Nyomós oka van, miért kell átmosnod a rizst főzés előtt

Bár egy plusz feladat, de megéri: főzés előtt mindig mosd át a rizst!

A köztudatban van némi bizonytalanság, hogy most akkor meg kell-e mosni a rizst főzés előtt vagy sem, de most eloszlatunk minden kétely: igen, meg kell mosni a rizst, mindig! Miért és hogyan öblítsd át a rizst? Olvass tovább, és kiderül!

Nyomós oka van, miért kell átmosnod a rizst főzés előtt

Miért mosd meg a rizst főzés előtt?

Két okot is mondunk arra, hogy miért mosd meg a rizst, mielőtt megfőzöd. Egyrészt a tisztaság miatt. Mire a konyhádba elér a rizs, óriási utat tesz meg, így mindenféle kosz és szennyeződés kerülhet rá, amiket nem akarsz majd felszolgálni a tányérodon.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy ilyenkor a rizsszemek felületéről eltávolítod a felesleges keményítőt. Ettől lesz a végén szép puha a rizs, aminek a szemei nem tapadnak össze. Az átmosás nélkül a rizsszemek felületén marad, és a főzést követően rágós vagy nagyon ragadós lesz a rizs.

Milyen rizst moss meg főzés előtt?

Gyakorlatilag minden rizst érdemes átmosni legalább, hogy megtisztítsd a szennyeződésektől, legyen az rövid vagy hosszú szemű, és bármilyen csomagolásban is vásárold meg.

Ha ragacsos rizst készítesz, akkor is érdemes időt szánnod az átmosásra, mivel főzés közben a szemekben található keményítő előjön, és gondoskodik a vágyott textúráról. És hogy mit csinálj a maradék ragacsos rizzsel? Ebből a cikkünkben írtunk a maradékmentő tippről.

Hogyan mosd meg a rizst

Minden rizst érdemes átmosni, de típusonként eltérő, miként ajánlott ezt megtenni. A teljes szemek esetében öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget, majd hideg víz alatt mosd át 30 másodpercig, miközben finoman rázogatod közben. Itt nem fog megváltozni a víz színe, mivel ezzel csak a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle.

Fehér rizs esetében hasonló az eljárás, rázogatás mellett nagyjából két percig tartsd a folyó víz alá a rizst. Eleinte opálos lesz a víz, majd két perc után már szinte teljesen áttetszőnek kell lennie. Eközben kerüld el, hogy a kezeddel összedörzsöld a rizsszemeket, mivel így a súrlódás miatt továbbra is el fog színeződni a víz.

Átmosás vs. áztatás

Melyik jobb, ha csak gyorsan átmosod vagy áztatod a rizsszemeket? Fontos hangsúlyozni, hogy a két eljárás két különböző célt szolgál, tehát nem felcserélhetőek.

A mosás az esetleges szennyeződéseket, valamint a keményítőt távolítja el, addig az áztatás a főzési időt csökkenti. Emellett az arzén mennyiségét is képes csökkenteni a rizsben.

Arzén a rizsben? Igen, a rizs más gabonafélékhez viszonyítva jobban felszívja az arzént a talajból.

Az áztatáshoz először a fenti módon mosd át a szemeket, majd 30 percre áztasd vízbe őket. Azután a szokásos módon főzd meg.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes konyhai megoldás:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek