Így válasszuk ki a tökéletes halat a profi séf szerint

A magyarok éves halfogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, de az ünnepek alatt sokunk asztalára kerül halászlé, rántott hal, rácponty - de hogy válasszuk ki hozzá a megfelelő alapanyagot?

Annak, hogy ilyen kevés halat fogyasztunk, több oka van: félünk a szálkáktól, nem merünk belefogni, és persze gyakran futunk bele rossz minőségbe, ami egy életre elveszi az ember kedvét a halvásárlástól. Most Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta étterem séfje adott jó tanácsokat ahhoz, hogy legközelebb magabiztosan álljunk a halaspult előtt, és biztosan jól válasszunk - nem csak az ünnepekre.

Ha friss és finom halat szeretnénk tálalni az ünnepekkor, ezekre érdemes odafigyelnünk!

Ami a legegyszerűbb és a legalapvetőbb dolog, hogy a friss halnak jó illata van, és ami nem friss, azt könnyen felismerhetjük a szagáról, ezt sajnos sokan ismerik. Egész halaknál irányadó szempont, hogy a kopoltyúja szép piros, élénk színű, a szemei legyenek szép tiszták, de ha a bőre, a pikkelye kellemetlen nyálkás felületű, akkor valószínűleg nem friss a hal. Ezek a legegyszerűbb érzékszervi dolgok, amire érdemes figyelni egész halaknál.

A filénél nehezebb, mert ezeket sokszor le is csomagolják, tehát ezeknél jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen halat vásárolunk, érdemes utánanézni (ha nincs rá más lehetőség), hogy milyen tulajdonságokra figyeljünk, mondjuk például milyen élénk sárgás színe van a lazacpisztrángnak, milyen fénye van a húsának

- mondta Farkas Ricsi, aki szerint jelzésértékű még, ha ránézünk a becsomagolt halra, hogy mennyi vizet vagy levet engedett ki magából: ez egy vákuumcsomagolt halnál okozhat rossz szagot, de egy kevés kiengedett folyadék még nem feltétlenül jelenti, hogy rossz, sóoldatban pihentetéssel ezen még lehet segíteni.

Ilyen egy szép húsú pisztráng

Szerintem vannak már jó minőségű előkészített, filézett halak, igazából ehhez mindenkinek fel kell mérni a saját konyhai kompetenciáit és azt, hogy mit szeretne készíteni belőle vagy mire van éppen szüksége. Szélesedik a halkínálat, könnyebb jó minőségű halakat találni, ott van például az aranydurbincs, amit már rengeteg helyen, szupermarketekben is lehet kapni. Egy kis olaj, néhány fűszer, mehet a sütőbe, aztán egy kis salátával tökéletes. Nagyon egyszerű, tök jó belépő hal azoknak, akik nem szoktak egyébként halat sütni, de a pisztráng is jó minőségű, szintén egyre több helyen elérhető.”

Ha hazai édesvízi halakban gondolkodunk, akkor legalapvetőbb és legkézenfekvőbb választás a ponty, de talán pont ezzel van a legtöbbünknek rossz tapasztalata.

A ponttyal általában az a gond, hogy a tartásmódtól függ, milyen minőségű, milyen ízű a húsuk. Az édesvízi halaknál, amelyik a vízmeder alján él, mint a ponty is, gyakorlatilag át tudják venni az iszap ízét, ami például egy halászlében erősen érezhető. Az uszonytól a pikkelyen át a bőréig átveszik ezt az ízt. De ott van az Arany Szalag minősítésű akasztói szikiponty, aminél kiderült, hogy mesterséges körülmények között, vízforgatással milyen jó minőségű halakat lehet nevelni. Ennek is van egy limitje, ahol meg kell húzni a határt, hogy elegendő helyhez jusson a hal, hogy eleget tudjon mozogni, és elég táplálékhoz jussanak.

Illat, bőrfelület, a hús színe – Ezek a legmeghatározóbb feltételei a halvásárlásnak

A tökéletes ponty kiválasztásánál is érvényesek a fent felsoroltak, tehát figyeljünk a bőrfelületre, az illatra, a szemekre és a kopoltyúra, ha pedig szeletelve vásároljuk, egészséges, nedves felületre figyeljünk, ne legyen megszáradva, elszíneződve.

Érdemes keresni egy megbízható forrást, kérdezősködni, hogy honnan származik a hal, milyen körülmények között nevelkedett, de a csomagolt halaknál a tenyésztőt és a forrást is megjelölik, tehát ennek is nézzünk utána, hogy biztos helyről vásároljunk.

Ha pedig a tengeri halak felé vennéd az irányt, olvasd el korábbi anyagunkat, amelyben Tischler Petra privát séf adott jó tanácsokat, és még egy szuper receptet is találsz a cikk végén!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek