Előzd meg a szívinfarktust - így csökkentheted a koleszterinszintedet!

A magas koleszterinszint sokakat érint hazánkban. A megfelelő életmóddal a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.

Hazánkban "népbetegségnek" számít a magas koleszterinszint, amely kockázati tényezője lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A koleszterinre, mint vegyületre egyébként a szervezetünknek szüksége van a működéséhez (emiatt nem csak kívülről jut hozzá, hanem maga is előállít koleszterint), ezért nem cél, hogy semennyi koleszterint ne fogyasszunk. Koleszterinszintünk elsősorban a családi öröklődés és az életmódunk, a táplálkozásunk függvénye, egy rutin vérvétellel/laborvizsgálattal 1-2 nap alatt megtudhatjuk, hogy mekkora az össz-, illetve az ún. LDL-/HDL-koleszterinszintünk.

Ezen értékek közül az LDL- és az összkoleszterinszint érdemel figyelmet, ha ezek határérték felettiek, akkor érdemes konzultálni a háziorvossal. Ha időben elkapjuk a koleszterinszintünket, akkor gyógyszeres kezelés nélkül, az életmódunk megváltoztatásával tudjuk ezt csökkenteni, és így a szív- és érrendszerünket megvédeni.

Mitől lesz magas a koleszterinszintünk?

Régebben úgy vélték, hogy a koleszterintartalmú élelmiszerek túlzott fogyasztásától lesz magas a koleszterinszintünk. Ekkor zuhant nagyot évtizedekre a tojás, a vaj, a zsír, és a zsírosabb húsrészek ázsiója. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban nem ezektől az élelmiszerektől lesz magas a koleszterinszintünk, hanem:

 • egyrészt adott egy genetikai hajlam, amivel persze érdemes tisztában lenni, azaz tudni, hogy a szüleink, felmenőink érintettek voltak-e ezen a téren, és nem félvállról venni, hanem az életmódunkkal ezt kordában tartani,
 • másrészt pedig a magas telítettzsírsavtartalmú alapanyagok túlzott fogyasztásától (pl. zsírosabb húsrészek, állati belsőségek, magas zsírtartalmú tejtermékek, kókuszzsír). Ez a tény vezethetett oda, hogy feketelistára kerültek az állati eredetű zsírokat nagy arányban tartalmazó alapanyagok, hiszen a telítettzsírsavtartalom és koleszterintartalom jellemzően kéz a kézben járnak.
 • harmadrészt pedig az általánosan magas zsírtartalmú, nem kiegyensúlyozott, egészségtelen étrendtől, a mozgásszegény életmódtól.

Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintünket?

Olyan nagy meglepetés nincs a kérdésre adandó válaszban: kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással és rendszeres fizikai aktivitással. Ezek a tényezők nem csak a csökkentést segítik, hanem jelentős a szerepük abban is, hogy már eleve ne legyen határérték feletti a koleszterinszintünk.

 • Csökkentsd a telítettzsírsav-bevitelünket! Ez nem jelenti azt, hogy nem ehetünk vajat, sajtokat, tejfölt, szalonnát vagy dagadót - hanem azt jelenti, hogy étrendünkben csökkenteni kell ezek arányát, mennyiségét. Ha tehetjük, a magasabb zsírtartalmú alapanyagokat - nagyon - alkalomszerűen fogyasszuk, mindennapi étrendünkben válasszuk a zsírszegény húsrészeket, és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket. Természetesen, ha már magas koleszterinszinttel élünk, vagy esetleg volt már valamilyen szív- és érrendszeri eseményünk, akkor ezek ideiglenes vagy tartós, radikális csökkentése szükséges. A termékcímkéken ma már köztelező megjelölni a telítettzsírsav-tartalmat, tanulmányozzuk a tápértéktáblázatot, és nézzük meg, hogy mekkora a termék összzsírtartalma, és ezen belül mekkora a telítettzsírsav-tartalma.
 • Felejtsük el a kókuszzsírt/-olajat! manapság nagyon népszerű ez a növényi alapú termék, sokan gondolják róla valamilyen okból, hogy szuperegészséges - valójában telített zsírsavakban gazdag - ezért is szilárd halmazállapotú szobahőmérsékleten. Ételkészítéshez inkább használjunk olíva-, napraforgóolajat, magolajokat.
 • Válasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag alapanyagokat! Ilyenek pl. az olajos halak, a tengeri halak, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, az olívaolaj, a magolajok.
 • Hazánkban pár éve szabályozták az élelmiszeripari termékek transzzsírsavtartalmát, így ezen a téren komoly veszély talán már nem fenyeget minket. Ugyanakkor a transzzsírsav-bevitelünk minimalizálása érdekében kerüljük a félkész termékek, kekszek, nápolyik, mártások, porok rendszeres fogyasztását.
 • Főzzünk zsírszegényen! Bő zsiradékban sütés helyett válasszunk zsírszegény technológiákat: főzés, párolás, sütés, pirítás. Nem kel megijedni, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondjunk az ízekről vagy a ropogós falatokról - semmi nem tiltja a fűszerek változatos használatát, a wokban pirítást vagy sütőben pirosra sütést, grillezést.
 • Növeljük a rostbevitelünket! Arról már itt is sokat írtunk, hogy egészségünk megérzése érdekében milyen nagy jelentősége van a megfelelő napi élelmirost-bevitelnek. Amellett, hogy ezek a rostok táplálják a bélflóránk mikroorganizmusait, akadályozhatják a táplálékkal bevitt koleszterin felszívódását. A javasolt napi mennyiség 500 g zöldség és gyümölcs, aminek a kétharmada javasolt, hogy zöldség legyen. Ajánlott napi rostbeviteli mennyiség ~30 g, amit a zöldségek, gyümölcsök mellett a teljes értékű gabonákkal, hüvelyesekkel, diófélékkel is biztosíthatunk.
 • Különösen értékes a zabpehely egyféle rost, az ún. bétaglükán-tartalma fontos a koleszterinszint egyensúlyának megtartásában. Fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet kásáinkban, müzlijeinkben.
 • Kezdj el mozogni! Az aktív életmód szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez.
 • Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, szükség lehet koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelésre is. Ha ezt nem szeretnénk, akkor leginkább úgy tudjuk elkerülni, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne legyen tartósan magas a koleszterinszintünk. Ha már gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor nagy valószínűséggel elérünk egy olyan állapotot, amelynél ez valóban javasolt. Ettől persze még a felsorolt életmódváltoztatási elemek továbbra is fontosak.
 • Ne vedd félvállról! A magas koleszterinszint valós kockázati tényezője a hazánkban vezető megbetegedési és halálokoknak számító szív- és érrendszeri betegségeknek (szívinfarktus, koszorúérbetegségek, stroke stb.). Járj rendszeresen kontrollra, élj egészségesen - ezzel már nagyon sokat tehetsz egészséged védelme érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Párizsi, panko, sörtészta – Útmutató az 5 leggyakoribb panírfajtához

Magyarként az ember előszeretettel ránt ki mindent, tulajdonképpen bármit: a panírozás így viszonylag nagy részét teszi ki a konyhában töltött életünknek. Nem árt hát, ha felsőfokon végezzük a különböző húsok, halak és zöldségek bundázását – remélhetőleg a most következő útmutató az összes bennünk maradt kétséget és megválaszolatlan kérdést elűzi majd. Lássuk az 5 leggyakrabban használt panírozási technika minden csínját-bínját.

Lakos Benedek

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.