Azta'Pasta - Tortelli di zucca, avagy sütőtökös töltött tészta házi amarettivel

Az Azta’Pasta következő részében egy nem mindennapi, reneszánsz kori őszi előételt mutatunk be nektek, a Tortelli di Zucca-t!

Észak-Olaszország területén járva, Lombardia és Emilio-Romagna tartományainak egyik kulináris különlegessége a tökkel töltött tortelli, amit Mantova és Ferrara városa tekint sajátjának. Jellemzően egy helyi, száraz húsú tökfajtából, a zucca mantovanaból készül, ami igazán ideális töltelékek készítéséhez.

A sütőtök a XV. sz. körül terjedt el Olaszországban, és hamar népszerűvé is vált a lakosság körében, mivel tartalmas, ízletes, és a tésztákat megtöltve igazán fenséges eledelt lehetett belőle készíteni. Az első tökös tortellirecept a XVI. sz-ban került említésre, Cristoforo Messisbugo szakácskönyvében.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A töltelék

Ez a Mantovából származó klasszikus recept nem egy szokványos étel, de a hozzávalók mégis tökéletesen harmonizálnak egymással. A töltelék alapját a sütőtök adja, amit természetesen meg kell sütni előtte, hogy a benne lévő cukrok karamellizálódhassanak, és a húsa igazán omlós legyen. Az édes ízéért továbbá a darált mandulás keksz, az amaretti felelős, amivel leginkább a kávé társaságában találkozhatunk. A töltelék édes ízét ellensúlyozza a reszelt Grana Padano sajt, de Parmigiano-Reggianot is használhatunk hozzá. A fűszerezéshez a továbbiakban elengedhetetlen az illatos szerecsendió és a bors is. Végül, de nem utolsó sorban egy helyi specialitás, a mostarda di frutta lekvár kerül bele, ami készülhet almából, körtéből, de akár fügéből is. Enyhén savas, fűszeres lekvárról van szó, mivel mustárt is tartalmaz különböző formában. Ha ti is a tökéletességre törekedtek, akkor érdemes egy nappal korábban elkészíteni a tészta töltelékét, hogy az ízek igazán összeérjenek.

Fotó: Simon Gábor
Recept itt!

A tortelli di zucca-t, vagy nevezzük akár raviolinak, régiónként változó szószokkal szokták tálalni, van ahol paradicsomalapúval, de mi inkább a klasszikus vajas-zsályás mártás mellett voksoltunk, ami tökéletesen kerekké teszi ezt az őszies ízvilágot.

Fotó: Simon Gábor
Receptet ITT találod!

Ezeket olvastad már?

Szerző: Simon Gábor

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...