Előzd meg a szívinfarktust - így csökkentheted a koleszterinszintedet!

A magas koleszterinszint sokakat érint hazánkban. A megfelelő életmóddal a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.

Hazánkban "népbetegségnek" számít a magas koleszterinszint, amely kockázati tényezője lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A koleszterinre, mint vegyületre egyébként a szervezetünknek szüksége van a működéséhez (emiatt nem csak kívülről jut hozzá, hanem maga is előállít koleszterint), ezért nem cél, hogy semennyi koleszterint ne fogyasszunk. Koleszterinszintünk elsősorban a családi öröklődés és az életmódunk, a táplálkozásunk függvénye, egy rutin vérvétellel/laborvizsgálattal 1-2 nap alatt megtudhatjuk, hogy mekkora az össz-, illetve az ún. LDL-/HDL-koleszterinszintünk.

Ezen értékek közül az LDL- és az összkoleszterinszint érdemel figyelmet, ha ezek határérték felettiek, akkor érdemes konzultálni a háziorvossal. Ha időben elkapjuk a koleszterinszintünket, akkor gyógyszeres kezelés nélkül, az életmódunk megváltoztatásával tudjuk ezt csökkenteni, és így a szív- és érrendszerünket megvédeni.

Mitől lesz magas a koleszterinszintünk?

Régebben úgy vélték, hogy a koleszterintartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztásától lesz magas a koleszterinszintünk. Ekkor zuhant nagyot évtizedekre a tojás, a vaj, a zsír, és a zsírosabb húsrészek ázsiója. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban nem ezektől az élelmiszerektől lesz magas a koleszterinszintünk, hanem:

  • egyrészt adott egy genetikai hajlam, amivel persze érdemes tisztában lenni, azaz tudni, hogy a szüleink, felmenőink érintettek voltak-e ezen a téren, és nem félvállról venni, hanem az életmódunkkal ezt kordában tartani,
  • másrészt pedig a magas telítettzsírsavtartalmú alapanyagok túlzott fogyasztásától (pl. zsírosabb húsrészek, állati belsőségek, magas zsírtartalmú tejtermékek, kókuszzsír). Ez a tény vezethetett oda, hogy feketelistára kerültek az állati eredetű zsírokat nagy arányban tartalmazó alapanyagok, hiszen a telítettzsírsavtartalom és koleszterintartalom jellemzően kéz a kézben járnak.
  • harmadrészt pedig az általánosan magas zsírtartalmú, nem kiegyensúlyozott, egészségtelen étrendtől, a mozgásszegény életmódtól.

Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintünket?

Olyan nagy meglepetés nincs a kérdésre adandó válaszban: kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással és rendszeres fizikai aktivitással. Ezek a tényezők nem csak a csökkentést segítik, hanem jelentős a szerepük abban is, hogy már eleve ne legyen határérték feletti a koleszterinszintünk.

  • Csökkentsd a telítettzsírsav-bevitelünket! Ez nem jelenti azt, hogy nem ehetünk vajat, sajtokat, tejfölt, szalonnát vagy dagadót - hanem azt jelenti, hogy étrendünkben csökkenteni kell ezek arányát, mennyiségét. Ha tehetjük, a magasabb zsírtartalmú alapanyagokat - nagyon - alkalomszerűen fogyasszuk, mindennapi étrendünkben válasszuk a zsírszegény húsrészeket, és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. Természetesen, ha már magas koleszterinszinttel élünk, vagy esetleg volt már valamilyen szív- és érrendszeri eseményünk, akkor ezek ideiglenes vagy tartós, radikális csökkentése szükséges. A termékcímkéken ma már köztelező megjelölni a telítettzsírsav-tartalmat, tanulmányozzuk a tápértéktáblázatot, és nézzük meg, hogy mekkora a termék összzsírtartalma, és ezen belül mekkora a telítettzsírsav-tartalma.
  • Felejtsük el a kókuszzsírt/-olajat! manapság nagyon népszerű ez a növényi alapú termék, sokan gondolják róla valamilyen okból, hogy szuperegészséges - valójában telített zsírsavakban gazdag - ezért is szilárd halmazállapotú szobahőmérsékleten. Ételkészítéshez inkább használjunk olíva-, napraforgóolajat, magolajokat.
  • Válasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag alapanyagokat! Ilyenek pl. az olajos halak, a tengeri halak, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, az olívaolaj, a magolajok.
  • Hazánkban pár éve szabályozták az élelmiszeripari termékek transzzsírsavtartalmát, így ezen a téren komoly veszély talán már nem fenyeget minket. Ugyanakkor a transzzsírsav-bevitelünk minimalizálása érdekében kerüljük a félkész termékek, kekszek, nápolyik, mártások, porok rendszeres fogyasztását.
  • Főzzünk zsírszegényen! Bő zsiradékban sütés helyett válasszunk zsírszegény technológiákat: főzés, párolás, sütés, pirítás. Nem kel megijedni, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondjunk az ízekről vagy a ropogós falatokról - semmi nem tiltja a fűszerek változatos használatát, a wokban pirítást vagy sütőben pirosra sütést, grillezést.
  • Növeljük a rostbevitelünket! Arról már itt is sokat írtunk, hogy egészségünk megérzése érdekében milyen nagy jelentősége van a megfelelő napi élelmirost-bevitelnek. Amellett, hogy ezek a rostok táplálják a bélflóránk mikroorganizmusait, akadályozhatják a táplálékkal bevitt koleszterin felszívódását. A javasolt napi mennyiség 500 g zöldség és gyümölcs, aminek a kétharmada javasolt, hogy zöldség legyen. Ajánlott napi rostbeviteli mennyiség ~30 g, amit a zöldségek, gyümölcsök mellett a teljes értékű gabonákkal, hüvelyesekkel, diófélékkel is biztosíthatunk.
  • Különösen értékes a zabpehely egyféle rost, az ún. bétaglükán-tartalma fontos a koleszterinszint egyensúlyának megtartásában. Fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet kásáinkban, müzlijeinkben.
  • Kezdj el mozogni! Az aktív életmód szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez.
  • Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, szükség lehet koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelésre is. Ha ezt nem szeretnénk, akkor leginkább úgy tudjuk elkerülni, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne legyen tartósan magas a koleszterinszintünk. Ha már gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor nagy valószínűséggel elérünk egy olyan állapotot, amelynél ez valóban javasolt. Ettől persze még a felsorolt életmódváltoztatási elemek továbbra is fontosak.
  • Ne vedd félvállról! A magas koleszterinszint valós kockázati tényezője a hazánkban vezető megbetegedési és halálokoknak számító szív- és érrendszeri betegségeknek (szívinfarktus, koszorúérbetegségek, stroke stb.). Járj rendszeresen kontrollra, élj egészségesen - ezzel már nagyon sokat tehetsz egészséged védelme érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...