Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarack dzsem 2.

Sárgabarack dzsem 2.
Sárgabarack dzsem 2.
160 perc / előkészület: 60 perc főzés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lekvárfőzés a nyár állandó programja, ha nem csinálnám, a gyerekeim kitagadnának, annyira szeretik.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A fenti adagból körülbelül 3,5-4 liter sárgabarack dzsem készül. Süteményekbe, vajaskenyéren kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékban vizet forralunk. A forrásban lévő vízbe dobunk annyi barackot amennyi a fazékba kényelmesen belefér. Amikor a barackok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal tálcára szedjük. Beledobjuk a forró vízbe a következő adag barackot és az előbb leírtak szerint folytatjuk.
  2. A tálcára szedett barackokat kissé hűlni hagyjuk, de még melegen könnyedén lehúzzuk a héját és kivesszük a magját.
  3. Nagy, minél vastagabb falú lábasba tesszük az összes barackot és 50 percig állandó kevergetés mellett főzzük amíg egyneművé nem válik.
  4. Beleöntjük az összes cukrot és állandó kevergetés mellett tovább főzzük 40-50 percig, amíg a habja el nem fő.
  5. Egy magasabb falú tepsibe vizet öntünk, beleállítjuk az előtte forró vízben alaposan elmosott üvegeket és apránként beleszedjük az üvegekbe a forró dzsemet.
  6. Egy késhegyni szalicilt teszünk a dzsem tetejére és azonnal lekötjük celofánnal, majd rácsavarjuk a tetejét.
  7. Száraz dunsztba tesszük (én egy nagy kartondobozt használok amit vastagon pokróccal letakarok).
  8. Másfél nap múlva kiszedjük, amikor már teljesen kihűltek a dzsemek.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 46 768
elküldve: 2
receptkönyvben: 163
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sárgabarack lekvár, sárgabarack jam

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sun, 2017-07-09 17:36

Kicsit határozatlan vagyok.
Ha van tető, miért kell a celofán?
Ha van celofán, miért kell a tető?

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-07-11 14:03

Kedves Muci ! Nem tudom megmondani , de biztos jobban össze érnek az ízek, felolvad a cukor magától .Valószínű , hogy jobban szétesik a gyümölcs , de mégis egyben marad,és nem kell annyi ideig főzni. De ez csak az én tudománytalan , és kémiát kizáró gondolataim:))))Üdv Edit

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-07-11 13:31

Szia Edit! / laraed /
Emlékeim szerint anyukám is így csinálta a dzsemet, hogy előző nap lecukrozta és csak másnap főzte.
Sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy ez miért volt szükséges . Lehet ,hogy így rövidebb a főzési idő, és darabosabb marad a dzsem ? Várom a válaszodat.
Üdvözlettel : Muci

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-07-11 13:31

Szia Edit! / laraed /
Emlékeim szerint anyukám is így csinálta a dzsemet, hogy előző nap lecukrozta és csak másnap főzte.
Sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy ez miért volt szükséges . Lehet ,hogy így rövidebb a főzési idő, és darabosabb marad a dzsem ? Várom a válaszodat.
Üdvözlettel : Muci

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-07-10 20:28

Kedves Muci ! Én ugyan így készítem a barack dzsemet annyi különbséggel , hogy amikor leszedem a héját és kimagozom egy nagy edénybe rakom és lecukrozom. Jól elkeverem és lefedve 1 napig hagyom állni. Néha megkeverem. Majd másnap főzöm ki és teszem üvegbe , majd dunsztolom . Nagyon szeretjük :)) Üdv Edit

1767
sárgabarack 5 kg
cukor 1.25 kg
szalicil 1 késhegynyi