13 nemzet leghíresebb levese - ezt kanalazzák a többiek, nézd csak!

13 bizonyíték, hogy más nemzetek is élnek-halnak a levesekért. Te melyikre neveznél be?

1. Magyarország

Halászlé

A halászlevet választottuk a gulyásleves helyett, ugye nem bánjátok? Lehet bajai vagy szegedi, ízlés szerint, ezen nem veszünk össze!

2. Szlovákia

Kapustnica

Azaz savanyúkáposzta-leves, amit hívhatunk a szlovákok a korhelylevesének is, és általában füstölt hússal és kolbásszal készül.

3. Erdély

Csorbaleves

Ahány ház, annyi szokás, de a húsgombóc, a zöldségek, a lestyán használata és a savanyítás közös vonás, sőt, a savanyú káposzta is sok receptben megjelenik.

4. Ausztria

Tafelspitz, a bécsi tányérhús

A monarchia levese, ami tulajdonképpen egy autentikus marhahúsleves zöldségekkel. A hozzávalókat tálaláskor jellemzően külön tányérokra szedik, a hús mellé pedig sokszor tormás almaszószt kínálnak.

5. Olaszország

Minestrone

Az olaszok vegyeszöldséglevese, amibe a szezon legjobb zöldségei kerülnek, és jellemzően fehérbab is jut bele. Hús viszont nem kell bele, friss zöldfűszer viszont dögivel mehet...ja, és parmezán is a tetejére!

6. Spanyolország

Gazpacho

A spanyolok hideg zöldségkrémlevese, általában hagymás, paradicsomos és kígyóuborkás alappal, kenyeres sűrítéssel.

7. Franciaország

Francia hagymaleves

Többféle hagyma, alaplé, fehérbor és rengeteg vaj kerül ebbe a levesbe, aminek szintén rengeteg változata létezik, ebbe most szerecsendió és kakukkfű is jutott.

8. Anglia

Mulligatawny leves

Az indiai gyökerű leves curryvel, csirkével, zöldségekkel, csicseriborsóval, rizzsel, almával készül, igazán kiadós, sűrű leves. A képre kattintva elérhetitek a receptet, de csak angolul találtunk rá.

Az (angol) receptért katt ide vagy a képre!

9. USA

New Englandi kagylóleves (Chowder)

Egy sűrű, zöldséges-burgonyás-tejszínes kagylóleves, amibe általában füstölt szalonnaféle is kerül, de szintén megannyi változata létezik. Pontos receptünk nincs az oldalon róla, de egy hasonlót mutatunk.

10. Vietnám

Pho

A klasszikus vietnámi étel, ami pár éve nálunk is kultusszá vált. Marhahúsleves-alap megannyi fűszerrel: csillagánizs, fahéj, római kömény, gyömbér, tetejére pedig hirtelen főtt marhalábszár vagy -szegy és korianderzöld, lime, chili, valamint szójababcsíra kerül.

11. Oroszország (Ukrajna)

Borscs

Sűrű, céklás-paradicsomos-sokzöldséges húsos leves, amely akkor a legjobb, minél több alkotóelemből áll, és minél tovább fő. Gyönyörű színe van!

11. Kína

Édes-savanyú leves

Rizsecettel savanyított, általában barnacukorral, szójaszósszal édesített, keményítővel sűrített leves, melybe mehet tofu is, zöldségek is, és nagyon jól áll neki a fafülgomba.

12. Japán

Miso leves

Tengeri moszatos-misos, azaz fermentált szójababpasztás leves, általában tofuval készítve.

13. Thaiföld

Tom Yum

Kókusztejes-zöldséges-chilis leves, mely egyszerre csípős és savanykás egyszerre, alapja a galangal, a gyömbér és a thai citromfű, és sokszor csirkével vagy garnélával készítik.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek