Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bajai halászlé házi gyufametélttel

Bajai halászlé házi gyufametélttel
Bajai halászlé házi gyufametélttel
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bajai halászlé a család aprajának és nagyjának a kedvence évtizedek óta. Hagyományosan karácsonykor készítem, de gyakran főzöm évközben is.

hozzávalók / 8 adag

Halászlé

Házi gyufametélt

  • 1 db tojás
  • 10 dkg finomliszt (10-15 dkg, amennyit felvesz, én általában keverem a finomlisztet egy kis teljeskiőrlésűvel)
  • 1 csipet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Halászlé: a hagymát megtisztítjuk, és aprítógépben pépesítjük, 5 literes fazékban feltesszük a vízzel főni, amikor gyöngyözni kezd, beletesszük a pirospaprikát, sót, borsot, a paprikákat, paradicsomot és a halászlékockákat. Fél órát főzzük, közben lesózzuk a halfilét és a halbelsőséget, majd beletesszük a levesbe, és még fél órát főzzük.
  2. Közben elkészítjük a gyufatésztát. A tojást, a sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, összegyúrjuk (ha lágy, ragacsos a tészta, akkor lisztet teszünk hozzá, ha túl kemény, akkor pici vizet). Simára gyúrjuk, majd letakarva 1 órát pihentetjük.
  3. Ezután késhát vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, és a nyújtódeszkán még 10-15 percig pihentetjük (vigyázni kell, hogy ne szárítsuk ki nagyon, mert akkor nagyon nehéz vágni). Pihentetés után gyufa vastagságúra felmetéljük. Bő sós, forró vízben kifőzzük, és a halászlével tálaljuk.
  • költség: 2600 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 33 277
elküldve: 6
receptkönyvben: 76
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Pannika

Mióta szakács: 2013.08.18.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

halászlé gyufatésztával, pontyhalászlé, halászlé belsőségekkel

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Emma Voros
Emma / Emma Voros Sun, 2019-02-10 16:06

Én nem ítélek a külső sem a recept alapján. Az én családom másképpen készíti, de ettem már olyat amibe paradicsom volt, és finom volt. Mindenki a saját ízlése alapján készíti az ételeit.

danepipo
danepipo / danepipo Sat, 2017-12-23 07:33

Én nem vonom kétségbe a recept sikerességét és elhiszem, hogy sok embernek okozott finom perceket, viszont jobb lenne, ha nem tévesztenénk meg az embereket, ugyanis ez nem a bajai halászlé receptje, de még csak nem is hasonlít.

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Sat, 2017-12-23 10:50

No lássuk csak a szerinted az igazi bajai halászlé receptjét. Egyúttal le is írhattad volna, ha Te a tudója vagy neki. Tőzsgyökeres bajaiaktól tanultam Üdv s jó halászlé főzést kívánok. Kellemes Karácsonyt!

danepipo
danepipo / danepipo Sat, 2018-01-06 15:43

Tőzsgyökeres bajaiként tőzsgyökeres bajaiktól tanultam én is. Elsősorban a nagypapámtól, aki még a halat is maga fogta hozzá. Kicsi koromban minden szombaton, szülinapkor, névnapkor és ünnepkor ez volt az ebéd, így volt lehetőségem nekem is elsajátítani.
http://www.nosalty.hu/recept/bajai-halaszle-papa-bogracsabol
(elnézést, ha a recept nem teljesen érthető, még nagyon friss szakács vagyok az oldalon és még sosem írtam le ezt a receptet :)

horseshoe
horseshoe Sat, 2014-12-20 18:13

Tisztelt Receptolvasók!

Ne essenek kétségbe :-) !

Ez nem a bajai halászlé receptje és fotója.

Ez valami más. Ne részletezzük, hogy mi...

terranova56
terranova56 Fri, 2014-11-07 19:16

Sajnos néha előfordulnak nyomtatási, vagy egyéb hibák volt, hogy 30 dkg helyett 30 kg szerepelt, egyszerűen jeleztem, hogy valami nem stimmel és korrekten javították. Soha eszembe nem jutott 30 kg-ot egy lábosba tenni. Még most sem hiszem, hogy, aki tud főzni, ne ugorna át ezeken a dolgokon

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Fri, 2014-11-07 19:39

életem első szakácskönyvébe pld. a kuglof receptjébe 2dkg élesztő helyett 2 kg került estem volna neki a szerzőnek a logika diktálta a helyesbítést mármint a könyvben azóta is számtalanszor készítettem.igaza van hiba akad de azon túl kell lépni és az eszünket használni

Govnik Marcsi
Govnik Marcsi Fri, 2014-11-07 15:26

3 kg halból főzünk 6 embernek halászlét de nem azért ,mert röfi család lennénk ,hanem mert finom ,ritkán csináljuk és nagyon guszta is. Ha az asztalra ilyen rettenetet tennék ,mint a képen látható ,akkor nálunk is elég lenne akár 18 főre is...

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Fri, 2014-11-07 15:40

kedves bíráló keményszavú ! a förmedvény jelzőt tartsa meg magának mivel ez már sok éve készül s senkinek nem volt kifogása sem a küllem sem az íz szerintJA AMÚGY MEG EGY ANONYM SZAKÁCSSIPKÁNAK MI A FENÉT AKAROK én itt magyarázkodni esetleg nézze meg hogy hányan tekintettek már rá s hányan készítették el .JÓ HALEVÉST !

Govnik Marcsi
Govnik Marcsi Fri, 2014-11-07 22:22

Nem volt célom megsérteni senkit ,csak leírtam az őszintét. Ami a képen van az krumplilevesnek is gyenge .

wonder woman
Pancsika / wonder woman Wed, 2013-09-18 18:41

:) Néha előfordul sajtóhiba, akkor is, ha moderálják a recepteket...emberek vagyunk, néha hibázunk, néha észrevesszük és korrigáljuk, néha nem. :)
Én elkészítettem. 1 kg hal + 30 dkg halbelsőség elegendő 8 főre, persze mi NEM A RÖFI CSALÁD vagyunk...szolid vágyakkal és normál étvággyal rendelkezünk...A 4 kanál piros paprika csupán ajánlás, egy rutinos (és egy kevésbé jártas) szakács is azonnal látja, ha kevés vagy sok az alapanyag, ki nagy (evő)kanállal lapátol ki kisebbel... :)))
Egyébként itt azért osztjuk meg receptjeinket, hogy esetleg másoknak is örömet szerezzünk, nem azért, hogy bosszúságot okozzunk. A recepteket feltölteni fakultatív, azokat elolvasni illetve elkészíteni is...és közölni a véleményt is, persze megfelelő stílusban, arccal, Rozika...:)

Wasabirozi
Wasabirozi Sat, 2013-09-21 12:48

Fogadatlan prókátor soha ne egyél ennél jobbat. Ez nem örömszerzés, ez kelepce.

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Sat, 2013-09-21 17:59

a z ön által szórakoztatónak vélt okítást jó lenne ha befejezné kelepcébe maga mászott bele a névtelen magukat nem vállalókat s látatlanban maró rozinak nevezett egyéneknek avéleménye nulla sandorné

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Sun, 2013-09-22 09:10

köszi szíves érdeklődését de ha én az ön helyében vagyok nem fordítok egy rossz recept kipróbálására s utána a litániák leírására ennyi időt a fogadatlan prókátor kifejezés pedig pont ide nem ül mert biztos egy realitások alapján fogalmazódott meg sandorné

Wasabirozi
Wasabirozi Mon, 2013-09-16 17:37

Ne fogjon senki könnyelműen.... ennek az ételnek az elkészítéséhez!
8 főre: 1 kg. hal, 4 evőkanál pirospaprika, 3,5 dl. víz, azt gondolom ez nem, hogy bajai de másmilyen sem. Meg kellene próbálni még egyszer!

Kovács Sándorné 48
Pannika / Kovács Sándorné 48 Tue, 2013-09-17 22:28

tisztelt úr vagy hölgy ?
a kritikát finomabban és inteligensebben is lehet fogalmazni mivel a szép nyelvünk módot ad rá a recept elírva került a képernyőre mások másképp értelmezték s helyesen készítették el a tévedésem ellenére amiért elnézést kérek s ajánlom ön figyelmébe s kipróbálásra a többi megjelent receptemet és igen kiváncsi vénaszony vagyok ön mit tud produkálni a főzés területén mert stilusát tekintve csak a kritizálásho ért máshoz nemigen sándorné.

249
ponty 1 kg
haltej/halikra 30 dkg
vöröshagyma 3 nagy fej
fűszerpaprika 4 ek
halászlékocka 2 db
paradicsom 1 közepes db
tv paprika 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
hegyes erős paprika 1 db
víz 3.5 l
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
1 csipet