Soha nem lesz csomós a palacsintatészta, ha így készíted

Mindegy, hogy magyar, francia vagy amerikai, a palacsinta legnagyobb ellenségei a csomók. Ha nem vagyunk hívei az emberfeletti erőbefektetésnek vagy a macerás szűrögetésnek, ez a trükk nekünk szól.

A palacsintatészta bekeverése egy olyan feladat, amire mindenkinek más házi megoldása van. Nagymamáktól örökölt tippek, internetről ellesett cselek: ezeket sorra bevetjük annak érdekében, hogy tökéletesen sima, csomómentes masszát önthessünk a serpenyőbe. Nos (amennyiben nyitottak vagyunk rá), ez a lista most egy újabb kis trükkel bővül, új módszert sajátíthatunk el a tökéletes palacsintatészta érdekében.

Soha nem lesz csomós a palacsintatészta, ha így készíted

Egy sokszínű konyhai eszköz

A módszer főszereplője pedig nem más, mint a turmixgép. Már biztosan eddig is sok mindenre használtuk a konyhában, a reggeli turmixoktól a krémlevesekig. Szélesítsük tovább a konyhai gép repertoárját: keverjünk benne palacsintatésztát!

A csomók ellen ugyanis a legjobb dolog, amit bevethetünk, az egy gép ereje. Nem kell mindkét kezünket lefárasztani kézi habverővel vagy szitán átpasszírozással, egyszerűen egy gombot kell megnyomnunk.

A turmixgépben a lisztnek esélye sem lesz csomókat alkotni, ugyanis a késekkel teljesen sima tésztát hozunk létre.

Nem lesz baja a masszának?

Nem kell semmi miatt aggódnunk, a turmixgép nem fogja tönkretenni a masszánkat. Mivel gyorsan és hatékonyan dolgozik, szinte pár pillanat alatt egy kész palacsintatésztánk lesz, amit azonnal használhatunk.

A túlkeverés problémáját is elfelejthetjük: ugyan a gépi módszerben több erő van, mint a kéziben, de a tésztát sokkal kevesebb ideig dolgozzuk. A palacsinta esetében a gluténszálaknak közepesen erősnek kell lenniük, épp annyira, hogy a kisült palacsinták egyben maradjanak, de ne legyenek rágósak, mint egy kenyér. Ezt a szintet turmixgépben lehetetlen nem eltalálni.

Hogyan keverjük be a tésztát?

Persze nem mindegy, mit és mikor teszünk a gépbe. Alulra menjenek a folyékony hozzávalók, majd rá a szárazak. Először a tojás, tej és a zsiradék (ha vajat használunk, olvasszuk fel, majd hűtsük le, nehogy megfőzze a nyers tojásokat), illetve a cukor és az ízesítők (vanília, citrom) kerüljenek a turmixba.

Ezeket kövesse a liszt és a sütőpor, szódabikarbóna illetve a só. Ha minden benne van, elindíthatjuk a gépet, először közepes fokozaton. Figyeljünk arra is, hogy ne töltsük túl a tartályt, mert akkor nem tudjuk majd alaposan elkeverni a tésztát.

Szintén fontos, hogy amennyiben használunk szódavizet, azt ne adjuk hozzá a turmixhoz. Mivel a szódát a buborékjai miatt használjuk, nem lenne értelme egy agresszív gépbe tenni, hiszen ez kikeverné belőle az összes szén-dioxidot. A vizet majd a kész masszához keverjük hozzá, kézzel.

Ha kellően csomómentesre dolgoztuk a palacsintatésztánkat a turmixban, hagyjuk a tartályban, és ott keverjük hozzá a szódát. Ugyanis itt mutatkozik meg a turmix újabb nagy előnye: a tartályból rögtön a serpenyőbe önthetjük a masszát, ezzel is könnyebbé és gyorsabbá téve az amúgy kissé macerás folyamatot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amiktől könnyebb az élet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

4 hozzávalós pina colada – Tudtad, hogy eredetileg tejmentesen készül?

Nem csak a neve miatt került be a köztudatba az itthon rengeteg pajzán és kellemetlen viccelődést magával hozó koktél, a pina colada. Az ananász édeskés íze, a kókusz krémessége, a rum karaktere és az ital egzotikus hangulata mind hozzájárult ahhoz, hogy az egyik legismertebb nyári ital legyen. Népszerűségét tovább növelte, hogy míg a legtöbb koktélhoz számos különleges, nehezebben beszerezhető hozzávaló szükséges, addig ez az ital 4 hozzávalóból is egyszerűen összedobható. Mutatjuk, hogyan csináld!

Kristyán Fanni

További cikkek