
Juhtúrós töltött paprika
Kicsit unom már a felvágottas kenyeret vacsorára. Ezért készült ez a töltött paprika. Gyerekeim is ették szorgalmasan.
Hortobágyi húsgombóc
Nagyon szereti a családom, így sokszor kerül az asztalra. Galuskával az igazi.
Almapaprika
Nem is kérdés, hogy az almapaprikával mihez kezdünk: bizony, az ő pályája a savanyítás. Ha nem akarjuk a boltban vagy a savanyúságárusnál venni készen, akkor nyár végén otthon is elkészíthetjük az enyhén csípős savanyút. Persze nemcsak a klasszikus egész vagy töltött formájában készülhet, hanem darabolva, vagy másik savanyúság részeként is.
Zöld paradicsom télire Iluska konyhájából
Szerintem mindenkinek marad zöld paradicsom, akinek van kertje, hisz szeptemberben, már a napsütés híján nehezen érik be. Ilyenkor kell nekikezdeni savanyúság készítésének!!! :-))))
Kovászos almapaprika uborkával
Érdemes figyelni a napi hőmérsékletre, ha túl nagy a forróság, a jó meleg üveget félárnyékba kell tenni, mert egyébként nem kovászolódik az üveg tartalma, hanem megfő. 35 fok ...
Hegyes erős paprika
Csípős jolly jokerként vethetjük be a hegyes erőset: tekintve, hogy nagyjából mindent tudhat, amit az összes többi paprikák, használhatjuk velük együtt. Ha sütünk egy kápiát, de csípős étket készítenénk, dobjunk mellé egy csúcsos, zöld paprikát, és süssük őket együtt (a hegyes erős héja ugyanolyan könnyedén lejön), ha savanyítanánk egy kis TV-t, landoljon a felöntőlében pár karika hegyes erős… és így tovább. Csak vigyázzunk, nehogy túl tüzesre sikeredjen egy étek.
Szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással
Jelenleg kora ősz van, ilyenkor az ember már az összes lehetséges lecsót megette. Kell egy kis vérfrissítés, például ezzel a szaftos-krémes, tarhonyás egytálétellel. A tökéletes ...
Füstös-zöldséges vegán langalló
A vegán receptek esetében a titok nyitja az, hogy nem az eredeti fogást kell száz százalékig leutánoznunk, sokkal inkább azt felhasználva, annak mentén kell létrehoznunk egy új ételt, ...
Krémes körözött-tál
Persze, jó a körözött kenyérre kenve, de mennyivel jobb és látványosabb lehet ugyanez a krém egy nagy tálra helyezve, különböző zöldségekkel megspékelve. Bulik, összejövetelek ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zöldséghatározó: