Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Lassan felsorolni is nehéz, mi mindenben segítheti az egészségünket az antioxidánsok fogyasztása – egy friss kutatás szerint például a demencia megelőzésében is hasznosak lehetnek.

A Neurology szaklapban megjelent friss tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében magasabb az antioxidánsok szintje, kisebb eséllyel alakul ki demencia idősebb korban. Egészen pontosan három antioxidáns (lutein, zeaxantin és béta-kriptoxantin) volt az, amely igazán számított: azoknak, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek az antioxidánsoknak a mértéke, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia évtizedekkel később, mint azoknál, akiknél sokkal alacsonyabb volt ezen antioxidánsok szintje.

Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Az amerikai kutatásban összesen 7283 ember vett részt, akik mindannyian legalább 45 évesek voltak a vizsgálat kezdetekor. Kezdetben minden személy átesett egy fizikai vizsgálaton, személyes interjún és vérvizsgálaton, utóbbi az antioxidánsok szintjét mérte. A kutatók a következő 16 évben követték nyomon a csoportot, hogy megtudják, kinél alakult ki demencia. A tanulmány szerzői három csoportba osztották a résztvevőket a vérükben a vizsgálat kezdetén feljegyzett antioxidánsszintek alapján.

Azoknál, akiknél a legtöbb lutein és zeaxantin volt mérhető, sokkal kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje. Ami a béta-kriptoxantint illeti, minden egyes szórásszint-emelkedés (körülbelül 8,6 mikromol/liter) összefüggést mutatott a demencia 14%-kal alacsonyabb kockázatával.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodást okozhat. További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a konkrét fogyasztása segíthet-e megvédeni az agyat a demenciától. Az összefüggés ugyanis még nem nevezhető ok-okozatinak, de nagyon jó kiindulási alap lehet a további kutatások számára.

A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban. A béta-kriptoxantin olyan gyümölcsökben van jelen, mint a mandarin, narancs, papaya és datolyaszilva.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek