A legjobb dolog, ami a muskotályos sütőtökkel történhet

Szereted a sütőtököt? Mutatunk egy izgalmas fajtát, amit lehet, hogy nem ismersz, de minden tökös receptet feldob majd!

Az őszi színek bearanyozzák a borongós napokat. Hála a csodás a természetnek, októberben számtalan sárga árnyalat melengeti a lelkünket - na meg a gyomrunkat is. Azok, akik szeretik a sütőtököt, ilyenkor aztán kiélhetik a szenvedélyüket.

Hogyan választunk általában sütőtököt?

Végtelenül egyszerű a menete, bemegyünk a boltba, és elvesszük a polcról a számunkra legszimpatikusabbat, vagy a piacon andalogva meghajlunk a kedvenc zöldségesünk választása előtt, aki már a tekintetünkből is kiolvassa, aznap épp mire van szükségünk. Akkor bizonytalanodunk el csupán, ha a lelőhelyünkön olyan újfajta tök kacsingat ránk, amelynek a külleme merőben eltér a megszokott sütnivalótól...

...ez bizony a MUSKOTÁLYOS SÜTŐTÖK:

Szép is, jó is

A muskotályos sütőtök (provence-i muskotály sütőtök)a nevét a kellemesen fűszeres illatának köszönheti. Héja művészien bordázott, puha, élénk színű, mérete lehet óriási is. Ugyan nem sokan vetemedünk a nevelgetésére, de a növénynek nincs nagy igénye, és a tök eltarthatósága is kiváló. Ráadásul a konyhában is sokoldalú. Kell ennél több egy töknek? Nem valószínű. Érdeme még, hogy kevesebb magot tartalmaz, mint a legtöbb fajta. Jó, ha nem érik túl, úgy kellemesebb az íze. Míg éretlen, sötétzöld, aztán ahogy érik, bézs árnyalatúvá vagy narancssárgává változik.

Miért együnk sütőtököt?

  • Azért, mert magas víztartalma miatt kevés kalória van benne. Persze nem ez a fő érv, hanem az, hogy sok-sok fontos összetevővel bír.
  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
  • Van benne antioxidáns is, ami segít megkötni a szabadgyököket – így óvva a sejtjeinket.
  • Csodás béta-karotinja A-vitamin formájában segít a fertőzések leküzdésében, és a látásunk, bőrünk megóvásához is hozzájárul.
  • C-vitamin-tartalma pedig az immunrendszert turbózza.

A legjobb, amit veled és a muskotályos sütőtökkel történhet, az az, ha egymásra találtok. Hosszú viszonynak ígérkezik, ugyanis a sütőtök nemcsak finom, hanem sokféleképpen elkészíthető. Mehet sós ételek mellé, de persze leves is készülhet belőle. Süteményekben is megállja a helyét, de lekváralapanyagnak is tökéletes.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek