11 étel, amit az 50 feletti nőknek gyakrabban kellene fogyasztaniuk

A különböző szuperélelmiszerek minden életkorban fontosak – nem véletlenül nevezik őket így. Az idő előrehaladtával viszont még nagyobb szerep juthat nekik.

Kevesen számolnak azzal, hogy az életkor előrehaladtával a táplálkozási igényeink is jelentősen megváltoznak, különösen nőként. De gondoljunk csak bele: az étrend alapvetően befolyásolja az egészségünket és az élettartamunkat. 50 év felett már különösen fontos odafigyelnünk a szívünk, az agyunk, a csontjaink és az emésztőrendszerünk egészségére – éppen ezért nem árt ismernünk azokat az alapanyagokat, amelyek különösen ajánlottak ilyenkor.

Reggeliző nő
11 étel, amit az 50 feletti nőknek gyakrabban kellene fogyasztaniuk

Kivi

A kivi kiváló C-vitamin-forrás, ami létfontosságú a bőr, haj, csontok és immunrendszer egészségéhez – különösen 50 év felett. Támogatja a kollagéntermelést, ami idővel csökken, és rostot, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Fogyaszthatjuk önmagában, gyümölcssalátában vagy joghurtra szórva.

Görög joghurt

A görög joghurt segíti a csontok erősségének megtartását és az izomtömeg megőrzését, magas kalcium- és fehérjetartalmának köszönhetően. Probiotikumai támogatják a bélflórát és az immunrendszert. Keverhetjük smoothie-ba, fogyaszthatjuk gyümölccsel, vagy mártásként is használhatjuk.

Aszalt szilva

Magas rosttartalma révén jótékony hatással van a bélműködésre, és segíti a csontok egészségét is – különösen a menopauza utáni időszakban. Napi 5–6 darab aszalt szilva ajánlott zabkásában vagy smoothie-ban elfogyasztva.

Áfonya

Az áfonya nemcsak finom, de tele van antioxidánsokkal és rosttal is, amelyek ismertek arról, hogy csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Javítják a véráramlást az agyban, fokozzák a memóriát és lassítják a mentális hanyatlást.

Gomba

A shiitake, a portobello vagy az itthon könnyebben elérhető barna csiperkegomba antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hasznosak a csontok, a bélrendszer és a hormonháztartás egészségéhez. Készíthetünk belőlük levest, tésztát vagy ropogós köretet is.

Lenmag

A lenmag szívvédő hatású omega-3 zsírsavakat (ALA), hormonkiegyensúlyozó lignánokat és E-vitamint tartalmaz. Ajánlott őrölt formában fogyasztani, zabkásába, smoothie-ba vagy muffinba keverve.

Konzerv szardínia

A szardínia kalciumban, D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, emellett fehérjében is bővelkedik, ami segít az izomtömeg megtartásában. Ha ez még nem lenne elég előny, B12-vitamint és szelént is tartalmaz. Fogyaszthatjuk pirítóson, tésztában vagy magában.

Kelkáposzta

A kelkáposzta sok kalciumot és K-vitamint tartalmaz, amelyek megelőzik a csontritkulást. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy serkenti a nitrogén-oxid-termelését, ami által javítja a vérkeringést. Antioxidánsai védenek az agyi gyulladásoktól és az öregedéstől. Próbáljuk ki chipsként vagy smoothie-ban!

Dió

A dió ALA-t, E-vitamint és melatonint tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és támogatják az agyműködést. Továbbá csökkenti az LDL-koleszterintet, és ezáltal védi a szívet. Sokszínűen felhasználhatjuk, például salátákban, húsmentes ételekhez vagy süteményekbe keverve.

Avokádó

Egészséges zsírtartalma és rostjai révén csökkenti a koleszterinszintet és támogatja az agy működését. Luteint és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítik a kognitív funkciókat. Készíthetünk belőle guacamolét, pirítósra kenhetjük vagy öntetként is használhatjuk.

Edamame

Sushiéttermekben már találkozhattunk az edamame-mal, ami rostban, omega-3 zsírsavakban és fitoösztrogénekben gazdag. Segít csökkenteni a mellrák és a szívbetegségek kockázatát, továbbá enyhítheti a menopauza során tapasztalt, kellemetlen hőhullámokat. Salátákba, gabonatálakra vagy ropogtatnivalóként is ideális.

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek