Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hokkaido-s csíkos kenyér

Hokkaido-s csíkos kenyér
Hokkaido-s csíkos kenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tulajdonképpen ez egy sima fehér kenyér, kicsit besárgítva...:) Igazából szinte ki sem lehet érezni a tököt, csak egy kicsit másképp néz ki, mint a megszokott sima kenyerek. Elvégre nem csak az édes tésztákat lehet variálni...:)

hozzávalók / 6 adag

Fehér tészta

Sárga tészta

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a tököt készítjük el: Egy kisebb darab Hokkaido bőven elég (még talán sok is). Megszabadítjuk a héjától, ami nem éppen egy leányálom... (Én először levágtam a "kalapját", aztán felnégyeltem és úgy hámoztam, majd csíkoztam kb. 1 cm szélesre, végül kockáztam kb. 1 cm-es darabokra.) Kevés vajon kb. 15 percig pároljuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd 1 dl vízzel felöntjük, és lassú tűzön további 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Végül botmixerrel pürésítjük, és félretesszük kihűlni. 
  2. Ha kihűlt a tökpüré, kimérünk belőle 200 g-ot, és a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Természetesen lehet kézzel is, robotgéppel is vagy kenyérsütőgéppel is. Vékonyan meglisztezve, letakarva hagyjuk pihenni kb. 45 percet, ill. amíg kb. a duplájára kel. Ekkor átgyúrjuk egyszer, és ismét hagyjuk kb. 30 percet pihenni. 
  3. Ugyanígy készítünk egy fehér kenyértésztát is, természetesen a tök nélkül.
  4. Lisztezett felületen mindkettőt kb. 0,5-1 cm vastagra, és nagyjából hasonló nagyságúra kinyújtjuk.
  5. A fehér lapra óvatosan ráemeljük, ráillesztjük a sárga lapot (lehet fordítva is, ha úgy szimpatikusabb), majd a szélesebb oldalánál föltekerjük, mint a piskótatekercset, a végeit kissé alányomjuk.
  6. Mindjárt egy sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, és a tetejét rátéve pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik 200 fokosra. Jénai hiányában sütőpapíros tepsibe vagy kenyérsütő formába rakjuk, és konyharuhával letakarva pihentetjük. Ha tepsin vagy olyan formában sütjük, aminek nincs teteje, tegyünk a sütő aljába egy edénybe vizet, hogy gőzös sütőben tudjon sülni a kenyér.
  7. A sütés előtt jól bespricceljük a kenyeret és a jénai tetejét hideg vízzel, majd kb. 1 óra alatt megsütjük.
  8. A végén ízlés szerint lehet még 10 percet bent hagyni a jénai teteje nélkül, hogy ropogósodjon a héja.
  9. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 974
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

csíkos kenyér, tökös kenyér, sárga csíkos kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

407
finomliszt 35 dkg
burgonyapehely 10 g
1 ek
cukor 1 ek
friss élesztő 1.5 dkg
víz 2 dl
napraforgó olaj 1 ek
hokkaido tök 20 dkg
finomliszt 25 dkg
1 kávéskanál
cukor 1 ek
friss élesztő 1.5 dkg
víz 1 dl