Fűszerezd meg az ételed!

Sárdi Dani ezen a héten a minden nap használatos fűszereinkről írt . Jó tanácsok tárolásra, felhasználásra és persze tippek, hogy milyen fűszerek nélkül nem érdemes háztartást vezetni!

Sült kacsacomb 3.

A múltkori kacsamell sikerén felbuzdulva készítettem ezt is zacskóban. Omlós, kellően fokhagymás és a sütőt sem kell így takarítani.

Van néhány fűszer, mely nem hiányozhat egy háztartásból. A sóról, borsról, paprikáról már esett szó korábban, most az alapfűszerek egy másik kategóriáját vesszük sorra és persze lesznek még később is fejezetek a fűszerekről, azokról, melyek már egy haladóbb háztartásba valók.

A pótolhatatlanok

Ami mindenképpen legyen otthon szárított formában: babérlevél, rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, majoránna, csombor (borsikafű), tárkony, zsálya. Ezek nélkül szinte minden fogásunk unalmas lesz, nem tudunk színt vinni az ételeinkbe. Én nem vagyok különösebben híve a szigorú fűszerezésnek, mindenki próbálgassa ki magának, hogy milyen ételt milyen fűszerezéssel szeret. Ettől függetlenül minden fűszernek megvannak az alapvető felhasználási területei, a svéd gomba soha nem lesz svédgomba-ízű babérlevél nélkül, és a májas hurkából is hiányolni fogjuk a majoránnát (persze van, aki meg pont a falnak megy tőle).

Főzelékrecepteket itt találsz >>

Tárkonyos raguleves

A tárkonyos raguleves a kedvenc leveseim egyike. Japánban ismeretlen ez a fűszer, így minden egyes hazalátogatásomkor jól feltankolok a szárított verzióval, s viszem magammal a világ ...

Majorannás krumplifőzelék

Az egyszeri kisgyerek, mikor a szülei étterembe vitték, azzal hozta őket zavarba, hogy folyton krumplifőzeléket akart enni. A szülők pironkodva próbáltak rendelni. Persze ők "normális" ...

Tepsis csirkeragu

Apukám, ha néha főz, igen egyszerű, népi ételeket készít. Egyik slágere: tepsiben összevág szalonnát, kolbászt, krumplit és a sütőben megsüti. Nagyon finom, de nekem azért egy ...

A lista

Igyekszem pár alap párosítást lejegyezni, ám ezek egyáltalán nincsenek kőbe vésve, de legalább biztosan jól működnek. A fűszereket egyébként nyugodtan lehet keverni is egy bizonyos határon belül, akár erősíthetik egymás hatását is:

  • babérlevél - füstölt ízek, hüvelyesek
  • rozmaring - kacsa, bárány, őszies, gyümölcsös fogások
  • kakukkfű - pástétomok (máj, hús), franciás ételek
  • oregánó - paradicsom, feta sajt, görögös ételek
  • bazsalikom – paradicsom, cukkini, fokhagyma
  • majoránna – magyaros, belsőségek, pacal
  • csombor – káposztás, erdélyi ételek
  • tárkony – citromos, tejfölös levesek, erdélyi ételek
  • zsálya – sült húsok
  • petrezselyem – szinte minden ételbe tehetjük frissen, de krumpli, borsó, húsleves elképzelhetetlen nélküle
  • kapor – tök, lazac mellé (mártásként)
  • zeller – levesek (bableves, gulyás), magyaros (cukros) paradicsommártás.

Gyakorlottabb háziasszonyoknak javaslom, hogy kísérletezzék ki és állítsák elő saját fűszerkeveréküket.

A tárolást illetően...

Ha van rá módunk, igyekezzünk otthon frissen is tartani zöldfűszert, egészen más aromát ad az ételnek, mint a szárított. Itthon a petrezselyemzöldet, a zellerzöldet és a kaprot gyakorlatilag egész évben megkapjuk frissen vágva is, a többiből érdemes cserépben tartani egyet-egyet.

Zöldborsófőzelék 1.

Megérkezett a piacokra a zsenge tavaszi zöldborsó. Imádom. Leves múlt héten már készült belőle, most a főzelék a soros. A hagyományos verzió. Legalább is számomra, mert többek ...

Kacsasült receptjeinket itt találod >>

Recept: Petrezselyem-pesto

  • Vegyünk 3-4 csokor petrezselymet, mossuk meg és szártalanítsuk. Pirítsunk meg 5–10 dkg hántolt napraforgómagot, vigyázzunk, ne égessük el, de az illata már kezdjen felszállni.
  • Várjunk egy kicsit, hogy kihűljön, tegyük aprító gépbe, sózzuk, borsozzuk és öntsünk rá egy kevés, hidegen sajtolt napraforgóolajat. Az aprító géppel pürésítsük, olajat valószínűleg kell majd még hozzáöntenünk. Ízletesebb, ha teszünk bele kevés parmezán sajtot is, de anélkül is finom. Kenyérre, húsok mellé, tésztára finom, egészséges és szép.

Közös főzőcske a gyerekekkel >>

Utószezon Spanyolhonban >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Bolognai lencse

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...