Nem szentségtörés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral főzni

Az ízfokozás terén rengeteg alapanyag áll rendelkezésünkre, azonban vannak olyan (stigmatizált) hozzávalók, amelyektől ódzkodunk. Pedig ezekben is rengeteg erő rejtőzik. Főztünk már valaha például ketchuppal?

A ketchup egy fantasztikus szósz, amit egy egész sor ételre rá szeretünk nyomi annak érdekében, hogy ízesebbé tegyük őket. Gondoljunk csak a virslire, a melegszendvicsre és hasonlókra. Ugyanez igaz a majonézre és a mustárra is. Van azonban egy másik közös dolog a három szószban: egyiket sem használjuk túl sűrűn meleg ételek készítésére. Pedig igenis helyük van a fazékban (igen, még a ketchupnak is), nézzük, hogyan!

Nem szentségtörés ketchuppal, majonézzel vagy mustárral főzni

Mustár

Kezdjük a legegyszerűbbel: hiszen a mustárt – ha ételekben nem is olyan sűrűn – de ételek mellé sokszor kenjük. A sült húsoknak alapból jó barátja, így nem fog elütni ezekben az ételekben.

Ezen túl vannak bizonyos zöldségek is, amelyeket jól ki tud egészíteni: krumpli, gomba, fehérrépa, zeller, karfiol.

Érdemes fokhagymával, mézzel, citromlével, rozmaringgal, fekete borssal és kakukkfűvel párosítani. A következő ételekhez használjuk:

A mustár egyszerre ad némi savanyú ízt, de nem túl erőteljesen, mellette hasonlóan enyhén csípősít is. Használjunk belőle először 1-2 teáskanállal, majd kóstoljunk, és igazítsuk tovább az ízeket.

Majonéz

Kicsit vonatkoztassunk el a majonézes salátáktól: annyi minden van azokon túl is. Ha főznénk az ínyenc, krémes és gazdag szósszal, megtehetjük, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Konkrétan sütéshez nem olyan jó, mint a mustár, mert extrém hő hatására furcsán viselkedik (mégiscsak tojás van benne…legalábbis jó esetben).

Húsok sütéséhez nem olyan alkalmas, sok más főzési folyamathoz viszont igen:

A majonéz ízben főleg sósságot (és egy nagyon minimális savanyúságot) ad, nagyobb haszna inkább az állagjavítás területén található.

Ketchup

Talán a ketchup tűnhet a legfurcsább alapanyagnak a három közül, főleg, ha főzésről van szó. Azonban, ha elemeire szedjük a ketchupot, máris kevésbé tűnik majd annak: hiszen tulajdonképpen egy fűszeres, édes-savanyú paradicsomszószról van szó.

Természetesen nem lehet minden paradicsomos ételbe ketchupot nyomni, azért ez mégiscsak igénytelenség lenne valahol. De vannak olyan esetek, amikor jól jöhet a szósz segítsége:

  • szendvicskrémek és mártogatósok: ha egy kis paradicsomos, savanyú ízvonal hiányzik
  • húspácokban egy kevés jól jöhet (gondoljunk a BBQ-sültekre)

Körültekintően járjunk el a ketchup esetében: ha túl sokat használunk, könnyen elronthatjuk vele az étel ízét. Ezért mindig csak nagyon kevéssel (1 teáskanál) kezdjük, kóstoljunk, és onnan menjünk tovább.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az őrült konyhai ötleteket is fogadd meg:

Címlapról ajánljuk

További cikkek