Július kincse, a sárgabarack

Végre itt a sárgabarack! Tíz dekában hatvan kalóriánál nincsen több, de az édesség iránti vágyunkat így is tökéletesen csillapítja nyáron!

Rusztikus sárgabarckos pite

A dinnye mellett a sárgabarack a nyár egyik sztárgyümölcse nálunk: kilószámra faljuk az apró, nap érlelte, sárga szemeket, melyeknek a szezonja éppen most kezdődik. Bár nem mindegyik fajta kapható július elején, az első, biztató termések ilyenkor jelennek meg a piacokon. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni, úgy és aszerint kell válogatnunk a barackokat. Annak ellenére, illetve amellett, hogy nyersen, a kertben ücsörögve a kedvenc csemegénk, még lekvár, kompót, befőtt is alkotható belőle – az elsőhöz a jól érett, puha egyedek, míg az utóbbiakhoz a keményebb versenyzők jelentik az ideális választást.

Jó tudni, hogy a sárgabarack utólag is megérik, tehát aggodalomra semmi ok, ha még nem találod fogyasztásra alkalmasnak, de a fát már megkopasztottad, a napon nagyon hamar szép narancssárgásra, pirosasra érik. Akárcsak a sárgarépa, a barack is nagyon sok béta-karotint tartalmaz, ami elősegíti a szép, egyenletes barnulást, segít megőrizni a nyaralás alatt megszerzett bronzosságot. C-vitamintartalma sem elhanyagolható, de sok értékes ásványi anyagot is vihetünk vele a szervezetünkbe.

A sárgabarack héja könnyen eltávolítható, csak forró vízbe kell meríteni pár másodpercre, ezután könnyen lehúzható. A lekváron és befőtteken kívül kelt tésztás lepény formájában kedveljük a leginkább a gyümölcsöt: minden kis sütikockára egy-egy fél, fahéjas cukorba hempergetett barack jut. Az előrejelzések szerint az idén egészen jó termésre számíthatunk, sok helyen sikerült megmenekíteni a fákat a nyár eleji jégesőktől, illetve a kései fagyok sem tizedelték meg a gyümölcsöket.

Még több barackos pite receptje >>

A kofáknál viszont legyünk figyelmesek, mert sokszor éretlenebb gyümölcsöket vagy már nagyon puha szemeket adnak el, ezért a legjobb, ha magunk válogathatjuk ki őket.

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.