Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis naranccsal

A téli hónapok vitathatatlan sztárja, a vitamindús narancs egyöntetűen lefoglalja a hideg évszak gyümölcsválasztékát. Azonban a benne rejlő rengeteg lehetőséget érdemes más módokon is kihasználni, főleg akkor, ha már nagyon unjuk a gyümölcstálakat.

Sok mindenbe tesszük a narancsot, anélkül, hogy belegondolnánk: ezek az egyértelmű döntések általában valamilyen sütemény vagy egyéb édesség elkészítése során történnek. A citrus ezekben harsányan ugyan, mégis megszokott (esetleg unalmas) módon szerepel. Ha szeretnénk egy új oldalát is megismerni a narancsnak, kóstoljuk meg az alábbi ételek egyikében. Nem fogjuk megbánni!

Téli ételek, amiket mindenképpen frissíts fel egy kis narancslével

Saláta

És nem, nem gyümölcssalátát készítünk a naranccsal. Rengeteg olyan „sós” alapanyag van, ami remekül illik a citrus frissességéhez. A zöldségek közül például ilyen a cékla, a répa, az édesburgonya: ezek sült formában fantasztikusan kiegészítik egymást.

Tegyünk a salátába friss rukkolát, zöldfűszerek közül mentát vagy petrezselymet, esetleg koriandert használjunk.

Konzerv csicseriborsót natúr vagy sült változatban is keverhetünk a salátához: utóbbi izgalmas ropogós elemet visz majd az ételbe. Ezt persze megoldhatjuk valamilyen mag (például) mandula hozzáadásával is.

Készítsünk hozzá egyszerű öntetet ecet és olívaolaj keverékéből, fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, esetleg egy kis chilivel.

Salátaöntet

De nemcsak gyümölcs formájában jelenhet meg a narancs a salátákban, hanem az öntet részét is képezheti. Mivel enyhén savas, az ecet vagy citromlé egy részét helyettesíthetjük frissen facsart narancslével.

Keverjünk be egy egyszerű dresszinget olívaolajból, narancs- és citromlé keverékéből, majd ízesítsük só, bors, kömény, őrölt koriander és chili hozzáadásával. Használjuk bármilyen leveles vagy egyéb sült zöldséges salátához.

Krémleves

Amíg tart a tél, több liternyi krémleves készül a konyhákban. Gyakran olyan zöldségekből, amelyek kifejezetten barátai a narancsnak. Facsarjunk a gyümölcsből a sütőtök- vagy édesburgonya-krémleveshez, esetleg a héjából is reszelhetünk bele (amennyiben kezeletlen a gyümölcs).

Ázsiai ihletésű, curryt vagy kurkumát tartalmazó levesekben is kiváló választás lehet a narancs. Mivel a lé nem annyira erőteljes, mint a héj, először azzal tegyünk egy próbát, és ha ízlik a végeredmény, fokozzuk bátran az ízeket egy kis héjjal.

Egytálétel

Hasonló vonalon maradva, a levesek után fontoljuk meg egytálételekben is a narancs használatát. Egyes ételek – például a curryk – amúgy is gyakran használnak valamilyen savanykás elemet, általában citrom, lime vagy valamilyen egzotikusabb hozzávaló képében. Tehát nincs akadálya, hogy ez a savanykás elem a narancs legyen.

Az előzőekben megismert alapanyagokkal együtt nagyon jól működhet mind a narancslé, mind a narancshéj. Míg az előbbit csak a főzés végén érdemes a fazékhoz önteni, a héjat érdemes az elején hozzáadni: így kapunk ugyanis maximális ízélményt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szezonális finomságok, aktuális alapanyagokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek