A szuperegészséges lenmag

Amilyen aprócska és jelentéktelennek tűnő kis mag, olyan értékes táplálkozás-élettani szempontból.

A lenmaghoz, ehhez a fényes héjú, apró maghoz ma már bármelyik egészségboltban, bioüzletben hozzájuthatunk, de szuper- és hipermarketek egészségpolcain is megtalálható. Magas zsírtartalma miatt energiatartalma is magas (534 kcal/100g), de emiatt én nem aggódnék túlságosan, hiszen nem szoktuk marokszám fogyasztani.

Mondhatnánk, hogy tökéletes

Vannak ilyen alapanyagok, amelyek gyakorlatilag csak jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A lenmag is ilyen. Zsírtartalma ugyan magas, de cserébe értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, szénhidráttartalma sem kifejezetten alacsony, de ez magas élelmi rosttartalommal párosul, és a harmadik fő tápanyag, a fehérjetartalom sem marad el a sorban. Ásványi anyagok közül gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban.

A lenmagot natúr vagy egy kissé megpirítva szórhatjuk salátánkra, felhasználhatjuk kenyereink, péksüteményeik, süteményeink tésztájába, ízesítéséhez vagy díszítéséhez.

Olvastad már?

13 magnéziumbomba a tavaszi lendülethez

Lenmagolaj

A lenmagolaj a növényi olajak közül kiemelkedik magas omega-3 zsírsavtartalmával. Én kimérve szoktam beszerezni, 1-1 dl-vel. Tároljuk sötét helyen, figyeljünk rá, mert telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően könnyen avasodik. Felhasználható salátaöntetekhez, kevert, kelt tészták zsiradékmennyisége részeként.

Olvastad már?

Jó zsírokkal az egészségünkért

Liszt és pehely

Ma már kapható lenmagpehely és -liszt is. Mindkettőt felhasználhatjuk sütemények, kenyerek tésztáihoz, a pelyhet szórhatjuk reggeli müzlinkbe, keverhetjük kefirbe, joghurtba. A lenmagpehely magas élelmi rosttartalmú, lisztje gluténmentes

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.