9 élelmiszer, amit nyugodtan tárolhatsz a hűtőben két hétig, vagy tovább

Ezek az alapanyagok 14 napot is kibírnak, ha hűtőbe teszed őket, és sokkal tovább elállnak, mint elsőre gondoltad. Így ráadásul a nagybevásárlás is sokkal átgondoltabb lehet.

Mostanra már mindannyian megszoktuk az életünkben és a bevásárlási szokásainkban fellépő változásokat. Főként a koronavírus idejére jellemző boltba császkálások számát csökkentettük, és sokan még most is igyekszünk a lehető legkevesebbszer az élelmiszerboltok felé venni az irányt.

Ebben az időszakban teljesen rászoktunk arra, hogy online, több hétre is feltöltjük a kamrát és a hűtőnket, és igyekszünk olyan alapanyagokkal felvértezni a konyhát, amelyek nem egy-két napig bírják a gyűrődést. Sokszor az a legnehezebb, hogy felmérjük, mennyire előre kell tartalékolnunk, máskor pedig épp azzal nem vagyunk tisztában, milyen élelmiszerek, alapanyagok állnak el a hűtőnkben. A helyzet az, hogy egy kis tudással sokkal tovább élvezhetjük a megvásárolt hozzávalókat, mint korábban gondoltuk, és a pazarlásnak is elejét vehetjük, ha odafigyelünk, mit, hol tárolunk. Ezt pedig nem árt a járványhelyzet után is szem előtt tartani!

Nézzük azokat az alapélelmiszereket, amiknek bizony a hűtőben a helye, ha sokáig akarjuk élvezni a frissességüket:

1. Cékla

Egyszerűen csak vágjuk le a szárakat, majd tegyük egy zárható tasakban a gumót a hűtőbe, az eredmény pedig minimum két hétig friss zöldség! Leveshez, salátákhoz, vagy egyszerűen a nagy melegben a grillen is tökéletes.

2. Sárgarépa

Lehet, hogy ez meglepő, de mindig érdemes egy kevés sárgarépát lehűtve tartani a konyhánkban, a céklához hasonló tárolással. Nézzünk egy-két hét után rá, ha azt látjuk, hogy lágyulni kezd, mehet is a vasárnapi húslevesbe. Köretként, mártás alapjaként vagy sült húsokhoz tepsiben sülve is mennyei.

3. Citrusfélék

Szinte lehetetlennek tűnik főzni anélkül, hogy a folyamat valamelyik szakaszában citromot tegyünk a készülő ételbe. Szerencsére a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit két hétig frissen marad a hűtőszekrényben, és életmentőként szolgálnak az azonnali aromák hozzáadásával szinte bármihez, az öntettől a koktélokig, a tésztaételektől a desszertekig.

4. Káposzta

A fejes káposzta konkrétan egy adu ász az ember kezében, amit sokszor csak egy jó töltött káposztához szerzünk be, és rögvest el is fogy, pedig a hűtőszekrényben is külön helyet érdemel, hiszen nagyon sokáig friss marad, mielőtt felszeletelnénk. Míg egy dobozos saláta zöldje, vagy egy előre elkészített salátás-mix mindössze egy-két napot bír ki fonnyadás nélkül, addig a káposzta vígan várja, míg cvekedliben vagy rakott egytálételben végzi.

5. Csomagolt, sütnivalókolbász

Egy bontatlan csomagolásban lévő kolbász friss marad a hűtőszekrényben akár hetekig is, de miután kinyitottuk, pár napon belül el kell készíteni. Jó dolog, ha kéznél van a szupergyors fogásokhoz: dobd össze tésztával egy serpenyőben, pácold, vagy készíts rakott krumplit. Ebéd vagy vacsora, nem lehet vele hibázni.

6. Bacon

Csakúgy, mint a kolbász, a csomagolt bacon két hétig friss maradhat, ha bontatlan, kibontása után viszont csak kb. öt napig. Ha megkezdtük a csomagot, zárjuk, csomagoljuk be szorosan és tegyük be a fagyasztóba, ahol néhány hónapig még kitart. Egy baconszelet igazi titkos fegyver. Tojásos reggeli, göngyölt húsok, rakott krumpli...nem lehet hibázni vele!

7. Tojás

Reggeli, ebéd és vacsora. Egészséges fehérje- és zsírforrás. Nem elég, hogy szeressük? Dehogynem. Ugyan a vélemények megoszlanak, hogy hűtőben tartsuk-e vagy sem, de az biztos, hogy egy hónapig nem lesz rá gondunk, ha éppen felhalmozódott otthon. Felsorolni is lehetetlen, mennyi receptet tesz tökéletessé!

8. Joghurt

Természetesen a joghurtot fogyaszthatjuk reggelire magában, müzlivel is isteni, de lehet belőle szósz, mártás salátára vagy húsételekre, turmix és sok egyéb finomság. Legyen szó sima görög joghurtról vagy ízesített változatról, két hétig lazán kibírja a hűtődben kibontatlanul, akár a lejáraton pár nappal túl is.

9. Kemény sajtok

A parmezán, a Pecorino, a Manchego, a Gruyère és az egyéb kemény sajtok hosszú hetek alatt sem romlanak meg, és kiválóan alkalmasak arra, hogy saláták vagy tésztafélék megkoronázásaként végezzék könnyű nyári ebédeden vagy vacsorádon.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek