Ezért nem kell liszt a legragacsosabb brownie tésztájába

Az egyik legcsokisabb sütemény, a brownie rendszeresen megosztja a kulináris világ édesszájú tagjait, elsősorban a tészta állagának kérdésében. Ez a cikk most azoknak szól, akik a lehető legragacsosabban szeretik a süteményt.

Már így is tele van az internet olyan trükkökkel és receptekkel, amik az őrjítően ragacsos brownie-hoz vezetnek, és ehhez a hosszú listához most hozzáadunk egy újabb elemet. Ez a csokis sütemény amúgy is viszonylag kevés hozzávalóval dolgozik, ezek aránya határozza meg, hogy a kisült finomság inkább piskótaszerű vagy tömény lesz. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, ezt a trükköt szeretni fogjuk: a szaftos brownie tésztájának kulcsa a liszt, pontosabban annak elhagyása.

Ezért nem kell liszt a legragacsosabb brownie tésztájába

Liszt helyett...dió!

A titkos hozzávaló pedig nem más, mint a dió. Valószínűleg eddig is tettünk már párszor a magból a brownie tésztájába, azonban nem olyan formában, ami változtat a ragacsosságon.

A diót nem egészben, hanem darálva tegyük a sütemény masszájába, ettől sokkal gazdagabb állagot érhetünk el.

A finomra darált dió jelen esetben a liszt szerepét tölti be, azonban mivel nincsen benne glutén, és sokkal zsírosabb is, mint a búzaliszt, a brownie nem a piskótaszerűség irányába fog elindulni, hanem tömény és gazdag állagú marad.

Persze a darált dió mellett ugyanúgy adhatunk a süteményhez diódarabokat is, ha meg akarjuk őrizni az izgalmas textúrabeli változatosságot.

Mi a liszt szerepe?

Szinte minden egyszerű sütemény liszten alapszik, ez a hozzávaló tartja össze az édességeket. A minimálisan kialakított gluténszálak csak épp annyira erősek, hogy megfogják a sütőben kialakuló apró légbuborékokat, ettől lesz omlós egy sütemény tésztája.

A brownie esetében amúgy is minimális mennyiségű liszt van jelen, hiszen ennek az édességnek az egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a belseje masszív, kellemesen tömény. A maximálisan ragadós sütemény érdekében azonban elhagyhatjuk, vagy (mint ebben az esetben is) helyettesíthetjük a lisztet.

Mitől ragad a brownie?

Több különböző faktor adja a brownie jellegzetes, ragacsos állagát: a nagyobb mennyiségű cukor és zsiradék, az olvasztott csokoládé, esetleg a liszt hiánya. Ha ugyanis egyáltalán nincs glutén a tésztában, nem fújódik fel, nem lesz levegős, hanem tömény marad.

A dió pedig ebben segít: ha nyersen (azaz pirítás nélkül), ledarálva adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz (kakaópor, csokoládé, cukor, tojás, zsiradék), mind ízben, mind állagban sokkal különlegesebbé teszi a browniet.

Más mag is jöhet?

A dió pedig csak a kezdet: bármilyen más, zsírosabb olajos maggal próbálkozhatunk, ha kedvünk tartja. A darált mandula vagy a mandulaliszt például nagyon jó választás lehet, esetleg szóba jöhet még a kesudió vagy a törökmogyoró is.

Minden esetben arra kell csak figyelnünk, hogy a magvakat ne pirítsuk meg, hanem nyersen adjuk a tésztához. A másik fontos dolog a darálás: kézi vagy gépi darálóval finom állagúra kell dolgoznunk a magvakat, anélkül, hogy masszát, azaz magvajat készítenénk belőlük.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


így készülnek a legfinomabb sütemények:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...