Ne dobd ki a sütőtök magját

A sütőtök magja nagyon finom, csak tudni kell elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Amíg egy barátnőmnél nem kóstoltam meg a pirított tökmagot, fogalmam sem volt róla, hogy mekkora hibát követek azzal, hogy rögtön a kukába kanalaztam ezt a finomságot. Bár már korábban is próbáltam megpirítani a magokat, de a héja mindig annyira kemény maradt, hogy nem lehetett jóízűen elropogtatni. Pedig nem nevezném különösebben nagy trükknek a módját, ahogyan emberi fogyasztásra alkalmassá varázsolhatjuk a sütőtökmagot: meg kell főzni.

Miután kivájtuk a tökből a magokat, lobogó vízben 7-8 percig főzzük. Ezután alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, megsózzuk, mellé teszünk egy kakukkfű- vagy kisebb rozmaringágacskát, ha felnőtteknek készül, akkor chilipelyhet is szórhatunk rá, becsomagoljuk és a tökdarabok mellé tesszük a sütőbe.

Levesbetétnek is kiváló

Nagyjából 20 percig sütjük bebugyolálva, hogy a magok átvegyék a fűszerek ízét, azután kicsomagoljuk és elterítjük egy tepsin, hogy ropogósra piruljanak. Nagyon finom lesz, a gyerekek imádni fogják akár magában elrágcsálva is, mi is nyugodtak lehetünk, hogy adalékanyagmentes rágcsával tömjük őket, nem mellesleg pedig a tökből esetlegesen készülő krémlevesbe is remek levesbetétet kapunk.

A sütőtökkrémlevesek receptjét itt találod.

Ez is érdekelhet!

Őszi leves - gyermekmentes estékre

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.