Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis naranccsal

A téli hónapok vitathatatlan sztárja, a vitamindús narancs egyöntetűen lefoglalja a hideg évszak gyümölcsválasztékát. Azonban a benne rejlő rengeteg lehetőséget érdemes más módokon is kihasználni, főleg akkor, ha már nagyon unjuk a gyümölcstálakat.

Sok mindenbe tesszük a narancsot, anélkül, hogy belegondolnánk: ezek az egyértelmű döntések általában valamilyen sütemény vagy egyéb édesség elkészítése során történnek. A citrus ezekben harsányan ugyan, mégis megszokott (esetleg unalmas) módon szerepel. Ha szeretnénk egy új oldalát is megismerni a narancsnak, kóstoljuk meg az alábbi ételek egyikében. Nem fogjuk megbánni!

Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis narancslével

Saláta

És nem, nem gyümölcssalátát készítünk a naranccsal. Rengeteg olyan „sós” alapanyag van, ami remekül illik a citrus frissességéhez. A zöldségek közül például ilyen a cékla, a répa, az édesburgonya: ezek sült formában fantasztikusan kiegészítik egymást.

Tegyünk a salátába friss rukkolát, zöldfűszerek közül mentát vagy petrezselymet, esetleg koriandert használjunk.

Konzerv csicseriborsót natúr vagy sült változatban is keverhetünk a salátához: utóbbi izgalmas ropogós elemet visz majd az ételbe. Ezt persze megoldhatjuk valamilyen mag (például) mandula hozzáadásával is.

Készítsünk hozzá egyszerű öntetet ecet és olívaolaj keverékéből, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, esetleg egy kis chilivel.

Salátaöntet

De nemcsak gyümölcs formájában jelenhet meg a narancs a salátákban, hanem az öntet részét is képezheti. Mivel enyhén savas, az ecet vagy citromlé egy részét helyettesíthetjük frissen facsart narancslével.

Keverjünk be egy egyszerű dresszinget olívaolajból, narancs- és citromlé keverékéből, majd ízesítsük só, bors, kömény, őrölt koriander és chili hozzáadásával. Használjuk bármilyen leveles vagy egyéb sült zöldséges salátához.

Krémleves

Amíg tart a tél, több liternyi krémleves készül a konyhákban. Gyakran olyan zöldségekből, amelyek kifejezetten barátai a narancsnak. Facsarjunk a gyümölcsből a sütőtök- vagy édesburgonya-krémleveshez, esetleg a héjából is reszelhetünk bele (amennyiben kezeletlen a gyümölcs).

Ázsiai ihletésű, curryt vagy kurkumát tartalmazó levesekben is kiváló választás lehet a narancs. Mivel a lé nem annyira erőteljes, mint a héj, először azzal tegyünk egy próbát, és ha ízlik a végeredmény, fokozzuk bátran az ízeket egy kis héjjal.

Egytálétel

Hasonló vonalon maradva, a levesek után fontoljuk meg egytálételekben is a narancs használatát. Egyes ételek – például a curryk – amúgy is gyakran használnak valamilyen savanykás elemet, általában citrom, lime vagy valamilyen egzotikusabb hozzávaló képében. Tehát nincs akadálya, hogy ez a savanykás elem a narancs legyen.

Az előzőekben megismert alapanyagokkal együtt nagyon jól működhet mind a narancslé, mind a narancshéj. Míg az előbbit csak a főzés végén érdemes a fazékhoz önteni, a héjat érdemes az elején hozzáadni: így kapunk ugyanis maximális ízélményt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szezonális finomságok, aktuális alapanyagokkal:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...