Egészségesebben, olcsóbban és boldogabban főzünk: egy nagycsalád tapasztalatai a karantén után

Hogyan változott meg egy háromgyerekes család teljes táplálkozási rutinja kéthavi bezártság alatt?

Bár a korlátozásokon enyhítettek, az élet kisebb-nagyobb lazításokkal ugyanolyan mederben fog számunkra folyni, mint az utóbbi két hónapban. Ez pedig egy csomó szempontból nem is baj, hiszen szuper szokásokat vettünk fel, amelyekkel rengeteget spórolunk (időt és pénzt is), amelyek mellett könnyebb dolgozni, és amelyek egy kisgyerekes nagycsalád életét általában megkönnyítik.

A vásárlási szokásaink mellett a táplálkozásunk is sokat változott az utóbbi hónapokban, és sok olyan átalakulásra is felfigyeltünk, amiről most úgy érezzük, hogy nagyon jó lenne megtartani a későbbiekben is.

Hatékony hosszú távú bevásárlás

Többször megpróbálkoztunk vele, nálunk a heti menütervezés mégsem működött, viszont kialakult egy olyan egyszerűsített struktúra, amin belül sokkal könnyebben ment a vásárlás és a főzés is. Már tudjuk, melyek azok a húsfélék, fagyasztott zöldségek, sajtok, tejtermékek, gabonák és hüvelyesek, amelyek mindig kell, hogy legyenek itthon. Míg korábban hosszasan elmélkedtem azon, hogyan lehetne egy-egy ételt megújítani, új recepteket kipróbálni, most a kísérletezgetés ideje hétvégékre marad. Hétköznap jól bevált ételeket készítünk, nem kockáztatunk, nem újítunk.

Ezt olvastad már?

Így változtak meg a mindennapi főzési szokásaink a koronavírus miatt

Kevesebb hús

Régóta szeretném, hogy több húsmentes napunk is legyen egy héten, és mivel a fagyasztónk icipici, és szigorúan kéthetente vásároltunk csak, ezért ezt most kénytelen voltam keresztül is vinni. Itt is a kényszerűség vitt nagy sikerekhez, háromból két gyerek a karantén ideje alatt szerette meg a tojást, valamint kiderült, hogy sokkal több zöldségfélét lehet mindenkivel megszerettetni, mint eddig gondoltam, csak paradicsomosan kell készíteni a káposztát és kókusztejjel a brokkolit.

Egy alapanyag- sok étel

Arra is rájöttünk, mennyire sokféle étel készülhet egy-egy alapanyagból, így bár körülbelül ugyanazt a listát szereztük be minden héten, sosem ismétlődtek egyik hétről a másikra a fogások. A zöldborsó egyik héten galuskás levesbe, másikon főzelékbe, harmadikon pürébe, krumplihoz került vagy éppen kókusztejes curryt egészített ki. Csicseriborsóból egyik héten hummusz, másikon minestrone, a harmadikon indiai főzelékféle, harmadikon falafel készült. Ez nem csak praktikus volt, de a gyerekek sokat tanultak belőle, rájöttek, hogy ha mondjuk levesbe nem, de krémnek szeretik a csicseriborsót, főzve nem, de nyersen, reszelve szívesen eszik a répát, és így tovább.

A kisétkezések intézményének forradalma

A teljes bezártság idején az evés körül forgott minden, úgy kellett a gyerekeket etetni, mint a koraszülötteket: minimum kétóránként. Míg azonban az óvoda, bölcsőde után gyakran a pékségbe esünk be, itthon gyakran készültek egészségesebb uzsonnák, amiket ráadásul lazább napokon együtt készítettünk el, gyakran sütöttünk muffinokat, banánkenyeret, kekszeket, amiket a gyerekek is nagyrészt el tudtak készíteni. A gyümölcsös túrókrém, a zabkása és a mogyoróvajjal megkent alma-és banánszeletek mind a karantén új kedvenc kisétkezései lettek.

Kimozdulás helyett: főzés

A bezártság idején szinte mindent megfőztünk, megsütöttünk, amit valamelyikünk megkívánt, és máskülönben a kinti világban szoktunk csak enni. Egyszer-kétszer egy héten beiktattunk olyan napokat, mikor valamilyen családi kedvenc street food-ot készítettünk, ezek egészen felcsigázták a gyerekeket, boldogan segítettek be és olyan boldogan ünnepelték a végeredményt, hogy az egész felért egy valódi kiruccanással. Így tartottunk lángosozó, hamburgerező, hotdogozó, büfés melegszendvicsező napot, de persze sütöttünk pizzát és főztünk pho levest is. Reméljük, a jó szokások nagy része velünk marad a szabadság idején is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek