Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Lassan felsorolni is nehéz, mi mindenben segítheti az egészségünket az antioxidánsok fogyasztása – egy friss kutatás szerint például a demencia megelőzésében is hasznosak lehetnek.

A Neurology szaklapban megjelent friss tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében magasabb az antioxidánsok szintje, kisebb eséllyel alakul ki demencia idősebb korban. Egészen pontosan három antioxidáns (lutein, zeaxantin és béta-kriptoxantin) volt az, amely igazán számított: azoknak, akiknek a vérében a legmagasabb volt ezeknek az antioxidánsoknak a mértéke, sokkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia évtizedekkel később, mint azoknál, akiknél sokkal alacsonyabb volt ezen antioxidánsok szintje.

Ez a 3 antioxidáns csökkentheti a demencia kockázatát

Az amerikai kutatásban összesen 7283 ember vett részt, akik mindannyian legalább 45 évesek voltak a vizsgálat kezdetekor. Kezdetben minden személy átesett egy fizikai vizsgálaton, személyes interjún és vérvizsgálaton, utóbbi az antioxidánsok szintjét mérte. A kutatók a következő 16 évben követték nyomon a csoportot, hogy megtudják, kinél alakult ki demencia. A tanulmány szerzői három csoportba osztották a résztvevőket a vérükben a vizsgálat kezdetén feljegyzett antioxidánsszintek alapján.

Azoknál, akiknél a legtöbb lutein és zeaxantin volt mérhető, sokkal kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje. Ami a béta-kriptoxantint illeti, minden egyes szórásszint-emelkedés (körülbelül 8,6 mikromol/liter) összefüggést mutatott a demencia 14%-kal alacsonyabb kockázatával.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, amely sejtkárosodást okozhat. További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a konkrét fogyasztása segíthet-e megvédeni az agyat a demenciától. Az összefüggés ugyanis még nem nevezhető ok-okozatinak, de nagyon jó kiindulási alap lehet a további kutatások számára.

A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban. A béta-kriptoxantin olyan gyümölcsökben van jelen, mint a mandarin, narancs, papaya és datolyaszilva.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!