Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos almapaprika uborkával

Kovászos almapaprika uborkával
Kovászos almapaprika uborkával
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdemes figyelni a napi hőmérsékletre, ha túl nagy a forróság, a jó meleg üveget félárnyékba kell tenni, mert egyébként nem kovászolódik az üveg tartalma, hanem megfő. 35 fok feletti hőmérsékletnél már a 2. nap csak félárnyékba, árnyékba tegyük az üveget, mert ott is elég meleg van az érési folyamathoz. Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá.

hozzávalók / 8 adag

  • 25 közepes db csemegeuborka (kovászolni való)
  • 15 db almapaprika (lehet csípős is)
  • 1 csokor kapor (kis,friss, nem baj, ha magvas, sőt jobb az aromája)
  • 5 db szőlőlevél (ami még nem volt permetezve)
  • 10 gerezd fokhagyma (közepes méretű )
  • 0.5 ek fekete bors (szemes)
  • 2 l víz (jó meleg, de nem forró)
  • 2.5 ek
  • 1 szelet kenyér (kis, szikkadt, én a végét szeretem rátenni)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítés: a hozzávalók alapos megmosása.
  2. Az uborkák végeit levágjuk, és majdnem félbevágjuk hosszába, majd megfordíjuk, és ott is bevágjuk.
  3. A paprikákat félbevágjuk, és a csumáját, magját kiszedjük, ha csípősen szeretnénk, az ereit benne hagyjuk.
  4. A tiszta üveg aljára tesszük a kapor felét és a szőlőleveleket.
  5. Berakjuk az uborkákat és a fél paprikákat ízlés szerint (lásd a kép).
  6. A fokhagyma gerezdeket nem kell meghámozni, de kicsit lapítsuk meg, hogy a aromája érvényesüljön, majd a borssal együtt az üvegbe szórjuk.
  7. A tetejére is teszünk kaprot.
  8. A sót feloldjuk a forró vízben, és felöntjük az üveget, hogy színültig legyen.
  9. Óvatosan a tetejére helyezzük a kenyér darabot, majd lefedjük a tállal, és a tányérba állítjuk az üveget. Napos helyre tesszük, hogy jól felmelegedjen. Éjszakára bevisszük, hogy ne hűljön le túlságosan.
  10. Egy nap elteltével a kenyeret leszedjük a tetejéről (ilyenkor már forr, zavaros a leve).
  11. 2-3 nap múlva kész, az érési folyamat hevességétől függően. Ekkor hagyjuk lehűlni, megfelelő méretű, zárható edénybe rakjuk az üveg tartalmát, rászűrjük a levet, és lezárva, hűrőszekrényben hetekig tárolható finom savanyúság. Leve is fogyasztható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 857
elküldve: 2
receptkönyvben: 60
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica Konyha

Mióta szakács: 2012.02.09.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: köret
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászolt savanyúság, almapaprikás savanyúság, kovászos uborka almapaprikával

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Sat, 2012-09-29 07:43

Hámozatlan fokhagymát sose használok. Még eltevéskor sem. Olyan, mintha a marhacombot bőröstől készítenéd.

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Sun, 2012-09-30 06:45

Kedves Sancho!
Azt hiszem nem helyes a hasonlatod, mert inkább azt mondanám: van aki meghámozza az almát, mielőtt megeszi, van aki nem. Egyébként a fokhagyma ilyen módon történő felhasználásának módját
nem a kisujjamból szoptam, hanem híres szakácsoktól láttam. A Tiszta, szennyeződéstől mentes héj édeskés ízt kölcsönöz a fokhagymának. Próbáld ki egyszer, amikor sültek mellé teszed, nem fogod megbánni.

Sancho
Sancho Sun, 2012-09-30 07:08

Próbáltam. Nekem nem jött be. A lusta tévésztár szakácsok szokása. Akiktől én tanultam, azok se engedték ezt.

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Sun, 2012-09-30 11:58

Tudod, azt vallom, hogy amit én nem kóstoltam, vagy nem szeretek, az még nem biztos, hogy rossz, csak számomra szokatlan. Egyébként is van aki azt mondja tud főzni, és nem szeretik amit főz, és van aki azt mondja, nem tud főzni, de szeret és szeretik, amit főz. Én ez utóbbiak közé tartozom és nem tartom magam lustának, mert rászánom a szükséges időt az ételekre. Ja: megint megjelent egy receptem a Mindmegette Recepttár legújabb számában. Ott azért igényesen válogatnak. Na ennyit a témáról, kellemes főzőcskézést.

Sancho
Sancho Sun, 2012-09-30 14:30

Ha már receptek, akkor a kifozde.hu ra is szoktam Istvánnak küldeni ehetős ennivalókat. A lustaságot nem rád értettem, hanem a "híres" tévészakácsokra.
Várlak Borszékre, egy kisüstös mellé való, vaddisznótokányra. Most az idény, sőt finom is.

Vakapi
Vica Konyha / Vakapi Sun, 2012-09-30 22:00

Nagyon kedves vagy, de most inkább nem élnék a lehetőséggel :) . Nem régen jártam arra, nagyon szép vidék, de igen messze van hozzánk. A borvizeitek viszont nagy ízlettek. Minden jót kívánok a kisvendéglői tevékenységedhez - ha jól értem, valami ilyet üzemeltetsz -.

92
csemegeuborka 25 közepes db
almapaprika 15 db
kapor 1 csokor
szőlőlevél 5 db
fokhagyma 10 gerezd
fekete bors 0.5 ek
víz 2 l
2.5 ek
kenyér 1 szelet