r
Nosalty Logó

Jókai-bableves Gundel alapján

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Jókai-bableves Gundel alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 613 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 4898 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 172 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2900.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    2207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    225.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    634 micro
  • β-karotin
    1841 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 613 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    353.1 g

Zsír

  • Összesen
    297.3 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    1259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23205.7 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    433 mg
  • Kálcium
    671 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    511 mg
  • Foszfor
    3851 mg
  • Nátrium
    17652 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    207.5 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1803.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1864 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    811 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    76 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    1361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    424 micro
  • α-karotin
    5069 micro
  • β-karotin
    14730 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    3544 micro
Összesen 4898 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    813.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    619 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    178 micro
  • β-karotin
    516 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    90 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este beáztatjuk. (Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell!)
  2. Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl.
  3. A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot.
  4. Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul.
  5. Közben elkészítjük a csipetkét.
  6. A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírjából. A visszamaradt zsíron üvegesre piritjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, fél percig pirítjuk. Mehet mellé a fűszerpaprika, egyet keverünk rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű tejföl állagú rántást kapjunk.
  7. A rántást belekeverjük a levesbe, újraforraljuk. Beletesszük a csipetkét, és pár percig együtt főzzük.
  8. A tejfölt elkeverjük egy kanál forró levessel, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Végül beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és hozzáadjuk a pirított kolbászkarikákat.
  9. A csülköt lefejtjük a csontokról, felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és arra merjük a forró levest.

A csipetkéhez

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, és kidolgozzuk.
  2. Lisztezett kézzel borsónyi golyókat szakítunk belőle, kicsit megsodorjuk, és egy tányérra tesszük szikkadni egy fél órára.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1160
  • Tegnapi nézettség: 120
  • 7 napos nézettség: 1142
  • Össznézettség: 410717
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel főtt, babos, paprikás rántásos étel volt. A ma ismert verzió a híres Gundel család receptje alapján terjedt el - ezt modernizáltuk kicsit! A csülök és a bab főzési ideje nem szentírás, ahogy az áztatási idő sem, ezek nagyban függenek az alapanyagok minőségétől. Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell! A sót szándékosan kihagytuk - mivel a csülök főzővize is a leves része, csak igen kevés kell belőle, vagy teljesen el is hagyható!

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek