Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromsavval készített sárgabarack-lekvár

Citromsavval készített sárgabarack-lekvár
Citromsavval készített sárgabarack-lekvár
300 perc / előkészület: 120 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagyi barnás színű lekvár receptjét fejlesztetem tovább, szalicil nélkül. Még soha sem romlott meg az eltelt 4 évben.

Ebből a mennyiségből 15 üveg lekvárom szokott lenni.

Aki sűrűbben szereti főzheti főzheti tovább, de minél tovább fő a cukorral, annál barnább lesz az eredmény a karamelizálódás miatt.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat és kimagvaljuk.
  2. Pürésítjük a barackhúst, botmixerrel, turmixgéppel vagy egyszerűen húsdarálóval.
  3. A pürét feltezzük a tűzhelyre, és felfővéstől számítva 90 percet főzzük. Ekkor hozzátesszük a kristálycukrot, és folyamatosan kevergetve, újraforrástól számítva, további 20-25 percig főzzük.
  4. Ha kész, belekeverjük a citromsót, és 370 ml-es üvegekbe töltjük.
  5. Fejjel lefelé fordítva, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 48 101
elküldve: 10
receptkönyvben: 184
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Móni főz

Mióta szakács: 2011.11.24.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: szüret, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sárgabaracklekvár, baracklekvár szalicili nélkül, sárgabaracklekvár citromsóval

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vorosne
vorosne Thu, 2013-07-11 13:12

A hét elején főztem be lekvárt, így: Forró vízben pár percig forralva, héját leszedtem, kimagoztam. Lemértem (több adag volt), adagonként botmixerrel pürésítettem. Beletettem a kristálycukrot (kb. 1 kg-hoz 25 dkg-ot, ez ízlés szerinti, kostólgatni kell), szórtam rá citromsavat (minimálisat, kg-onként kb. 1 lapos mokkáskanállal). Miután este lett, mire végeztem, így csak másnap kezdtem el főzni egy vastag aljú lábasban, kb. 8 levesmerő kanállal tettem bele egyszerre. A fölforrástól számítva 25 percig főztem. Üvegekbe raktam, az üvegtetőket (amik vizesek voltak) icipicit megszórtam nátriumbenzoáttal, rácsavartam az üvegekre, fejre állítottam pár percig, utána paplan közé tettem és ott tartottam 2-3 napig (már csak langyosak voltak, mikor kivettem a száraz dunsztból).

katalinka3
katalinka3 Sat, 2012-07-14 10:11

Köszi a receptet. Szerintem ez a klasszikus változata. Ma be is főzöm. Köszi, Katalinka3.

1066
sárgabarack 7 kg
cukor 2.5 kg
citromsav 1 ek