Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 élelmiszer, amit így tárolj, hogy ne rohadjon meg

Hogyan maradnak sokáig ropogósak a zöldségek, gyümölcsök, zöldek a fűszerek? Nem lehetetlen, adunk pár bevált tippet a frissentartásra! 

Legalább kétmillió tonna élelmiszert dobunk ki évente Magyarországon, ennek jelentős része megelőzhető lenne a zöldségek és gyümölcsök megfelelő tárolásával. A jó hír az, hogy néhány apró trükkel könnyen változtathatunk ezen, és jóval kevesebb élelmiszerhulladék megy majd a szemétbe. Az első és leggyakoribb hiba, hogy egymáshoz túl közel tároljuk az egyes terméseket, az így felszabaduló etiléngáz miatt könnyen romlásnak indulnak az almák, szőlők, retkek vagy paprikák. Különítsd el őket egymástól!

1. Citrusfélék 

Elsőként igyekezz nem műanyag hálóban vásárolni a citrusféléket, mert ez a csomagolóanyag eléggé kíméletlen a környezettel. A narancs és a citrom nagyon jól érzik magukat szobahőmérsékleten, de ha egyszer teljesen megértek, akkor jobb őket hűtőszekrénybe helyezni (ugyanez vonatkozik a paradicsomra és avokádóra is). Ha nem tudsz mit kezdeni velük, vágd szeletekre, fagyasztóba velük, és simán jók lesznek koktélba vagy limonádéba később. 

2. Salátafélék

Jó alaposan mosd meg a leveleket, aztán szárítsd meg, és helyezd ételtárolóba, hogy megóvd a leveleket az idő előtti fonnyadástól. 

Receptajánló:

3-4. Hagyma és burgonya

Talán ezeknek a legismertebb a tárolási módja, mert a legtöbbünk tudja, hogy hűvös, sötét helyen érzik magukat legjobban. Legyen ez egy pince, vagy a kamra, mindenképpen el kell különíteni őket minden más terméstől, különben hamar csírázásnak indulnak. Semmiképp se pakold őket műanyag zacskókba, mert idő előtt romlásnak fognak indulni. Ha már felvágtad a hagymát, de nem használtad el mindet, egy visszazárható tasakban a hűtőben még jó egy hétig eláll. 

 

Receptajánló:

5. Uborka

Az uborka kényes a nedvességre, azonnal mosd meg mikor, mikor hazahozod a boltból, majd egy tiszta konyharuhával alaposan töröld át a teljes felületét, és helyezd újrafelhasználható, visszazárható tasakban a hűtőbe. 

6-7. Alma és banán

Ha egyszerre pakolnád ki őket a gyümölcsöskosárba, inkább tegyél le róla: a banánból érése során a műérleléshez használt, nagy mennyiségű etiléngáz szabadul fel, ami az almára rossz hatással lenne. Az almák jól érzik magukat egy nagy tálban, a legfontosabb, hogy ne érje őket közvetlen napfény. A banánt pedig zölden vegyétek meg!

8. Friss fűszernövények

Vágd fel a kedvenc friss fűszernövényedet egészen apróra, legyen az bazsalikom, rozmaring vagy kakukkfű. Önts pici olajat jégkockatartóba, szórj bele a növényből minden kis rekeszbe, hogy aztán főzéskor bármikor előkapd a kedvedre való kockát, és azzal ízesítsd az ételt!

9-10. Húsfélék, halak

Szuper ötlet bespájzolni a húsféléket a fagyasztóba, de ne felejtsd el felcímkézni, dátumozni őket, majd három-hat hónapon belül elfogyasztani. Csomagolj mindent egyesével, külön-külön!

Ezeket is olvasd el:

via Cookinglight

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!