r
Nosalty Logó

Selymes-füstös erdélyi zakuszka

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Selymes-füstös erdélyi zakuszka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1587 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    419.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    1580 micro
  • β-crypt
    386 micro
  • Likopin
    1544 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 317 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2518.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    414 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    759 mg
  • Nátrium
    915 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    181.1 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    2097.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    755 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    590 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    686 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    382 micro
  • β-karotin
    7902 micro
  • β-crypt
    1929 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    991 micro
Összesen 1587 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    298 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 61 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánt és a pritaminpaprikát megmossuk. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a húsát finoman kockásra karcoljuk (vagy csak egyszerűen megböködjük villával). A paprikát csumázzuk és magozzuk ki, majd szintén böködjük át egy villával és a bordái mentén vágjuk hosszában három részre.
  2. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a paprikákat héjával felfelé, a padlizsánokat pedig félbevágott és beirdalt felükkel felfelé, kenjük be vékonyan olívaolajjal. A sütőnket állítsuk grillfokozatra vagy felső sütésre, melegítsük 200 fokra, majd addig sütjük őket, amíg a bőrük ráncosodni és enyhén feketedni kezd, a húsuk pedig teljesen puhára sül. Azért jobb, ha a grillfunkciót választjuk, mert az eredeti, erdélyi receptúra szerint faszénen sülnek a zöldségek, így ha nincs lehetőségünk erre, enyhén feketére grillezve lesz füstös íze, zamata a zakuszkának.
  3. Amíg pirul a paprika és a padlizsán, tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, aprítsuk finomra vagy daráljuk le, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ha nem babkonzervet használunk, az aprószemű fehérbabot főzzük meg sós vízben.
  4. Amikor már enyhén feketére grilleztük a paprikát és a padlizsán is szép sötét, vegyük ki a sütőből, majd lefedve hagyjuk őket kihűlni. Ezután könnyedén lehúzzuk a bőrüket vagy egy evőkanállal kaparjuk ki a húsát a héjából. Daraboljuk vagy szedjük rostjaira őket, vagy egy mély tálban botmixerrel pépesítjük a sült zöldségeket.
  5. Az üvegesre dinszelt hagymára mehet a darált vagy mozsárba összetört fokhagyma, a sült padlizsán és a paprika, beleöntjük a maradék olajat és az apróbbra darabolt paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, lestyánt, majd 20 percig lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik, homogén állagú lesz. Ha igazán tökéletes ízélményre vágyunk, ezután még tegyük be bő 1 órára 150 fokra melegített sűtőbe is, hogy lassan összesülve még intenzívebb ízeket kapjunk.
  6. Utolsó lépésként adjuk hozzá a lecsepegtetett babot is, nagyon finoman keverjük össze, hogy ne törjük össze a babszemeket, majd további tíz-tizenöt percig főzzük vagy süssük össze sütőben.
  7. Ezután porciózzuk befőttesüvegekbe, majd fogyasszuk kenyérre kenve.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 9959
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 29.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: vegán receptek
Selymes-füstös erdélyi zakuszka
Hering András 187 recept

Ahány porta, annyi szokás, de a zakuszka alapvetően hagymából, paradicsomból, pritamin paprikából és padlizsánból készül, kerülhet bele fehér bab, egyes esetekben pedig gombát is tartalmaz, ki hogy szereti. A zakuszka eredetileg parázson, hosszú ideig készül, ebből lesz aztán az ízes, gazdag zöldséglekvár, nem baj azonban, ha otthon füstölő, parázs és kerti grillező hiányában „csak” egy jó sütő áll a rendelkezésedre.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...