Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jókai-bableves Gundel alapján

Jókai-bableves Gundel alapján
Jókai-bableves Gundel alapján
220 perc / előkészület: 40 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel főtt, babos, paprikás rántásos étel volt. A ma ismert verzió a híres Gundel család receptje alapján terjedt el - ezt modernizáltuk kicsit! A csülök és a bab főzési ideje nem szentírás, ahogy az áztatási idő sem, ezek nagyban függenek az alapanyagok minőségétől. Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell! A sót szándékosan kihagytuk - mivel a csülök főzővize is a leves része, csak igen kevés kell belőle, vagy teljesen el is hagyható!

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl.
  3. A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot.
  4. Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul.
  5. Közben elkészítjük a csipetkét.
  6. A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírjából. A visszamaradt zsíron üvegesre piritjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, fél percig pirítjuk. Mehet mellé a fűszerpaprika, egyet keverünk rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű tejföl állagú rántást kapjunk.
  7. A rántást belekeverjük a levesbe, újraforraljuk. Beletesszük a csipetkét, és pár percig együtt főzzük.
  8. A tejfölt elkeverjük egy kanál forró levessel, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Végül beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és hozzáadjuk a pirított kolbászkarikákat.
  9. A csülköt lefejtjük a csontokról, felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és arra merjük a forró levest.

A csipetkéhez

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, és kidolgozzuk.
  2. Lisztezett kézzel borsónyi golyókat szakítunk belőle, kicsit megsodorjuk, és egy tányérra tesszük szikkadni egy fél órára.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 788
össznézettség: 89 205
elküldve: 12
receptkönyvben: 354
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
987 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csülkös bableves

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-08-29 01:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.08.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-11-07 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.11.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

799
fejtett bab 50 dkg
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
babérlevél 3 db
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
fehérrépa 1 nagy db
sárgarépa 2 közepes db
kolbász 15 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
finomliszt 1 ek
fűszerpaprika 2 teáskanál
víz 1.5 dl
tejföl 150 ml
petrezselyem 1 csokor
finomliszt 10 dkg
1 csipet
tojás 1 db