Az „indiai curry” rövid története: ezt még biztos nem tudtad róla

A világ konyháinak labirintusában könnyű eltévedni, sokszor azért tartunk tőlük, mert nem ismerjük őket eléggé. Az indiai ételek már nálunk is egészen népszerűek, azonban, amit mi curryként főzünk, nem igazán eredeti.

Az indiai curry népszerűsége a briteknek „köszönhető”: ők hozták ugyanis magukkal Ázsiából ezt a jól ismert indiai fogást. Ma szinte minden nagyobb európai városban megkóstolhatjuk ezt a fűszeres ragut, azonban ha Indiába látogatnánk, és egy étteremben indiai curryt kérnénk, elég furcsán néznének ránk. Ott ugyanis ez a kifejezés nem létezik. De akkor mégis mi van a tányéron?

Az „indiai curry” rövid története: ezt még biztos nem tudtad róla

A curry Indiában

Elég nehéz egységesen leírni az indiai gasztronómiát: a félsziget több, kisebb-nagyobb államból áll, ezek nyelvjárása, vallása, kultúrája lépten-nyomon változik. Nem meglepő tehát, hogy az ételek is régiónként mások.

Talán a legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni a curryként ismert ételeket, hogy húsból vagy zöldségekből készült egytálak, általában fűszeres szószban.

A dél-ázsiai háztartások egyáltalán nem ismerik, nem használják a curry szót. Helyette minden térségben különböző elnevezések vannak erre a szószos fogásra.

Néhány ezek közül még nekünk is ismerős lehet: a dhal vagy daal például általában hüvelyesekből (lencse, bab, stb.) készül, a saag elnevezés pedig legtöbbször a spenótra vagy más leveles zöldségre utal az ételben.

A curry nálunk

Európába a brit gyarmatosítók hozták el a curryt. Nevét valószínűleg az indiai kari szóból kapta, ami egész egyszerűen annyit tesz: szószos étel, ragu.

Azonos hangzása miatt adhatták a gyarmatosítók ezt a nevet az ételnek, így született meg az „európai curry”. Persze, amit mi is ezen a néven fogyasztunk sokat módosult útközben: nem annyira erőteljesen fűszeres, kevésbé csípős lett.

Alapanyagokban is Európához alkalmazkodott az étel: a nálunk elérhető zöldségekkel készül, és a fűszerek közül is eltűntek a nehezebben fellelhetők. A legtöbben a curry fűszerkeverékért nyúlunk a boltban: ez is nyugati találmány.

A fűszerkeverékkel persze nincsen semmi baj, tulajdonképpen a legfontosabb ízesítők (koriandermag, kurkuma, kömény, stb.) keveréke.

Ha autentikusabb élményt szeretnénk, használhatunk külön-külön fűszereket, esetleg bekeverhetünk egy házi garam masala-t is. Most, hogy fejben minden kifejezés a helyére került, merüljünk bele bátran a világ idegen ízeibe!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nagyvilág ízei csak rád várnak, hozd be őket a konyhába:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek