r
Nosalty Logó

Selymes-füstös erdélyi zakuszka

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Selymes-füstös erdélyi zakuszka
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 317 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1587 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 61 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    419.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    1580 micro
  • β-crypt
    386 micro
  • Likopin
    1544 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 317 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2518.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    414 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    759 mg
  • Nátrium
    915 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    181.1 g
  • Cukor
    76 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    2097.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    755 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    590 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    686 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    382 micro
  • β-karotin
    7902 micro
  • β-crypt
    1929 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    991 micro
Összesen 1587 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    298 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 61 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánt és a pritaminpaprikát megmossuk. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, majd a húsát finoman kockásra karcoljuk (vagy csak egyszerűen megböködjük villával). A paprikát csumázzuk és magozzuk ki, majd szintén böködjük át egy villával és a bordái mentén vágjuk hosszában három részre.
  2. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a paprikákat héjával felfelé, a padlizsánokat pedig félbevágott és beirdalt felükkel felfelé, kenjük be vékonyan olívaolajjal. A sütőnket állítsuk grillfokozatra vagy felső sütésre, melegítsük 200 fokra, majd addig sütjük őket, amíg a bőrük ráncosodni és enyhén feketedni kezd, a húsuk pedig teljesen puhára sül. Azért jobb, ha a grillfunkciót választjuk, mert az eredeti, erdélyi receptúra szerint faszénen sülnek a zöldségek, így ha nincs lehetőségünk erre, enyhén feketére grillezve lesz füstös íze, zamata a zakuszkának.
  3. Amíg pirul a paprika és a padlizsán, tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, aprítsuk finomra vagy daráljuk le, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ha nem babkonzervet használunk, az aprószemű fehérbabot főzzük meg sós vízben.
  4. Amikor már enyhén feketére grilleztük a paprikát és a padlizsán is szép sötét, vegyük ki a sütőből, majd lefedve hagyjuk őket kihűlni. Ezután könnyedén lehúzzuk a bőrüket vagy egy evőkanállal kaparjuk ki a húsát a héjából. Daraboljuk vagy szedjük rostjaira őket, vagy egy mély tálban botmixerrel pépesítjük a sült zöldségeket.
  5. Az üvegesre dinszelt hagymára mehet a darált vagy mozsárba összetört fokhagyma, a sült padlizsán és a paprika, beleöntjük a maradék olajat és az apróbbra darabolt paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, lestyánt, majd 20 percig lassan főzzük, amíg kissé besűrűsödik, homogén állagú lesz. Ha igazán tökéletes ízélményre vágyunk, ezután még tegyük be bő 1 órára 150 fokra melegített sűtőbe is, hogy lassan összesülve még intenzívebb ízeket kapjunk.
  6. Utolsó lépésként adjuk hozzá a lecsepegtetett babot is, nagyon finoman keverjük össze, hogy ne törjük össze a babszemeket, majd további tíz-tizenöt percig főzzük vagy süssük össze sütőben.
  7. Ezután porciózzuk befőttesüvegekbe, majd fogyasszuk kenyérre kenve.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5231
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 29.

Receptkategóriák

Selymes-füstös erdélyi zakuszka
Hering András 161 recept

Ahány porta, annyi szokás, de a zakuszka alapvetően hagymából, paradicsomból, pritamin paprikából és padlizsánból készül, kerülhet bele fehér bab, egyes esetekben pedig gombát is tartalmaz, ki hogy szereti. A zakuszka eredetileg parázson, hosszú ideig készül, ebből lesz aztán az ízes, gazdag zöldséglekvár, nem baj azonban, ha otthon füstölő, parázs és kerti grillező hiányában „csak” egy jó sütő áll a rendelkezésedre.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek