5 étel, amit a tarts a spájzban, és 5, aminek a hűtőben a helye

Hűteni, vagy nem hűteni? Ez itt a kérdés. Megmutatunk pár alapanyagot, aminek a kamrában van a legjobb helye, míg másokat inkább a hűtőben kellene tartani.

Sokszor nehezen igazodunk ki az élelmiszerek és az alapanyagok ideális hőmérsékletét illetően. Mi való a spájzba, és mi az, amit feltétlenül érdemes a hűtőben eltartanunk?

Amikor felbontunk valamit, automatikusan a hűtőbe kerül, hogy ne romoljon meg, de vajon tényleg szükség van erre? A Taste of Home gyűjtésében most 5-5 javaslatot találunk a kamrában, vagy a hűtőben kérdésre, hogy könnyebben eligazodjunk a konyhai tárolásban.

5 étel, aminek jó dolga lesz a spájzban

Fehér liszt

Néhányan a hosszútávú felhasználás érdekében a hűtőben tartják a lisztet, bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre, de a kamra hűvöse éppen megfelelő lesz a sokszor használatba kerülő alapanyag esetében. A inkább a fehér lisztet fagyasztják le hosszú távú tárolás céljából, de a kamra polcon tartása nagyon jól fog működni. A fehér lisztben nincs sok olaj, így 1-2 évig hűvös, száraz helyen könnyedén eltartható.

Burgonya

A legtöbb zöldség hűtőszekrényben őrzi meg a frissességét, és a salátaféléknek is a hűvösebb áll jól, főként, ha zacskósat veszünk, és már felbontottuk őket. A burgonyára ez azonban nem igaz. Hűvös, sötét helyen kell tartanunk ugyan, de a spájz erre tökéletes, így őrzi meg a legjobban az ízét és a textúráját. Ha hűtőbe tesszük, a keményítőtartalmát zavarjuk meg, és kásás, túlságosan édes krumplit kapunk cserébe.

via GIPHY

Szójaszósz

A legtöbb szójaszószos palack felnyitása után automatikusan a hűtőbe tesszük a kis üvegcséket, de aszójaszósz a magas nátriumtartalma miatt legalább néhány hónapig jó állapotban marad a kamrában.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj tárolása híresen ellentmondásos téma, ám most egyszer és mindenkorra megoldódik a kérdés. Bizony ennek a spájzban van a helye. Szobahőmérsékleten 3 hónapig teljesen jól eláll, míg a hűtővel csak azt érjük el, hogy kőkemény lesz a kedvenc kenhető krémünk, de az eltarthatóságának idejét valójában nem növeljük vele.

via GIPHY

Csípős szószok, öntetek

A hot chili, és egyéb előre elkészített szószok és öntetek, amivel kicsit felpaprikázzuk a fogásokat nagy mennyiségű ecetet tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a kamrában hamar romlásnak induljanak. Ráadásul a melegebb szobahőmérsékleten történő tárolása megőrzi a paprika hatékonyságát. Tehát, ha nem szeretnéd, hogy veszítsen kedvenced az erejéből, ne tedd a hűtőbe.

5 étel, amit jobb, ha hűtve tárolsz

Ketchup és mustár

Alapvetően a ketchup ecetsavtartalmának köszönhetően néhány hétig biztonságosan tárolható a kamrában, de jobb, nem kockáztatni, és inkább a hűtőt választani számára, ahol még pár hónapot nyerhetünk vele. A mustárt a közértekben, boltokban nem hűtik, tehát joggal merül fel a kérdés, otthon be kell-e hűteni. A válasz röviden: igen. Miután egy üveg mustárt kinyitottunk, mindenképpen hidegbe kell száműznünk.

Őrölt kávé

via GIPHY

Egy kis mennyiségű őrölt kávét, amelyet minden nap használunk, légmentesen zárt tárolóban, vagy zacskóban kell tartani, szobahőmérsékleten. Tartsuk távol a fénytől, hőtől és nedvességtől. Viszont, ha nagy mennyiségben szeretnéd tárolni, célszerű a hűtőt választani, így maximális frissességet kaphatunk a reggeli adagunktól.

Barna rizs

Ez bizonyára meglepő, de a barna rizst sem a spájzban kell parlagon tartanunk. A rizsszemek ebben az esetben sokkal jobban elállnak, és a későbbi felhasználás céljából is praktikusabb. A fehér rizs ezzel szemben évekig tárolható a kamrában.

Lekvár és dzsem

via GIPHY

A mogyoróvaj kérdését már megoldottuk, de sajnos ez a lekvárok esetében nem működik. Az optimális frissesség és a hosszabb eltarthatóság érdekében tartsd a lekvárokat és a dzsemeket a hűtőszekrényben, miután már felnyitottad őket. Ezek a finomságok általában körülbelül hat hónapig bírja a hűtőszekrényben.

Csokiszirup

Tökéletes a desszertekhez, reggeli gofrihoz és a kakaóhoz is - a csokoládészirup olyan bűnös élvezet, amit azért időről-időre mindenki megengedhet magának. Csak arról kell gondoskodni, hogy a hűtőbe kerüljön.12-18 hónapig nyugodtan nyúlhatunk érte!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek