Ropogós bőrű, omlós húsú halfilé 5 egyszerű lépésben

A hal sok magyar számára ünnepi étel, karácsony táján majdnem minden szatyorból kikandikál egy uszony vagy egy fej. Ha pedig már hazavittük, süssük is meg rendesen, nézzük a fontos lépéseket.

Ne ijedjünk meg a halfilé sütésétől! Ugyan nem mindennapos konyhai művelet, inkább a pirosbetűs napok környékén vesszük elő a serpenyőt, érdemes ezekre az alkalmakra felkészülten érkezni. Ahhoz, hogy elkészíthessük a legropogósabb bőrű, mégis omlós húsú halfilét, merüljünk el a tippek és trükkök tengerében.

Ropogós bőrű, omlós húsú halfilé 5 egyszerű lépésben

Legyen nagyon forró a serpenyő

A halsütés gyakran már azelőtt félresikerül, hogy a filé landolna az edényben. Ha nem kellően forró a serpenyőnk, annak több negatív következménye is lehet:

  • nem sül át teljesen a hal
  • esetleg túlsütjük a szeletet
  • nem pirul meg a bőr
  • többször kell megfordítani a halat, amitől az széteshet

Használjunk egy vastag aljú serpenyőt, lehetőleg öntöttvas- vagy alumínium edényt. Ezek ugyanis sokáig megtartják a hőt, nem hűlnek ki olyan gyorsan. Teflonos sütőedényt is használhatunk, ha tartunk attól, hogy leragad a szelet, azonban ezek nem bírják annyira a nagy meleget.

Melegítsük elő pár percig a serpenyőt, és csak utána helyezzük bele a halat.

Legyen száraz a hal bőre

Ha filét veszünk, valószínűleg rajta lesz még a bőr is. Ez nem baj, sőt, ha ezzel együtt sütjük meg a halat, sokkal szaftosabb marad. Ráadásul a halbőrt teljesen ropogósra és aranybarnára piríthatjuk a serpenyőben.

Ehhez azonban alaposan meg kell szárítanunk a halbőrt, mivel a nedvesség a barnulás ellensége. Egy papírtörlővel menjünk át rajta, hogy egyáltalán ne maradjon vizes.

Olajozzuk be alaposan

Adjunk bőven olajat a serpenyőbe: vonja be teljesen az edény alját, de ne álljon benne túl magasan. Valamilyen semleges ízű olajat használjunk, ami jól bírja a hevítést: például repce- vagy napraforgóolajat.

A halat akkor fektessük a serpenyőbe, ha épp csak elkezdett „füstölni” a zsiradék.

Nyomjuk le spatulával

A hal sütését mindig a bőrével lefelé kell indítani, így először megpirul az alja, és a hús is elkezd átsülni. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy amikor a halszelet először hozzáér a forró fémhez, a szélei felkunkorodnak. Ezt követően pedig a közepe nem tud majd ugyanúgy sülni, mint a pereme.

Hogy ezt elkerüljük, fogjunk egy spatulát, és határozottan nyomjuk le a halat. Erős sercegést fogunk hallani, ez ne rettentsen el minket, kifejezetten jó jel. Tartsuk így pár másodpercig, hogy biztosan egyenes maradjon a filé.

Csak egyszer fordítsuk meg

Az utolsó fontos dolog a hal forgatása. Csak úgy, mint a palacsinta esetében, a kevésbé gyakorlottak itt is elkezdhetnek verejtékezni, azonban nincs semmi furfang a fordításban. A nagyon omlósra sütött hal ugyanis könnyen szétmállik a többszöri macerálástól.

Egyetlen egyszer, határozottan fordítsuk meg, miután a bőr széle már barna színt vesz fel. Ezen a ponton a hal 70%-a már valószínűleg átsült, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy nyers marad.

A másik oldalán már csak kevés ideig hagyjuk sülni, nehogy kiszáradjon. A végén a legomlósabb, alul ropogós filé lesz a jutalmunk, ami a karácsonyi menü fő attrakciója is lehet majd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Karácsonyi receptek, ötletek és készülődős tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!