Ne dobd ki a sütőtök magját

A sütőtök magja nagyon finom, csak tudni kell elkészíteni. Mutatjuk, hogyan!

Amíg egy barátnőmnél nem kóstoltam meg a pirított tökmagot, fogalmam sem volt róla, hogy mekkora hibát követek azzal, hogy rögtön a kukába kanalaztam ezt a finomságot. Bár már korábban is próbáltam megpirítani a magokat, de a héja mindig annyira kemény maradt, hogy nem lehetett jóízűen elropogtatni. Pedig nem nevezném különösebben nagy trükknek a módját, ahogyan emberi fogyasztásra alkalmassá varázsolhatjuk a sütőtökmagot: meg kell főzni.

Miután kivájtuk a tökből a magokat, lobogó vízben 7-8 percig főzzük. Ezután alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk, megsózzuk, mellé teszünk egy kakukkfű- vagy kisebb rozmaringágacskát, ha felnőtteknek készül, akkor chilipelyhet is szórhatunk rá, becsomagoljuk és a tökdarabok mellé tesszük a sütőbe.

Levesbetétnek is kiváló

Nagyjából 20 percig sütjük bebugyolálva, hogy a magok átvegyék a fűszerek ízét, azután kicsomagoljuk és elterítjük egy tepsin, hogy ropogósra piruljanak. Nagyon finom lesz, a gyerekek imádni fogják akár magában elrágcsálva is, mi is nyugodtak lehetünk, hogy adalékanyagmentes rágcsával tömjük őket, nem mellesleg pedig a tökből esetlegesen készülő krémlevesbe is remek levesbetétet kapunk.

A sütőtökkrémlevesek receptjét itt találod.

Ez is érdekelhet!

Őszi leves - gyermekmentes estékre

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek