6 tipp, mire használd a megmaradt narancshéjat

Itt a narancsszezon, de vétek lenne a sok megmaradt, csodás illatú narancshéjat kidobni. Figyelj, mennyi mindenre használhatod! 

Itt a narancsszezon, és halomszámra esszük a lédús citrusokat. Nem mindig sikerül kifogni a legfinomabbakat, de a narancstól illatozó szoba az egyik legjobb dolog a télben – és ezzel a lendülettel már hajítanád is a kukába, miután nagy boldogan betoltad a gerezdeket. Hiba lenne!0

Figyelj csak, mutatunk 6 módot, ahogyan felhasználhatod a narancshéjat!

1. Frissítsd fel a hűtőd

Ha a hűtődre ráférne egy kis illatosítás, először (nyilván) egy alapos átmosásban érdemes gondolkodni, de ha ez nem lenne elég, extraként érdemes bevetni a következő trükköt:egy kis felespohárba szórj sót, és helyezz bele némi narancshéjat – a só elnyeli a nedvességet, a citrus illatosít. Ha a só nedves lesz, cseréld le az egészet, jöhet az újabb kör!

Ez is érdekelhet:

7 háztartási probléma, amire a só a megoldás

2. Felülettisztító fillérekből

Klóros vegyszerek helyett próbáld ki, hogy a narancshéjat egy hétig 20%-os ecetben áztatod: ezután vedd ki a héjakat, öntsd a keveréket szórófejes flakonba, és voilá! Kész a fafelületekre, asztalokra használható általános konyhai tisztítószered!

3. Csillogó kések

Ha igazán csillogó késeket, evőeszközöket szeretnél, jó, ha tudod, egy narancshéj a természetesen jelen lévő illóolajaival simán eltávolítja a mosogatás után visszamaradt vízfoltokat a rozsdamentes acélról. Bármilyen ilyen anyagú felületen használhatod fényesítésre.!

4. Illatos ruhásszekrény

Narancsozás után fogd a héjakat, tedd őket valamilyen könnyen szellőző zsákba, és mehet egy kis szalaggal felkötve a vállfákra! Ha kiszáradnak, jöhet az újabb adag - csodásan megszünteti a jellegzetes “szekrényszagot”.

5. Csomós cukor ellen

Fogadjunk, veled is rendszeresen előfordul, hogy a cukor csomókban áll össze a kamrában, különösen, ha sokáig nem használod fel. Na, ez ellen is kiváló a narancshéj, mert vastag rostszálai megkötik a nedvességet, és magukba is szívják – ne lepődj meg, ha eltűnnek a cukorcsomók a tartályból, a citrushéj ugyanis néhány órán belül visszalágyítja a cukrot!

Narancsos receptajánló:

6. Minél nagyobb tüzet!

Ha őszi sütögetést terveztek a kertben, talán soha nem jutott eszedbe, hogy a narancshéjakkal indítsd be a lángokat, pedig többre képesek, mint a gallyak és a sima újságpapír! Szuper nagy lángokat eredményeznek, ráadásul isteni illatot okoznak!

Ezeket olvastad már?

via Rd.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek