Ez a három leggyakoribb uborkafajta: erre használd őket

A nyár az uborkaszezon ideje, azonban a filmiparral szemben ez a szó itt pozitívum, az unalomhoz semmi köze. Hiszen rengeteg különböző fajtából válogathatunk, és mindegyik uborka másra képes a konyhában. Nézzük, mire!

A különböző uborkafajták nagy része valószínűleg ismeretlen számunkra. Ez olyan szempontból jó hír, hogy ha még egy ilyen szerény zöldség is képes meglepni minket, akkor biztosan nagyon sokszínűen fel tudjuk majd használni. A magyar boltokban általában három különböző uborkafajtával találkozhatunk, ezeket vizsgáljuk most meg közelebbről.

Ismerd meg a három leggyakoribb uborkafajtát, és azt, hogy mire jók

Kígyóuborka

Egész évben kapható, mégis ilyenkor nyáron a legfinomabb (és a legolcsóbb), piacon vagy termelőknél még akár a bosszantó műanyag csomagolás nélkül is találkozhatunk vele.

Vastag, sötétzöld héj és viszonylag kevés mag jellemzi a kígyóuborkát. A pucolás teljesen ízlés kérdése, ha alaposan megmossuk (a fólia ellenére is), meg is ehetjük a zöldség héját. Egyedül akkor érdemes meghámozni, ha vizuálisan rontana a kész ételen az eltérő szín.

Húsa sokkal vizesebb, mint a többi uborkáé, ettől általában sózással meg tudunk szabadulni. Mivel a legtöbbször salátába kerül, fontos, hogy ezt a lépést megtegyük, nehogy eláztassa az egészet az uborka leve.

Használjuk: salátában, szendvicsben, mártogatóshoz, köretként és ehető dekorációként.

Ne használjuk: kovászolásra, meleg ételekben.

Svéd uborkasaláta

A Svéd uborkasaláta kitűnő kísérője a szaftos húsételeknek, alkalmi, ünnepi fogásoknak. Ha valaki kedveli a savanyúságokat, ezzel a recepttel nem lő mellé. Ajándéknak is tökéletes.

Fürtös uborka

Ezt a fajtát kizárólag nyáron tudjuk elcsípni, szerencsére mindenhol fólia nélkül. Vastagabb, mint a kígyóuborka, héja pedig apró pöttyöktől érdes. Magjai nagyobbak, azonban maga a zöldség kevésbé vizes.

Ezen tulajdonságai miatt jobb salátaalap lehet a kígyóuborkához képest, kevesebb levet enged. Ha teljesen biztosra akarunk menni, hámozzuk meg és kaparjuk ki a magjait.

Ízben is sokkal erőteljesebb, nem olyan semleges-vízízű, mint a kígyóuborka. Ez azt jelenti, hogy amibe beletesszük, intenzívebb aromát kap.

Nagy magjai miatt savanyításra, kovászolásra nem alkalmas. Ezek ugyanis kellemetlen állagot vesznek fel, ha hosszú ideig savas környezetnek tesszük ki őket.

Alacsonyabb nedvességtartalma miatt főzésre is alkalmasabb: készíthetünk belőle mondjuk krémlevest.

Használjuk: leveshez, salátába, szendvicsekben.

Ne használjuk: savanyítás, kovászolás.

Uborka ital

Nem is igazán recept, inkább csak ötlet, ha már unjuk a sima vizet vagy csak egyszerűen valami frissítőre vágyunk.

Kovászolni való uborka

Az apró, egészen kemény uborka a legsokszínűbb a három fajta közül. Héja rücskös, de mégis vékony, ha kell, könnyen megszabadulhatunk tőle. Magjai aprók, nem zavaró a jelenlétük, bármit is készítünk belőle.

Ez a legkevésbé vizes uborka, hosszabb ideig képes megtartani harsány, ropogós állagát.

Alapvetően kovászolásra használjuk ezt az uborkát (nem véletlen az elnevezés), egyedül ez a zöldség képes erre a három közül. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk más formában is. Nyersen is ugyanolyan finom, pakoljuk salátába vagy szendvicsbe.

Egészen zsenge, friss uborkaíze lesz tőle az ételeknek. Tényleg alaposan mossuk át, hiszen gyakran földes a héja.

Használjuk: kovászolás, saláták, szendvicsek, hideg levesek.

Ne használjuk: nincs ilyen, mindenbe mehet.

Kovászosuborkás-tekercs

Egy igazi amerikai partifalat, kovászos uborkával, sonkával és sok-sok krémsajttal! 10 perc alatt elkészíthető, és ha sikerül megvárnunk, míg jól lehűl, biztosan a kerti partik új ...

Ropogós kovászos uborka

Tavaly próbálkoztam a burgonyás változattal, nekem nem jött be, mert nem lett meg az az igazi kovászos uborka íz. Idén átnyálaztam a "szakirodalmat", mindenféle receptet és jó tanácsot ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nyári zöldségek és gyümölcsök mindenütt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...