6 tipp, mire használd a megmaradt narancshéjat

Itt a narancsszezon, de vétek lenne a sok megmaradt, csodás illatú narancshéjat kidobni. Figyelj, mennyi mindenre használhatod! 

Itt a narancsszezon, és halomszámra esszük a lédús citrusokat. Nem mindig sikerül kifogni a legfinomabbakat, de a narancstól illatozó szoba az egyik legjobb dolog a télben – és ezzel a lendülettel már hajítanád is a kukába, miután nagy boldogan betoltad a gerezdeket. Hiba lenne!0

Figyelj csak, mutatunk 6 módot, ahogyan felhasználhatod a narancshéjat!

1. Frissítsd fel a hűtőd

Ha a hűtődre ráférne egy kis illatosítás, először (nyilván) egy alapos átmosásban érdemes gondolkodni, de ha ez nem lenne elég, extraként érdemes bevetni a következő trükköt:egy kis felespohárba szórj sót, és helyezz bele némi narancshéjat – a só elnyeli a nedvességet, a citrus illatosít. Ha a só nedves lesz, cseréld le az egészet, jöhet az újabb kör!

Ez is érdekelhet:

7 háztartási probléma, amire a só a megoldás

2. Felülettisztító fillérekből

Klóros vegyszerek helyett próbáld ki, hogy a narancshéjat egy hétig 20%-os ecetben áztatod: ezután vedd ki a héjakat, öntsd a keveréket szórófejes flakonba, és voilá! Kész a fafelületekre, asztalokra használható általános konyhai tisztítószered!

3. Csillogó kések

Ha igazán csillogó késeket, evőeszközöket szeretnél, jó, ha tudod, egy narancshéj a természetesen jelen lévő illóolajaival simán eltávolítja a mosogatás után visszamaradt vízfoltokat a rozsdamentes acélról. Bármilyen ilyen anyagú felületen használhatod fényesítésre.!

4. Illatos ruhásszekrény

Narancsozás után fogd a héjakat, tedd őket valamilyen könnyen szellőző zsákba, és mehet egy kis szalaggal felkötve a vállfákra! Ha kiszáradnak, jöhet az újabb adag - csodásan megszünteti a jellegzetes “szekrényszagot”.

5. Csomós cukor ellen

Fogadjunk, veled is rendszeresen előfordul, hogy a cukor csomókban áll össze a kamrában, különösen, ha sokáig nem használod fel. Na, ez ellen is kiváló a narancshéj, mert vastag rostszálai megkötik a nedvességet, és magukba is szívják – ne lepődj meg, ha eltűnnek a cukorcsomók a tartályból, a citrushéj ugyanis néhány órán belül visszalágyítja a cukrot!

Narancsos receptajánló:

6. Minél nagyobb tüzet!

Ha őszi sütögetést terveztek a kertben, talán soha nem jutott eszedbe, hogy a narancshéjakkal indítsd be a lángokat, pedig többre képesek, mint a gallyak és a sima újságpapír! Szuper nagy lángokat eredményeznek, ráadásul isteni illatot okoznak!

Ezeket olvastad már?

via Rd.com

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek