A szuperegészséges lenmag

Amilyen aprócska és jelentéktelennek tűnő kis mag, olyan értékes táplálkozás-élettani szempontból.

A lenmaghoz, ehhez a fényes héjú, apró maghoz ma már bármelyik egészségboltban, bioüzletben hozzájuthatunk, de szuper- és hipermarketek egészségpolcain is megtalálható. Magas zsírtartalma miatt energiatartalma is magas (534 kcal/100g), de emiatt én nem aggódnék túlságosan, hiszen nem szoktuk marokszám fogyasztani.

Mondhatnánk, hogy tökéletes

Vannak ilyen alapanyagok, amelyek gyakorlatilag csak jó tulajdonságokkal rendelkeznek. A lenmag is ilyen. Zsírtartalma ugyan magas, de cserébe értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, szénhidráttartalma sem kifejezetten alacsony, de ez magas élelmi rosttartalommal párosul, és a harmadik fő tápanyag, a fehérjetartalom sem marad el a sorban. Ásványi anyagok közül gazdag káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban.

A lenmagot natúr vagy egy kissé megpirítva szórhatjuk salátánkra, felhasználhatjuk kenyereink, péksüteményeik, süteményeink tésztájába, ízesítéséhez vagy díszítéséhez.

Olvastad már?

13 magnéziumbomba a tavaszi lendülethez

Lenmagolaj

A lenmagolaj a növényi olajak közül kiemelkedik magas omega-3 zsírsavtartalmával. Én kimérve szoktam beszerezni, 1-1 dl-vel. Tároljuk sötét helyen, figyeljünk rá, mert telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően könnyen avasodik. Felhasználható salátaöntetekhez, kevert, kelt tészták zsiradékmennyisége részeként.

Olvastad már?

Jó zsírokkal az egészségünkért

Liszt és pehely

Ma már kapható lenmagpehely és -liszt is. Mindkettőt felhasználhatjuk sütemények, kenyerek tésztáihoz, a pelyhet szórhatjuk reggeli müzlinkbe, keverhetjük kefirbe, joghurtba. A lenmagpehely magas élelmi rosttartalmú, lisztje gluténmentes

Hozzászólások (2)

Bundastm

Annyit hozzátennék, hogy ha lehet ?rölve fogyasszuk, mert egészben csak "átszalad". ;) :)

Bodon Judit dietetikus

:))

lucababa1

Egészben is tökéletes, f?leg joghurtban keverve. Emésztést igazán helyrerakja, persze rendszeres fogyasztás mellett. :-)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.