A legjobb dolog, ami a muskotályos sütőtökkel történhet

Szereted a sütőtököt? Mutatunk egy izgalmas fajtát, amit lehet, hogy nem ismersz, de minden tökös receptet feldob majd!

Az őszi színek bearanyozzák a borongós napokat. Hála a csodás a természetnek, októberben számtalan sárga árnyalat melengeti a lelkünket - na meg a gyomrunkat is. Azok, akik szeretik a sütőtököt, ilyenkor aztán kiélhetik a szenvedélyüket.

Hogyan választunk általában sütőtököt?

Végtelenül egyszerű a menete, bemegyünk a boltba, és elvesszük a polcról a számunkra legszimpatikusabbat, vagy a piacon andalogva meghajlunk a kedvenc zöldségesünk választása előtt, aki már a tekintetünkből is kiolvassa, aznap épp mire van szükségünk. Akkor bizonytalanodunk el csupán, ha a lelőhelyünkön olyan újfajta tök kacsingat ránk, amelynek a külleme merőben eltér a megszokott sütnivalótól...

...ez bizony a MUSKOTÁLYOS SÜTŐTÖK:

Szép is, jó is

A muskotályos sütőtök (provence-i muskotály sütőtök)a nevét a kellemesen fűszeres illatának köszönheti. Héja művészien bordázott, puha, élénk színű, mérete lehet óriási is. Ugyan nem sokan vetemedünk a nevelgetésére, de a növénynek nincs nagy igénye, és a tök eltarthatósága is kiváló. Ráadásul a konyhában is sokoldalú. Kell ennél több egy töknek? Nem valószínű. Érdeme még, hogy kevesebb magot tartalmaz, mint a legtöbb fajta. Jó, ha nem érik túl, úgy kellemesebb az íze. Míg éretlen, sötétzöld, aztán ahogy érik, bézs árnyalatúvá vagy narancssárgává változik.

Miért együnk sütőtököt?

  • Azért, mert magas víztartalma miatt kevés kalória van benne. Persze nem ez a fő érv, hanem az, hogy sok-sok fontos összetevővel bír.
  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
  • Van benne antioxidáns is, ami segít megkötni a szabadgyököket – így óvva a sejtjeinket.
  • Csodás béta-karotinja A-vitamin formájában segít a fertőzések leküzdésében, és a látásunk, bőrünk megóvásához is hozzájárul.
  • C-vitamin-tartalma pedig az immunrendszert turbózza.

A legjobb, amit veled és a muskotályos sütőtökkel történhet, az az, ha egymásra találtok. Hosszú viszonynak ígérkezik, ugyanis a sütőtök nemcsak finom, hanem sokféleképpen elkészíthető. Mehet sós ételek mellé, de persze leves is készülhet belőle. Süteményekben is megállja a helyét, de lekváralapanyagnak is tökéletes.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...