11 étel, amit az 50 feletti nőknek gyakrabban kellene fogyasztaniuk

A különböző szuperélelmiszerek minden életkorban fontosak – nem véletlenül nevezik őket így. Az idő előrehaladtával viszont még nagyobb szerep juthat nekik.

Kevesen számolnak azzal, hogy az életkor előrehaladtával a táplálkozási igényeink is jelentősen megváltoznak, különösen nőként. De gondoljunk csak bele: az étrend alapvetően befolyásolja az egészségünket és az élettartamunkat. 50 év felett már különösen fontos odafigyelnünk a szívünk, az agyunk, a csontjaink és az emésztőrendszerünk egészségére – éppen ezért nem árt ismernünk azokat az alapanyagokat, amelyek különösen ajánlottak ilyenkor.

Reggeliző nő
11 étel, amit az 50 feletti nőknek gyakrabban kellene fogyasztaniuk

Kivi

A kivi kiváló C-vitamin-forrás, ami létfontosságú a bőr, haj, csontok és immunrendszer egészségéhez – különösen 50 év felett. Támogatja a kollagéntermelést, ami idővel csökken, és rostot, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Fogyaszthatjuk önmagában, gyümölcssalátában vagy joghurtra szórva.

Görög joghurt

A görög joghurt segíti a csontok erősségének megtartását és az izomtömeg megőrzését, magas kalcium- és fehérjetartalmának köszönhetően. Probiotikumai támogatják a bélflórát és az immunrendszert. Keverhetjük smoothie-ba, fogyaszthatjuk gyümölccsel, vagy mártásként is használhatjuk.

Tiramisus chiapuding

Ha eddig nem tudtad, hogy készítsd el a chiamagot, vagy annyira nem ízlett, akkor ez a recept neked szól. Ez a tiramisus puding tutira levesz a lábadról. Vegán verzióban is könnyen ...

Aszalt szilva

Magas rosttartalma révén jótékony hatással van a bélműködésre, és segíti a csontok egészségét is – különösen a menopauza utáni időszakban. Napi 5–6 darab aszalt szilva ajánlott zabkásában vagy smoothie-ban elfogyasztva.

Áfonya

Az áfonya nemcsak finom, de tele van antioxidánsokkal és rosttal is, amelyek ismertek arról, hogy csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Javítják a véráramlást az agyban, fokozzák a memóriát és lassítják a mentális hanyatlást.

Klasszikus retró gyümölcstorta

Mindenki gyermekkorának kedvenc klasszikusa érkezik! Nem telhetett el szülinap, névnap vagy egyéb jeles nap anélkül, hogy az aszpikos, gyümölcsös, pudingot is rejtő piskóta az asztalra ...

Gomba

A shiitake, a portobello vagy az itthon könnyebben elérhető barna csiperkegomba antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hasznosak a csontok, a bélrendszer és a hormonháztartás egészségéhez. Készíthetünk belőlük levest, tésztát vagy ropogós köretet is.

Lenmag

A lenmag szívvédő hatású omega-3 zsírsavakat (ALA), hormonkiegyensúlyozó lignánokat és E-vitamint tartalmaz. Ajánlott őrölt formában fogyasztani, zabkásába, smoothie-ba vagy muffinba keverve.

Lenmagos teljes kiőrlésű zsemle

A teljes kiőrlésű zsemle egy egészséges és tápláló péksütemény. Ez a liszt tartalmazza a búzaszem minden részét, így több rostot, vitamint és ásványi anyagot rejt, mint a ...

Sörkifli kétféle töltelékkel

Bármilyen vendégsereg nagyon örül egy tálca töltött sörkiflinek. A hagymás-fetásnak nincs párja, a vajas-sajtos pedig minden italhoz, ételhez nagyszerűen idomul. A túl sok italt jól ...

Konzerv szardínia

A szardínia kalciumban, D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, emellett fehérjében is bővelkedik, ami segít az izomtömeg megtartásában. Ha ez még nem lenne elég előny, B12-vitamint és szelént is tartalmaz. Fogyaszthatjuk pirítóson, tésztában vagy magában.

Kelkáposzta

A kelkáposzta sok kalciumot és K-vitamint tartalmaz, amelyek megelőzik a csontritkulást. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy serkenti a nitrogén-oxid-termelését, ami által javítja a vérkeringést. Antioxidánsai védenek az agyi gyulladásoktól és az öregedéstől. Próbáljuk ki chipsként vagy smoothie-ban!

Hagyományos rakott kel

A rakott kel egy igazi kényelmi étel: előfőzött zsenge kelkáposzta rétegezve, fűszeres, darált húsos raguval és párolt rizzsel, a rétegek között tejföllel és sajttal megpimpelve. A ...

Dió

A dió ALA-t, E-vitamint és melatonint tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és támogatják az agyműködést. Továbbá csökkenti az LDL-koleszterintet, és ezáltal védi a szívet. Sokszínűen felhasználhatjuk, például salátákban, húsmentes ételekhez vagy süteményekbe keverve.

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Avokádó

Egészséges zsírtartalma és rostjai révén csökkenti a koleszterinszintet és támogatja az agy működését. Luteint és B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítik a kognitív funkciókat. Készíthetünk belőle guacamolét, pirítósra kenhetjük vagy öntetként is használhatjuk.

Mexikói csirkés egytál

A mexikói csirkés egytálétel, vagyis a "pollo a la mexicana" története szorosan összefonódik Mexikó gazdag gasztronómiai hagyományaival. A mexikói konyha sokféleségét a különböző ...

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Edamame

Sushiéttermekben már találkozhattunk az edamame-mal, ami rostban, omega-3 zsírsavakban és fitoösztrogénekben gazdag. Segít csökkenteni a mellrák és a szívbetegségek kockázatát, továbbá enyhítheti a menopauza során tapasztalt, kellemetlen hőhullámokat. Salátákba, gabonatálakra vagy ropogtatnivalóként is ideális.

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...