Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 étel, amit a tarts a spájzban, és 5, aminek a hűtőben a helye

Hűteni, vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés. Megmutatunk pár alapanyagot, aminek a kamrában van a legjobb helye, míg másokat inkább a hűtőben kellene tartani.

Sokszor nehezen igazodunk ki az élelmiszerek és az alapanyagok ideális hőmérsékletét illetően. Mi való a spájzba, és mi az, amit feltétlenül érdemes a hűtőben eltartanunk?

Amikor felbontunk valamit, automatikusan a hűtőbe kerül, hogy ne romoljon meg, de vajon tényleg szükség van erre? A Taste of Home gyűjtésében most 5-5 javaslatot találunk a kamrában, vagy a hűtőben kérdésre, hogy könnyebben eligazodjunk a konyhai tárolásban.

5 étel, aminek jó dolga lesz a spájzban

Fehér liszt

Néhányan a hosszútávú felhasználás érdekében a hűtőben tartják a lisztet, bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre, de a kamra hűvöse éppen megfelelő lesz a sokszor használatba kerülő alapanyag esetében. A inkább a fehér lisztet fagyasztják le hosszú távú tárolás céljából, de a kamra polcon tartása nagyon jól fog működni. A fehér lisztben nincs sok olaj, így 1-2 évig hűvös, száraz helyen könnyedén eltartható.

Burgonya

A legtöbb zöldség hűtőszekrényben őrzi meg a frissességét, és a salátaféléknek is a hűvösebb áll jól, főként, ha zacskósat veszünk, és már felbontottuk őket. A burgonyára ez azonban nem igaz. Hűvös, sötét helyen kell tartanunk ugyan, de a spájz erre tökéletes, így őrzi meg a legjobban az ízét és a textúráját. Ha hűtőbe tesszük, a keményítőtartalmát zavarjuk meg, és kásás, túlságosan édes krumplit kapunk cserébe. 

Szójaszósz

A legtöbb szójaszószos palack felnyitása után automatikusan a hűtőbe tesszük a kis üvegcséket, de a szójaszósz a magas nátriumtartalma miatt legalább néhány hónapig jó állapotban marad a kamrában.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj tárolása híresen ellentmondásos téma, ám most egyszer és mindenkorra megoldódik a kérdés. Bizony ennek a spájzban van a helye. Szobahőmérsékleten 3 hónapig teljesen jól eláll, míg a hűtővel csak azt érjük el, hogy kőkemény lesz a kedvenc kenhető krémünk, de az eltarthatóságának idejét valójában nem növeljük vele. 

Csípős szószok, öntetek

A hot chili, és egyéb előre elkészített szószok és öntetek, amivel kicsit felpaprikázzuk a fogásokat nagy mennyiségű ecetet tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a kamrában hamar romlásnak induljanak. Ráadásul a melegebb szobahőmérsékleten történő tárolása megőrzi a paprika hatékonyságát. Tehát, ha nem szeretnéd, hogy veszítsen kedvenced az erejéből, ne tedd a hűtőbe.

5 étel, amit jobb, ha hűtve tárolsz

Ketchup és mustár

Alapvetően a ketchup ecetsavtartalmának köszönhetően néhány hétig biztonságosan tárolható a kamrában, de jobb, nem kockáztatni, és inkább a hűtőt választani számára, ahol még pár hónapot nyerhetünk vele. A mustárt a közértekben, boltokban nem hűtik, tehát joggal merül fel a kérdés, otthon be kell-e hűteni. A válasz röviden: igen. Miután egy üveg mustárt kinyitottunk, mindenképpen hidegbe kell száműznünk. 

Őrölt kávé

Egy kis mennyiségű őrölt kávét, amelyet minden nap használunk, légmentesen zárt tárolóban, vagy zacskóban kell tartani, szobahőmérsékleten. Tartsuk távol a fénytől, hőtől és nedvességtől. Viszont, ha nagy mennyiségben szeretnéd tárolni, célszerű a hűtőt választani, így maximális frissességet kaphatunk a reggeli adagunktól. 

Barna rizs

Ez bizonyára meglepő, de a barna rizst sem a spájzban kell parlagon tartanunk. A rizsszemek ebben az esetben sokkal jobban elállnak, és a későbbi felhasználás céljából is praktikusabb. A fehér rizs ezzel szemben évekig tárolható a kamrában. 

Lekvár és dzsem

A mogyoróvaj kérdését már megoldottuk, de sajnos ez a lekvárok esetében nem működik. Az optimális frissesség és a hosszabb eltarthatóság érdekében tartsd a lekvárokat és a dzsemeket a hűtőszekrényben, miután már felnyitottad őket. Ezek a finomságok általában körülbelül hat hónapig bírja a hűtőszekrényben.

Csokiszirup

Tökéletes a desszertekhez, reggeli gofrihoz és a kakaóhoz is – a csokoládészirup olyan bűnös élvezet, amit azért időről-időre mindenki megengedhet magának. Csak arról kell gondoskodni, hogy a hűtőbe kerüljön.12-18 hónapig nyugodtan nyúlhatunk érte!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!