Íme a gesztenyés-diós aromájú, mindig édes HOKKAIDO tök

Kisebb méretű, legtöbbször narancsos színű, mindig édes, gesztenyés ízű tökfajta, amely cuki csúcsával és öblös testével akár kisebb fazéknak is használható. Együnk Hokkaido tököt!

Mi is a Hokkaido tök?

Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú sütő- és főzőtök, húsa vastag, gesztenyés, isteni diós aromájú. Ősszel érik, és jellegzetesen édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, onnan került át Japánba, itt nemesítették mai formájára. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök vékony héja is fogyasztható.

Hokkaido tök / Getty

Az angolszász gasztrooldalak ódákat zengenek a Hokkaido tökről finom, édes íze miatt. Legismertebb fajtái az Ishiki Kuri és az Orange. Kis mérete lehetővé teszi, hogy „ehető” fazékként használjuk például levesekhez, de sült formában is lehet ő maga a tányérunk.

Amíg egy kisebb nagydobosi tök (a kerek, cikkelyezett, szürkés héjú) is megvan 2-3 kiló, addig a Hokkaido általában 1-1,5 kiló, és semmit sem nélkülöz, ami egy sütőtökben fontos.

Hogy mik ezek a csodás élettani hatások?

  • vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert
  • káliumtartalma regenerálja a sport által igénybevett testet
  • szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által
  • rákos megbetegedések elleni harcban is segít, hiszen béta-karotin-tartalma kimagasló
  • élesíti a látást, hiszen sok-sok A-vitamin van benne
  • tele van rosttal, amelyek miatt tovább érzed magad jóllakottnak, így kevesebbet eszel

Leginkább töltve érdemes fogyasztani mérete és külseje miatt, de készülhet belőle püré, leves, egytálétel, de akár édesség vagy kenyér is! A legegyszerűbb elkészítési módja pedig a jó öreg sütőben sütés - kis mézzel megcsurgatva vagy fűszerezve tökéletes téli csemege.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...