Így csempészhetsz szinte minden ételbe olajos magvakat

Az olajos magvak kifejezetten egészséges alapanyagnak számítanak, mégis ritkán kerülnek elő a konyhában. Ha nemcsak nassolni szeretnénk őket, hanem főznénk is velük, szerencsénk van, a Napi Tipp egy csomó ötlettel érkezik.

Rost, egészséges zsírok és antioxidánsok: ezeket mind tartalmazzák a különböző olajos magvak, amelyek az elmúlt időszakban egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, mint „egészséges nassolnivalók”. Tényleg jól tesszük, ha néha-néha bekapunk egy marék mogyorót vagy diót – de milyen más lehetőségeink vannak még az olajos magvak fogyasztására? Nézzünk most csupa olyan receptet és konyhai technikát, amelyek erre a kérdésre adnak (ízletes) választ.

Így csempészhetsz szinte minden ételbe olajos magvakat

Saláták

Minden zöldségnek megvan a maga magpárja, így könnyedén alkothatunk kedvünkre párosításokat, ha salátát készítünk.

Érdemes a magokat száraz serpenyőben megpirítani, majd felaprítva a salátára tenni. Egy másik kiváló módszer, ha a magból készült „vajat” belekeverjük a salátánk öntetébe.

Levesek

Ha a kruton már unalmas, adjunk ropogós izgalmat a leveseknek, krémleveseknek pirított magokkal. Natúr, fűszeres, sőt, karamellizált formában is a tányérra kerülhetnek. A krémlevesek tejmentes sűrítését és tartalmasabbá tételét pedig elvégezhetjük magvajjal.

Tészták

Amennyiben zöldséges tésztaszószt készítünk, és szeretnénk izgalmas textúrát adni a mártásnak, miközben laktatóbbá is tesszük, ráadásul mindezt húsmentesen szeretnénk elvégezni, turmixoljuk le a szószunkat egy-két marék olajos maggal.

Sült húsok

Süssünk ropogós kérget a hússzeletekre: vonjuk be őket aprított dióval vagy mogyoróval, vagy tegyünk némi darált diót a panírozáshoz használt zsemlemorzsába. Ilyenkor csak arra ügyeljünk, nehogy megégjen a mag, mert keserű ízt kap.

A mogyoróvaj kiválóan illik egyes ázsiai pácokhoz és marinádokhoz, használjuk ezekben bátran.

Köretek

Bármilyen sütni szánt zöldséghez adjunk egy marék aprított/darált magot, majd dobjuk egy tepsin a sütőbe. A gabonaköreteket már főzés után keverjük el egy adag maggal (ha megfőznénk, túlságosan felpuhulnának a darabok). Egyes zöldségpürék isteni kiegészítője lehet egy-egy kanál magvaj.

Egytálételek

Zöldséges és húsos ragukba mind kerülhet valamilyen magvaj: ezt érdemes a főzés végén belekeverni az edénybe – selymesebb, gazdagabb állaga lesz tőle a szaftnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tipp vár:

Legújabb receptek

Görögdinnye-saláta

Nyáron a görögdinnyét nem csak magában érdemes fogyasztani, hanem salátákba is belecsempészhetjük. Ez a verzió tökéletes magában is, de akár grill húsok mellé is kínálhatjuk. A ...

Uborkalé, avagy agua de pepino

Nyáron jól esik sok folyadékot bevinni a szerveztünkbe, és hogy változatos italokat tudjunk magunkhoz venni, így hoztunk most egy frissítő italt. Ez a mexikói finomság tutira hidratálni ...

Csirke nuggets sütőben sütve

Ha imádjátok a gyorséttermes csirkefalatkákat, akkor ezt a villámgyors házi verziót muszáj kipróbálnotok! Nyugi, nem kell olajban sütni őket, ezek a mennyei nuggetek ugyanis sütőben ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Rocky road süti

Egy igazi kalóriabomba bulikaját hoztunk nektek, egyenesen az Egyesült Államokból - mert hát hol máshol jutna az emberek eszébe ilyen "mindent bele" édességet készíteni?! A szomorú ...

Gyors chilis bab

Szeretjük a chilis babot. Eleinte csak a porváltozattal készítettem, de szerettem volna ennek a házi verzióját kitalálni, és ez lett belőle. Rendkívül gyors, egyszerű és finom.