Fűszerezd meg az ételed!

Sárdi Dani ezen a héten a minden nap használatos fűszereinkről írt . Jó tanácsok tárolásra, felhasználásra és persze tippek, hogy milyen fűszerek nélkül nem érdemes háztartást vezetni!

Van néhány fűszer, mely nem hiányozhat egy háztartásból. A sóról, borsról, paprikáról már esett szó korábban, most az alapfűszerek egy másik kategóriáját vesszük sorra és persze lesznek még később is fejezetek a fűszerekről, azokról, melyek már egy haladóbb háztartásba valók.

A pótolhatatlanok

Ami mindenképpen legyen otthon szárított formában: babérlevél, rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, majoránna, csombor (borsikafű), tárkony, zsálya. Ezek nélkül szinte minden fogásunk unalmas lesz, nem tudunk színt vinni az ételeinkbe. Én nem vagyok különösebben híve a szigorú fűszerezésnek, mindenki próbálgassa ki magának, hogy milyen ételt milyen fűszerezéssel szeret. Ettől függetlenül minden fűszernek megvannak az alapvető felhasználási területei, a svéd gomba soha nem lesz svédgomba-ízű babérlevél nélkül, és a májas hurkából is hiányolni fogjuk a majoránnát (persze van, aki meg pont a falnak megy tőle).

Főzelékrecepteket itt találsz >>

A lista

Igyekszem pár alap párosítást lejegyezni, ám ezek egyáltalán nincsenek kőbe vésve, de legalább biztosan jól működnek. A fűszereket egyébként nyugodtan lehet keverni is egy bizonyos határon belül, akár erősíthetik egymás hatását is:

  • babérlevél - füstölt ízek, hüvelyesek
  • rozmaring - kacsa, bárány, őszies, gyümölcsös fogások
  • kakukkfű - pástétomok (máj, hús), franciás ételek
  • oregánó - paradicsom, feta sajt, görögös ételek
  • bazsalikom – paradicsom, cukkini, fokhagyma
  • majoránna – magyaros, belsőségek, pacal
  • csombor – káposztás, erdélyi ételek
  • tárkony – citromos, tejfölös levesek, erdélyi ételek
  • zsálya – sült húsok
  • petrezselyem – szinte minden ételbe tehetjük frissen, de krumpli, borsó, húsleves elképzelhetetlen nélküle
  • kapor – tök, lazac mellé (mártásként)
  • zeller – levesek (bableves, gulyás), magyaros (cukros) paradicsommártás.

Gyakorlottabb háziasszonyoknak javaslom, hogy kísérletezzék ki és állítsák elő saját fűszerkeveréküket.

A tárolást illetően...

Ha van rá módunk, igyekezzünk otthon frissen is tartani zöldfűszert, egészen más aromát ad az ételnek, mint a szárított. Itthon a petrezselyemzöldet, a zellerzöldet és a kaprot gyakorlatilag egész évben megkapjuk frissen vágva is, a többiből érdemes cserépben tartani egyet-egyet.

Kacsasült receptjeinket itt találod >>

Recept: Petrezselyem-pesto

  • Vegyünk 3-4 csokor petrezselymet, mossuk meg és szártalanítsuk. Pirítsunk meg 5–10 dkg hántolt napraforgómagot, vigyázzunk, ne égessük el, de az illata már kezdjen felszállni.
  • Várjunk egy kicsit, hogy kihűljön, tegyük aprító gépbe, sózzuk, borsozzuk és öntsünk rá egy kevés, hidegen sajtolt napraforgóolajat. Az aprító géppel pürésítsük, olajat valószínűleg kell majd még hozzáöntenünk. Ízletesebb, ha teszünk bele kevés parmezán sajtot is, de anélkül is finom. Kenyérre, húsok mellé, tésztára finom, egészséges és szép.

Közös főzőcske a gyerekekkel >>

Utószezon Spanyolhonban >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Bolognai lencse

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek