Ne dobd ki a sütőtök magját

A sütőtök magja nagyon finom, csak tudni kell elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Amíg egy barátnőmnél nem kóstoltam meg a pirított tökmagot, fogalmam sem volt róla, hogy mekkora hibát követek azzal, hogy rögtön a kukába kanalaztam ezt a finomságot. Bár már korábban is próbáltam megpirítani a magokat, de a héja mindig annyira kemény maradt, hogy nem lehetett jóízűen elropogtatni. Pedig nem nevezném különösebben nagy trükknek a módját, ahogyan emberi fogyasztásra alkalmassá varázsolhatjuk a sütőtökmagot: meg kell főzni.

Miután kivájtuk a tökből a magokat, lobogó vízben 7-8 percig főzzük. Ezután alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, megsózzuk, mellé teszünk egy kakukkfű- vagy kisebb rozmaringágacskát, ha felnőtteknek készül, akkor chilipelyhet is szórhatunk rá, becsomagoljuk és a tökdarabok mellé tesszük a sütőbe.

Levesbetétnek is kiváló

Nagyjából 20 percig sütjük bebugyolálva, hogy a magok átvegyék a fűszerek ízét, azután kicsomagoljuk és elterítjük egy tepsin, hogy ropogósra piruljanak. Nagyon finom lesz, a gyerekek imádni fogják akár magában elrágcsálva is, mi is nyugodtak lehetünk, hogy adalékanyagmentes rágcsával tömjük őket, nem mellesleg pedig a tökből esetlegesen készülő krémlevesbe is remek levesbetétet kapunk.

A sütőtökkrémlevesek receptjét itt találod.

Ez is érdekelhet!

Őszi leves - gyermekmentes estékre

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?