12 tipp eperszezonra

Eperszezon a nyakunkon – lássuk, mit is tudnak az apró, piros finomságok! Illatos, csábító, de mihez lehet használni azon kívül, hogy hamarjában bedobáljuk a szánkba az összes szemet?

Eper

Talán ez az a gyümölcs, melynek a legnépesebb a rajongótábora: általában bármilyen beszélgetésben konszenzus alakul ki azt illetően, hogy az eper isteni finom. Ha a spárga a zöldségek, akkor az eper a gyümölcsök királynője lehet. Éppen elkezdődött a szezon, 900 forintért már láttam vidéki és fővárosi piacon is belőle, persze olyat is, ahol még 2000-ért mérnek egy kilót a piros szemekből. Vásárláskor nem árt ügyelni rá, hogy egészséges, szép, érett darabokat válasszunk, mert a még fehéres-zöldes eprek nem az igaziak, csakis a pirosak nyújtják a jól ismert és imádott ízt.

Vessünk egy pillantást az epres rekeszekre abból a szempontból is, hogy nem sérültek-e a gyümölcsök, nincsenek összenyomódva, ne adj isten, megpenészedve, mert akkor a hűtőben sem fognak elállni. Tovább friss marad az eper, ha frissen tartó dobozban rakjuk be a hűtőszekrénybe, így akár 5 napot is kibír minőségromlás nélkül. Hamarosan nyitnak a szedd magad!-eperföldek is, itt ráadásul jól be is lakmározhatunk és többet, olcsóbban tudunk vásárolni a gyümölcsből, meg persze programnak sem utolsó egy gyümölcsszüretelős délután.

Az eperben C- és B-vitamin nagy mennyiségben, kalcium, kálium és magnézium is van, és jó hír, hogy kiváló antioxidáns a benne található flavonoidoknak köszönhetően. A legjobb minden gezemice nélkül, a maga egyszerűségében fogyasztani, torták, sütik nagyon kedvelt alkotója, de előszeretettel készítenek belőle turmixokat, joghurtokat is.

Bizonyos húsételekhez is adják az éttermekben az epret – jó érzékkel párosítva tökéletesen kiemeli az étel ízét. Leveléből régóta főznek teát, pezsgővel párosítva pedig randevúk fényét emeli. Személy szerint a legeslegkedvesebb nyárindítóm, még koktélokat, limonádékat is gyártok belőle, bár a gyümölcssaláták nem a kedvenceim, de ha eper van valamelyikben, nem kell kérlelni, bármikor örömest elpusztítom.

Leggyorsabb tippem az eperhez a joghurttorta tejszínnel, zselatinnal, natúr joghurttal, kevés cukorral és rengeteg eperrel. Végtelenül egyszerű, gyors, könnyű és nagyon finom torta lehet belőle, de ha hosszabban van kedvem elidőzni és gyönyörködni az epres mutatványokban, akkor a Pavlovát választom. A habcsóktorta elkészítése szemet gyönyörködtető folyamat, s ha mindent jól csinálunk, a rácsodálkozás pillanata, meg a bókok sem maradnak el. A Dobd össze! rovat legfrissebb cikkében pavlovát készítünk!

Még többet olvasnál szezonális alapanyagokról? Kattints ide! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek