Rákkeltő lehet sokak kedvenc kávéja

Rossz hírünk van, ugyanis sokak kedvenc kávéfajtájában olyan vegyi anyag található meg, amely rákkeltő hatású.

Jelenleg több egészségvédő csoport is azért kampányol, hogy a hatóságok betiltsák a koffeinmentes kávé előállításában felhasznált, rákkeltőnek minősített metilén-klorid nevű vegyi anyagot, számolt be a hírről a Pénzcentrum oldala.

Rákkeltő lehet sokak kedvenc kávéja

Már korábban is felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, milyen hatással van a koffeinmentes kávé a szervezetünkre, ezekről többek között mi is írtunk. Úgy tűnik, hogy ezek a kételyek most újra felszínre jöttek, ezúttal a metilén-klorid nevű vegyi anyag koffeinmentesítésben való alkalmazása miatt.

Mi is az a metilén-klorid?

Egy színtelen folyadékról van szó, amit például festékeltávolításra és gyógyszergyártásra használnak. Ez egy olyan vegyület, amit több szervezet korábban rákkeltőnek minősített.

Az említett vegyszer miatt több egészségvédő csoport is az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) fordult. Ennek köszönhetően az FDA több kutatást is lefolytatott a metilén-kloriddal kapcsolatban, amely után arra jutottak, hogy a szóban forgó vegyület nemcsak rákkeltő hatásokkal rendelkezik, hanem más egészségkárosodást is előidézhet, például májtoxicitást vagy idegrendszeri problémákat.

Az amerikai hatóság ezért egy rendeletet adott ki, amelyben meghatározta, hogy a metilén-klorid maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt kávéban és instant kávéban

– írja a cikk.

Válassz körültekintően koffeinmentes kávét

Továbbra is sokan fogyasztanak koffeinmentes kávét, ezért fontos, hogy a fogyasztók tudatosan válasszanak ilyen termékeket. Egyébként már több vállalat (például Starbucks) is alternatív módszereket alkalmaz (például természetes koffeinmentesítés) a koffein eltávolítására. Ugyanakkor továbbra is kimutatnak metilén-kloridot olyan termékekben, amikben elméletileg nem lehetne jelen...

Jó hír, hogy több alternatíva is létezik a koffeinmentes kávé helyett, ilyen például a cikóriagyökérből, fügéből és árpából, pitypanggyökérből, gomba elixírekből, kakaóból, rooibosból és yerba matéból készült italok.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek