r
Nosalty Logó

Eperdzsem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Eperdzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 559 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2236 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 559 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    534 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    572.1 g
  • Cukor
    545 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    855 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    553 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 2236 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott, lecsumázott epret két részre osztjuk.
  2. A kisebb szemeket, az eper fele mennyiségét félretesszük.
  3. A másik felét a cukorral feltesszük főni és állandó kevergetés mellett, forrástól lassú tűzön addig főzzük, amíg az eper szétfő és jó sűrű lekvárt kapunk.
  4. Ebbe aztán beletesszük a félretett másik adag epret.
  5. Újra felforraljuk, forrón üvegekbe szedjük.
  6. Száraz dunszt.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 183187
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 24.

Receptkategóriák

Eperdzsem
Harmathy Ildikó 313 recept

Másképp készítem, mint Petra, mert egyrészt a cukrosabb, sűrűbb ’békebeli lekvárok' híve vagyok, másrészt a darabos gyümölcsöt is imádom a lekvárban. Mindenki másképp csinálja.... ettől izgalmas a dolog. Most csak 1 kiló eperből készítettem, mert tortát akartam sütni belőle. Igazán az eltenni való, apró szemű, édes földieperből érdemes majd a télire valót készíteni. Nálunk még kb. két hét, azt mondják az okosok, akartam azt is, hogy itt legyen a recept, mire kell :). Nagyobb mennyiségű eper befőzésekor az arány marad, a főzésidő jelentősen megnő.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia, léci segíts! Szárazdunszt! Már nem emléxem a szüleim hogy csinálták! :) Köszi, Viki

Harmathy Ildikó

A szárazdunszt azt jelenti, Viki, hogy a forrón megtöltött és lezárt üvegeket jó sok pokróc vagy dunyha közé helyezed legalább 24 órára annak érdekében, hogy lassan hüljenek ki. Érdemes el?ször egyesével újságpapírba göngyölni az üvegeket, mert biztosan ragacsos kívül, aztán az el?készített 'melegágyba' jó szorosan egymás mellé rakni, végül letakarni. Kicsomagolás után lefejted a papírt, tisztára mosod az üvegek külsejét, szárazra törlöd, (esetleg címkézed) és a polcra sorakoztatod. Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

köszi így már emléxem :)

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Pont ezt a receptet kerestem! A férjem vett magyar epret egy naagy áruházban. Nagyon örültem,hogy magyar,igaz drágább volt,de magyar. Aztán jött a csalódás. Azon gondolkodtam,hogy a spanyol epret fel címkézik magyarnak aztán eladják Mindenki a saját kárán tanul. : ( Már állok is neki! Éva

Törölt felhasználó

Helo! Kérlek,segítsetek,h kb. meddig áll el felbontás után a tartositoszer nélkül készült lekvár? Köszönöm,D

zizu301

Kedves Dius84! Nekem van még egy üveg 2009-es,és nem romlott meg!

Swampy

nekem 2004-es ribizlilekvárom is van :) és semmi baja! :) Finom is.

eltűnődöm

már pihen a pokrócban, nagyon szép :D

Kultné Szabó Noémi

mi is pont így készítjük!:) Hétvégi program lesz. A lekvárok meg...a tavalyi spájz pakolásnál találtunk 1998-as meggylekvárt! nem téves 1998!!! semmi baja nem volt az ég világon! igaz f?rész kellett a szeleteléshez, de bukta tölteléknek tökéletes volt!

Mucus

Legkönnyebb szárazduszt a h?t?táska, lehet egy régi kiszuperált is. Esetleg aljára papír, bele a forró üvegek.

Nassoló Naplopó

Szia! Ma csináltam meg az eperdzsem recepted. Isteni finom, amit kóstoltam! Szeretem nagyon! Köszi! Betty

Törölt felhasználó

Szia! Én majd meggylekvárt szeretnék csinálni, ugyanígy kell mint eperrel? Sosem csináltam, illetve egyszer segítettem a volt anyós jelöltemnek, de már nem nagyon emlékszem. Azt tudom semmi tartósítószert nem tett bele, tök egyszer? volt, és se melegágy se semmi, már aznap este lehetett enni, van vmi tipped?

Harmathy Ildikó

Szia Manolya! Itt írtam a meggy feldolgozásáról: http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1123263 Ha csak dzsemet akarsz készíteni, az a tanácsom, hogy kimagozott meggyhez kilónként fél kg cukrot adj, keverd össze, és pihenjen egy éjszakát. Tedd fel f?ni a levet és a szilárd rész felét, f?jön szét a gyümölcs. Ha ez megtörtént, add hozzá a félretett részt, forrjon egyet, merd üvegekbe, zárd le és dunsztold szárazon egy napig. Nagyon finom lesz! Ha rögtön enni akarod nem kell dunsztolni, de a dzsemet azért inkább téli fogyasztásra gyártjuk, ebben az esetben kell a dunszt! Üdv: Ildikó

Törölt felhasználó

Szia! Ma fogom megcsinálni a meggy lekváromat, mivel még sosem csináltam egyedül, ezért vannak még kérdéseim. Több helyen olvastam ezt a fejre állítást, de valahol azt írják meg se próbáljuk, most akkor hogy kell? Kell-e fejre fordítani, kell-e celofán, és kb 5kg meggyhez hány üveg kell, pillanatnyilag 7 fél literes üvegem van. Ja és ez a csírátlanítás mit is jelent? Szóval ha a meggyet megf?ztem hogy rakjam üvegekbe? Köszi a segítséget!

Harmathy Ildikó

Szia Manolya! Ne állís fejre semmit. Ott kezdem, hogy az 5 kiló meggyhez 7 db félliteres üveg biztosan nem elég! Inkább 7-8 db 7 decis üveg kell. Nem tudom, milyen receptet választasz, én a meggy-dzsemet is úgy f?zöm, mint az epret, azaz a gyümölcs felét az összes cukorral (a gyümölcs súlyának fele mennyiség) jó sürüre f?zöm, hozzáadom a gyümölcs másik felét, és azzal már csak összeforralom. Forrón üvegekbe mered, és azonnal lezárod. Legjobb persze a lapka. Én bebugyolálom az üvegeket egyesével papírba, úgy teszem a szárazdunsztba, azaz berakod az összes üveget egy pihe-puha fészekbe, jól betakargatod, és ott hagyod 24 óra alatt kihülni. A lehült üvegeket kívülr?l tisztára mosom, törlöm, cimkézem, és celofán esetében még egy réteg celofánnal zárom, esetleg a kett? közé egy kis szalicil kerülhet. A csírátlaníás egyrészt a f?zéssel megtörténik, másrészt a dunszt biztosítja, hogy a 'kiszereléskor' még a dzsembe került mikroorganizmusok se éljék túl a gyártást. Remélem segítettem, üdvözlettel: Ildikó

Törölt felhasználó

Szia Ildikó! Megcsináltam a lekváromat! Már a takaróban pihennek. Mindent úgy csináltam ahogy írtad az epernél, csak használtam ilyen 3:1-ben zselésít?t hogy kevesebb cukor kelljen bele. Most várom türelmesen:) Köszi a tanácsokat!

Petra Lászlóné

Nem sok 1 kg eperhez 50 dkg cukor?

Harmathy Ildikó

szerintem nem, de ízlések és pofonok.....

Törölt felhasználó

Nem, mert sajnos az id?járás nem kedvezett a gyömi cukortartalmának (saját termesztés), én pl. 70 dkg cukrot tettem hozzá. Végül is ez konzerválja.

Törölt felhasználó

en 1:1csinalom

Reta

EPER SZAMOCA dzsem Hozzavalok: 1kg eper, 30 dkg szamoca, 50 - 60 dkg cukor, 1 db citrom leve Az epret, szamocat es cukrot összekeverem és 2 napig h?t?be teszem. Ezután syür?kanállal a gzümölcsöt kiveszem , a levet amit engedett felteszem fönni + a citromlevet és addig fözöm mig a szirup összeragad a két ujjad közt. Ekkor beleteszem a gyümölcsdarabokat még fözöm kb 10-15 percig, azután üvegekbe rakom, tetejére a celofán közé szalicilt teszek és 2-3 napig száraz dunsztba. A szamóca nagyon finom aromát ad a dzsemnek. Tavaly készitettem ezt a finom dzsemet de remek volt. Az idén még nem találtam szamócát de lesem a piacon mikor jelenok meg.

Petra Lászlóné

Nagyon szépen köszönöm a választ.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek