Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi lucskos töltött káposzta

Erdélyi lucskos töltött káposzta
Erdélyi lucskos töltött káposzta
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az igazi karakterét a kapor, a csombor, a fehérbor, valamint a füstölt hús adja meg. Nem ajánlatos egyikkel sem spórolni!

hozzávalók / 8 adag

A töltelékhez

A káposztához

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez

  1. Kérjük meg a hentest, hogy a combot és a füstölt szalonnát együtt darálja össze. (Vagy mi magunk így csináljuk otthon.)
  2. A 10 dkg füstölt szalonnát felkockázzuk, és száraz serpenyőben zsírjára pirítjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük őket.
  3. Nagyjából 2-3 evőkanál zsírt hagyunk a serpenyőben, és ebben pirítjuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd a húshoz adjuk.
  4. A húst az összes többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük.

A káposztához

  1. Kóstoljuk meg a káposztát, ha nagyon savanyú lenne, akkor érdemes előtte átmosni!
  2. A káposztaleveleket kiterítjük, és mindegyiket megtöltjük másfél evőkanál töltelékkel, majd feltekerjük őket, a végeiket alaposan bedugdossuk.
  3. Egy nagyobb edény aljára tesszük a vágott káposzta felét, és az előzőleg megpirított szalonna felét is (plusz a szalonnabőrt, ha maradt). Kevés kaprot, borsikafüvet szórunk rá. Jöhet még néhány szem fekete bors és babérlevél, majd a füstölt oldalas fele.
  4. A vágott káposztára tesszük az elkészített töltött leveleket, majd erre is jöhet egy kis kapor, borsikafű és az oldalas másik fele.
  5. Ha az összes töltelék benne van, akkor mehet rá a maradék vágott káposzta és a fűszerek.
  6. Felöntjük a fehérborral és annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
  7. Nagy lángon felforraljuk, majd ha felforrt, akkor kisebbre vesszük, és alacsony lángon legalább két órát főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 395
elküldve: 3
receptkönyvben: 181
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta erdélyi módra

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Herbie
Herbie Mon, 2018-12-24 09:04

Kíváncsi voltam, valakinek feltűnik-e, hogy a lucskos káposzta édeskáposztából készül. Elégedetten vettem tudomásul, hogy igen, 2 embernek feltűnt. Ugyan nagyon nem szeretem a lucskos káposztát, ez a recept ígéretesnek tűnik. Ettől függetlenül nem fogom kipróbálni.

rózsa1950
rózsa / rózsa1950 Sun, 2014-12-21 18:25

Kedves ízHuszár!
Örömmel olvastam a receptedet, hiszen sok erdélyi ihletésű recept kerül fel az oldalra, amelyek köszönő viszonyban sincsenek az ottani konyhával.
Csupán annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a lucskos káposzta édes, a töltött káposzta savanyított káposztából készül.
A töltelékbe nem tesznek tojást, hanem erőteljesen "megdagasztják" a húst, ettől jól összeáll és főzés után is megtartja a formáját, nem omlik szét de nem is lesz kemény.
És akkor lesz igazán finom, ha cserép edényben fő, lassú tűzön, 3-4 órán át :-)
Boldog Karácsonyt és közölj még sok receptet mindannyiunk örömnére!

690
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
darált sertéshús 1 kg
füstölt szalonna 25 dkg
rizs 10 dkg
tojás 1 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
savanyú káposzta 40 dkg
káposztalevél 15 közepes db
füstölt oldalas 20 dkg
kapor 1 csokor
borsikafű 0 ízlés szerint
bors 10 szem
babérlevél 3 db
fehérbor 2 dl
víz 1.5 l